שתף קטע נבחר

יאללה למים: צב הים הפצוע שב בחזרה לטבע

לפני כשלושה חודשים נתפס בשוגג צב ים חום גדול ונדיר במשקל של כ-40 ק"ג בקרס דיג ע"י דייגים מגבעת אולגה. ניתוח חירום הציל את חייו ובתום תהליך שיקום מהיר במרכז להצלת צבים ברשות הטבע והגנים, שב הצב "חיים" בחזרה לים

קבוצת צלמים גדולה חמושה בעדשות גדולות המתינה דרוכה על החול בחוף הים בגבעת אולגה בשבוע שעבר. שניים מהם, מצויידים במצלמות תת-ימיות כבר היו מוכנים לזינוק למים. בתחילה ניתן היה לשער כי מדובר בהמתנה לדמות מפורסמת מצודדת בבגד ים, אך הרכב הירוק של רשות הטבע והגנים, שהמתין בסמוך ועליו התנוסס הכיתוב "צב-בולנס" הסגיר את זהות האטרקציה.

 

אוהבי טבע, דייגים ועוברי אורח המתינו בסבלנות לרגע המיוחל. צמד הדייגים מגבעת אולגה, האחים חיים ומיכאל אשרף, קיבלו אור ירוק לתחילת המבצע וניגשו אל תא המטען ברכב, שם שכב לו בנחת אוצר טבע נדיר במשקל כבד.

 

צב ים חום במשקל של כ-40 קילוגרם, חזק ועירני, הוצא בזהירות על ידי השניים בהשגחת אנשי המרכז הארצי להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים. השניים אחזו בו לרגע קט באוויר, מאפשרים לצלמים לצלם את הדוגמן ואז הניחו אותו בעדינות על החול.

 

הדייג חיים, לבוש בחולצה לבנה חייך לעברו. "זה כיף לראות אותו בלי הקרס בפה", הוא אומר. המפגש של אשרף לצב הגדול אירע לפני כשלושה חודשים בלב ים.

 

 
"יצאתי לדוג מוקדם בבוקר והרמנו למעלה את כל השראקים (מערך קרסי דיג. א.א.) והרגשנו משהו התנגדותי חזק", הוא מספר. "הסתכלתי וראיתי משהו גדול שצף במים. לא הבנתי אם הוא נתפס בנו, אז הרמנו אותו למעלה לסירה. ראינו קרס שתקוע לו עמוק בגרון והבנו שאם הוא ישאר בגרון הוא לא יוכל להמשיך לחיות".

 

אשרף וחבריו, יצרו קשר עם אנשי המרכז הארצי להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים, שהגיעו במהירות למקום והבהילו את הצב לניתוח חירום במרפאת "כל חי" ברחובות. ד"ר צחי אייזנברג, וטרינר המסייע לרשות בטיפול בצבי ים פצועים מזה שנים רבות, ניתח את הצב הגדול והוציא בהצלחה את קרס הדיג מגופו.

 

"בנוסף לפגיעה מהקרס, הצב סבל מפגיעה ישנה בגופו שגרמה לשבירה גדולה של חלק משריונו העליון", מספר יניב לוי, מנהל המרכז ברשות. הוא מעריך כי מדובר מפגיעת מדחף ישנה של סירה, אך הצב הצליח להתאושש בכוחות עצמו מהפגיעה.

 

לוי מציין כי הצב שזכה לשם "חיים", על שם הדייג שהצילו מהים, זכה לטיפול נוזלים, אנטיביוטיקה ומזון במהלך תקופת השיקום שלו. "כמובן שכמו כל צב אצלנו, הוא מקבל גם הרבה יחס עדין ואוהב מהצוות ואחרי פחות משלושה חודשים, הוא כבר היה מספיק חזק לחזור בחזרה לטבע", מספר לוי. שיתוף הפעולה עם הדייגים מגבעת אולגה הביא להצלת צבי ים רבים שנפצעו בשוגג לאחר שנתפסו בקרסי דיג.
 
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים

 

 

גשם באוגוסט וצב עם מבער אחורי בים

בחזרה לחוף. אחיו של חיים הדייג, מיכאל מביט ב"חיים" הצב זוחל בביטחון מהיר אל הגלים. השמיים ביום האחרון של חודש אוגוסט הפכו לכהים, כוסו בעננים גדולים וטיפות גשם החלו לרדת להפתעת הנוכחים.

 

"הוא קיבל את ברכת הדרך עם הגשם בקיץ", הוסיף אחד הנוכחים. כל העיניים בחוף התמקדו בזוחל הענק שפילס את דרכו אל הגלים. במים כבר המתינו לו צלמים נרגשים שתיעדו את כניסתו למים. בחול התקשה חיים הצב לפתח מהירות, אך ברגע שנכנס פנימה, תוך מספר שניות הוא הראה לכולם מי המלך האמיתי בים. לוי הביט בסיפוק בעוד פציינט חוזר לטבע. "ברגע שהוא הריח את הים, הוא נעלם לנו מהר מאוד. זה הכיף הכי גדול. הרווחנו עוד אחד בים", הוא מסכם.

 

צבי הים החומים מצויים כיום בסכנת הכחדה עולמית חמורה. אחת הפגיעות הנפוצות של צבי הים היא כתוצאה מדיג, פגיעות מכלי שיט, הם נלכדים בקרסים ורשתות. בנוסף לכך, הזיהום בים גורם לכך שהצבים ניזונים מפסולת שמאיימת על חייהם.

 

חיים ומיכאל הביטו יחד בצב שנעלם במים ולמקום הגיעו גם בני המשפחה שלהם לחזות במאורע המשמח. "אנחנו תופסים צבים ונתקלים בהם הרבה פעמים בים. אנחנו לא מתכוונים לצוד אותם, אלא מחפשים דגים והם נתפסים בלי כוונה בקרסים בגלל הפיתיון ונפצעים", מבהיר מיכאל. "אנחנו תמיד משתדלים לתת לצבים את החיים בחזרה".

 

  • אוהבים צבי ים? בואו לעמוד הזוחלים

פורסם לראשונה 04/09/2011 13:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוחל לים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
חיים אשרף עם "חיים" הצב
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
נתפס בקרס דיג, שוקם ושב לטבע
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים