שתף קטע נבחר

רגע לפני שנופל הפור - מה זה שימוע לעובד?

בין עבודה על התיק של וסרמן לישיבה עם סמנכ"ל הכספים, נקרא לפתע העובד לחדרו של הבוס. "שב בבקשה", הוא אומר. "זה שימוע לפני פיטורים". מה אפשר לעשות? המדריך המלא

שנים רבות היו יחסי עובד ומעביד פרוצים והתבססו על רצון טוב שהיה (או לא היה) כך שהעובד היה נתון לשרירות ליבו של מעבידו.

 

 

לאט לאט עלה הצורך להגן על זכויותיו של העובד במקום העבודה באמצעות חקיקה. החוק התחיל להתערב, ואנו עומדים בעיצומה של התערבות המחוקק בכל השלבים ביחסים שבין העובד למעביד - החל מהרגע בו מתנהל מו"מ בדבר עצם קבלתו לעבודה, תנאי העבודה וכלה בתנאי סיום העבודה.

 

הזכות לשימוע החלה לחלחל מהמגזר הציבורי למגזר הפרטי, כאשר גם אם מדובר בפיטורים המוניים מצופה מהמעסיק לקיים שימוע נפרד לכל עובד ועובד.

 

ביסודה של זכות השימוע מונחת ההכרה שהעובד הוא קודם כל אדם. אסור להתייחס אליו כעוד חלק במכונה אשר נכון למועד נתון, אין בו עוד צורך.

 

הסיבה להפסקת העבודה

הדין מייחס לנורמה שעניינה זכות השימוע חשיבות רבה. זכותו של כל אדם, שמעבידו רוצה להפסיק את עבודתו, לדעת את הסיבה לרצון להפסיק את עבודתו.

 

על אותה הדרך, חובתו של מעביד הרוצה להפסיק את עבודתו של עובד לשמוע אותו ואת אשר עם ליבו, בנפש חפצה ולא רק בבחינת הצגה למראית עין של זכות השימוע כביכול.

 

מעביד המציג הצגה "כאילו" הוא מעניק את זכות השימוע ועושה זאת רק בשביל לצאת ידי חובה עלול להסתכן בכך שבית הדין לעבודה יבטל את הפיטורים. עובד זכאי לדעת מראש את המועד שנקבע לו לשימוע, לקבל ולדעת מראש מה הן הסיבות הנוגעות לענינו, ולאפשר לו להתכונן ולהשיב לטענות המועלות כנגדו. ייתכן שלאחר שהעובד יפרוש את טענותיו שלו, ישקול המעביד את צעדיו שנית.

 

זכויות העובד

מטבע הדברים, יש להעמיד לרשותו של העובד את כל המידע הנחוץ לו, על מנת שיוכל לעגן את טענותיו והשגותיו במספרים, או בכל מידע רלבנטי אחר. עובד שלא ניחן בשטף לשון ובבהירות מחשבה רשאי לבקש שבעת השימוע יהיה נוכח גם נציג ועד העובדים במקום, אם ישנו, או נוכחותו של עו"ד.

 

עובד המקבל הודעה על שימוע רשאי לבקש שבמהלך הדין יירשם פרוטוקול, והוא זכאי לקבל עותק, או שהדיון בעניינו יוקלט, ויתומלל לאחר מכן.

 

מאידך, העובד רשאי לבקש להשמיע חברים לעבודה. למשל, עובד שמודיעים לו על כוונה להפסיק את עבודתו בגלל יחסי אנוש גרועים רשאי בהחלט להביא השגותיו באמצעות חברים לעבודה.

 

המעביד מצווה על שמירת פרטיותו של העובד "העולה לשימוע". למשל, עובד אשר הרבה לאחר לעבודתו, ועלתה ההצעה לפטרו. אותו עובד זומן לשימוע ובמהלך השימוע הסביר שהוא מאחר לעבודתו הואיל ועליו לבקר בבית הוריו, כיוון שאמו חולה במחלה ממארת ואילו אביו נפגע בתאונת עבודה ואין הם מסוגלים לטפל בעניני היומיום שלהם.

 

המעביד, לשבחו ייאמר, ציוות את העובד במשבצת עבודה ששעות העבודה בה היו גמישות, והעובד לא פוטר מעבודתו. עם זאת ברור שהמידע שהמעביד קיבל מהעובד באשר לנסיבותיו המיוחדות נשמו על ידו בסוד.

 

שיחת רעים

השימוע אין פירושו נקיטת מהלך משפטי כנגד העובד העולה לשימוע, איש לא אמור להיות מזוכה או מורשע בהליך השימוע. אין הגשת כתב אישום פלילי או הגשת תביעה אזרחית כנגדו.

 

הדיון עצמו אמור להיות יותר שיחת רעים מאשר הליך שיפוטי, גם אם בסופו של דבר מתקבלת החלטה קשה כזאת או אחרת.

 

עובד אשר נקלע לאווירת "לינץ'" במהלך השימוע, ומצא עצמו יושב על ספסל נאשמים, לנוכח אווירה עוינת ביותר, וסבר כי כל המהלך לא היה אלא ניסיון לטהר כשלים אחרים נוספים שנפלו במערכת, טען כנגד חוקיותו של ההליך, וטענותיו נתקבלו.

 

על המעביד, כמו גם כל הגורמים המחליטים החלטות, לדעת שבסופו של שימוע, איש איש מקרב העובדים במקום העבודה יסיקו איש לאיש לעצמו את מסקנותיו, וטובת הענין מכתיבה את הצורך לקחת זאת בחשבון.

 

גם אם בסופו של דבר תתקבל החלטה קשה של פיטורים, הרי שאווירה חיובית של נסיון כנה לבחון את הדברים לגופם, כמו שנאמר לעיל, בנפש חפצה, אפשר שיגרמו לעובדים להבין שהתקבלה ההחלטה הנכונה.

 

עו"ד מיקו מנחם הוא בעל משרד העוסק בדיני עבודה

 

  • לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיון עצמו אמור להיות יותר שיחת רעים מאשר הליך שיפוטי
צילום: shutterstock
עו"ד מיקו מנחם
מומלצים