שתף קטע נבחר

כמו נשר בשמיים: הכירו את הכוכב אלטאיר

הכוכב אלטאיר שבקבוצת נשר הוא הקודקוד הדרומי של משולש הקיץ הגדול וגם אחד מארבעת הכוכבים המלכותיים שמציינים את נקודות השוויון של השנה

לפני כשבועיים עסקנו בכוכב הבהיר בקבוצת נבל, ווגה, הוא הקודקוד הבהיר במשולש הגדול של הקיץ. השבוע נעסוק בכוכב השני במשולש, אַלטָאִיר, קודקודו הדרומי של המשולש.

 

אלטאיר מצוי בקבוצת נשר. שמה הלטיני של הקבוצה הוא אקווילה, כלומר "עיט". בערבית אַלטָאִיר הוא קיצור של "אל-נַאסִר אל-טָאייר", הנשר המעופף. במקור ניתן השם לכוכב עצמו ולשני הכוכבים שמשני צדדיו.

 

אלטאיר הוא הכוכב ה-12 בבהירותו בשמים. הוא מרוחק מהשמש כ-16.77 שנות אור בלבד. צבעו לבן-תכול וגודלו דומה לזה של השמש: הוא גדול ממנה בקוטרו הממוצע רק פי 1.5 ומהירות הסיבוב שלו סביב צירו גבוהה מאוד: כ-250 ק"מ לשנייה. הוא משלים סיבוב סביב צירו ב-6 שעות בלבד, פי מאה מהר יותר מאשר השמש. לפיכך ייתכן מאוד שצורתו אליפסה מוארכת וקוטרו בקו המשווה גדול מקוטרו לאורך הקטבים (מתוך האנציקלופדיה של קבוצות הכוכבים).

 

בשנים 2000-4000 לפני הספירה ציין הכוכב אלטאיר את נקודת ההיפוך של החורף, בה מצויה השמש ביום הקצר בשנה. למעשה שכנה השמש במועד זה של שיא החורף בקבוצת דלי, אך מאחר שבקבוצה זו אין כוכבים בהירים, "הסתפקו" הקדמונים באלטאיר, הכוכב הבהיר הקרוב ביותר.

 

לפיכך נמנה כוכב זה עם ארבעת הכוכבים ה"מלכותיים", שסימנו את נקודות השוויון ונקודות ההיפוך של השנה: את שוויון האביב מציין אלדברן בקבוצת שור, את שוויון הסתיו ציין אנטרס בקבוצת עקרב ואת נקודת היפוך הקיץ ציין רגולוס בקבוצת אריה.

 

עדות למורשת המלכותית של ארבע הקבוצות המאכלסות את הכוכבים המלכותיים מצויה בחורבות פרספוליס. בתגליף שנמצא שם נראה מלך הורג עוף טורף שגופו בנוי מצירוף ארבע קבוצות הכוכבים המלכותיים: רגליו האחוריות וכנפיו הן של עיט, גופו וקרניו כשל השור, ראשו ורגליו הקדמיות כשל האריה וזנבו זנב עקרב. ארבע דמויות אלה הן גם הבסיס לדמויות לכימרה, המפלצת המיתולוגית, וכן יש דמיון רב לארבע הדמויות אותן ראה יחזקאל בחזונו המתואר בפרק א'.

 

צורת הקבוצה עצמה היא של כעפיפון ענק ומיד עם רדת החשיכה היא מצויה מדרום מערב לזניט (לזיהוי קבוצת נשר אפשר להיעזר במפת הקבוצה ובמפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומן של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה).

 

אלטאיר (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
אלטאיר(צילום: נאס"א)
 

אלטאיר הוא הכוכב הבולט בקבוצה והוא מציין את ראשה כאשר משני צדיו שני כוכבים בולטים יחסית שיחד עמו יוצרים שורה של 3 כוכבים בהירים. במיתולוגיה היוונית ייצגה הקבוצה את העיט שנשלח לנקר בכבדו של הטיטאן פרומתיאוס, שנענש בידי האלים על חטאו הכבד: הוא גילה לבני האדם את סוד האש והשימוש בה.

 

העיט היה מנקר בכבדו של פרומתיאוס ומדי יום היה הכבד גדל ומתמלא מחדש כדי שסבלו של פרומתיאוס האומלל יימשך לנצח. פרומתיאוס נגאל מיסוריו על ידי הרקולס שעבר בסמוך וירה חץ בעיט. החץ מצוי בקדמת קבוצת כוכבים קטנה המצויה מצפון לאלטאיר.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2011 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים