שתף קטע נבחר

40 עצורים בעיריית ת"א. ליף: קשה לראות אלימות

עימותים בין שוטרים למפגינים בהפגנה ממושכת מול העירייה, במחאה על פינוי מאהלים ובקריאה להתפטרות חולדאי. 4 שוטרים נפצעו קל וטופלו במקום. "בחיים לא ראיתי כזאת אלימות", אמרה מפגינה. העירייה: לא נאפשר למי שקוראים "נאצים" לנהל את הסדר הציבורי

מחאת האוהלים - הדור הבא. פרשים על גבי סוסים, חסימות כבישים, ביצים על בניין העירייה ואלימות מילולית ופיזית - חתירת מובילי המחאה החברתית-כלכלית לניהול מאבק לא-אלים נתקלה הערב (יום ד') במציאות הקשה בשטח. 40 בני אדם נעצרו במהלך ההפגנה הממושכת מול בניין עיריית תל אביב, שנמשכה שעות ארוכות. ארבעה שוטרים נפגעו קל, וטופלו במקום.

 

"לי באופן אישי קשה לראות אלימות כזו", אמרה ל-ynet דפני ליף, "אבל יש פה מספר אנשים שנעצרו בצורה אלימה, כך שאי אפשר להגיד שהאלימות היא רק מצד המוחים". כעת נראה כי לאחר האירועים הרבים היום, בהם פינוי אוהלים מהשדרות, עימות באמצע כביש במרכז תל אביב ועצורים בחולון, יהיה קשה להכיל בעתיד את השאיפה לדיאלוג והבנה.   

 

מחאת האוהלים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

ליף, ממובילות המאבק, הגיעה אף היא לאזור, אך לא לקחה חלק פעיל בהפגנה למרות בקשת מפגינים רבים. "אני חושבת שפינוי האוהלים הוא מקומם", אמרה ליף, ששוחחה עם המפגינים הבוגרים יותר. "מעניין מאוד שפחות מארבעה ימים אחרי שאנחנו דורשים דיור לכל אלו שאין להם קורת גג מעל הראש, ודורשים שהכנסת תתכנס ותמצא תקציבים לבעיות האמיתיות שלנו, פתאום באו והתחילו לפנות את המאהלים שלנו". 

 

לגבי אופי ההפגנה, אמרה ליף כי "אני דוגלת במאבק לא-אלים וחושבת שמה שקרה כאן דומה לתחילת המאבק שלנו, שהיה מונע מזעם אמיתי ותחושות בטן. אנשים מרגישים שבזים להם. אני לא מבינה איך ראש העיר יוצא נגדם ואומר שהמחאה מיצתה את עצמה. חבל מאוד שראש עיר במדינת ישראל, שבעיר שלו מתרחשת אחת מהמחאות החשובות במדינה, לא תומך בה. לי באופן אישי קשה לראות אלימות כזו, אבל יש פה מספר אנשים שנעצרו בצורה אלימה, כך שאי אפשר להגיד שהאלימות היא רק מצד המוחים".

 

ביצים על בניין העירייה, היום בתל אביב (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
ביצים על בניין העירייה, היום בתל אביב(צילום: דנה קופל)
 

מוקדם יותר היום, הביעו פעילי המחאה בעיר כעס רב על פקחי העירייה, שפינו אוהלים לא מאוישים וחפצים זרוקים. אחרי שהשתלטו על משאית עמוסה בציוד באמצע הכביש והחזירו אותו למאהל ברוטשילד, הגיעו מאות בני אדם להפגנה סוערת בכניסה לעירייה. "היינו עדינים עד עכשיו, אבל לא נשתוק יותר", צעקו, תוך שהם מנסים לחסום כבישים סמוכים.

 

מעצרים בפתח בניין העירייה, הערב (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
מעצרים בפתח בניין העירייה, הערב(צילום: בן קלמר)

 

בין היתר, הושלכו על הבניין ביצים וחפצים שונים. שוטרים ומאבטחים חסמו את דרכם של המוחים בכוח וניסו למנוע מהם לפרוץ לבניין. העימות נמשך זמן רב ובמהלכו נדד מוקד האירועים מהכניסה לבניין לרחובות ולכבישים הסמוכים - וחוזר חלילה.

 

ברק הררי, שנפגע בעימותים ונזקק לטיפול רפואי של מד"א, אמר: "עמדתי כאן על המדרכה וכשהשוטרים ביקשו שאלך אחורה, הלכתי אחורה, אבל לא היה יותר מדי לאן ללכת, אחרי כמה שניות הם דחפו אותנו. מרוב האלימות שהפגינו נפלתי על הרצפה ונפצעתי בברך".

 

מפגינים סמוך לעיריית תל אביב, היום (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
מפגינים סמוך לעיריית תל אביב, היום(צילום: בן קלמר)

 

אידית פלדמן, מפגינה נוספת, סיפרה כי כלל לא ידעה על האירוע. "עברתי כאן באוטובוס והייתי חייבת לעצור ולרדת. ראיתי בן אדם עם תוף שבשנייה שהוא הוריד אותו לרצפה שוטרים פשוט פילסו את הדרך אליו ומשכו אותו בצורה כל כך אלימה פנימה. בחיים שלי לא ראיתי כזאת אלימות"

 

פלדמן, גננת בגן חובה, סיפרה על חינוך הדור הצעיר ברוח המחאה החברתית. "הילדים בגן יודעים הכול על המחאה הזאת. אני מסבירה להם שצריך לדבר ולסדר דברים באמצעות הידברות. הסברתי להם מה זה צדק כדי שלא יצעקו 'צדק חברתי' סתם. אמרתי להם שהמדינה התבלבלה ושצריך להסביר להם וככה העם מסביר למדינה מה נכון לעשות. השינוי מתחיל מילדי הגן ובעוד כמה שנים הוא יהיה גדול יותר".

 

לדברי תת-ניצב יורם אוחיון, "מה שקרה פה זה שהמפגינים עברו על החוק ואנחנו נאלצנו לשמור על הסדר במקום. לא ייתכן שיזרקו אבנים וביצים על בניין העירייה וינסו להפר את הסדר הטוב". הוא הוסיף כי "במשטרה נערכו להפגנה כזו, שתהיה בה אלימות, ואם שוטרים השתמשו פה באלימות זה רק על מנת לשמור על הסדר". בהמשך, לדבריו, יוחלט אם להביא מי מהעצורים בפני שופט.

 

פינוי האוהלים והסבריו של חולדאי הובילו לביקורת חריפה גם בקרב חברי מועצת העיר.  תמי זנדברג ממרצ תקפה אותו ואמרה כי "חולדאי נתן יד לניסיונות חיסול המחאה המוצדקת ביותר והעוצמתית ביותר בתולדות ישראל, תוך הסתרת כוונתו מחברי המועצה ומעובדי העירייה. זהו מעשה איוולת ובעיקר מעשה לא מוצדק. אבל זה לא יעזור לו ולא לאף אחד, המחאה

תמשיך, תתעצם ותנצח".

 

גם חבר המועצה ראובן לדיאנסקי, שעד לאחרונה היה חבר בקואליציה העירונית, תקף את חולדאי. "מדיניותו האנטי-חברתית, המיטיבה עם המיליונרים ודוחקת את הצעירים ומעמד הביניים מחוץ לתל אביב, מהווה סיבה מרכזית לפרוץ המחאה. פירוק האוהלים והוצאת צווי הפינוי על ידי העירייה מהווים הוכחה לחוסר הרגישות ולדורסנות הבלתי מרוסנת כלפי ציבורים שונים".

 

פרשים סמוך לבניין עיריית תל אביב, היום (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
פרשים סמוך לבניין עיריית תל אביב, היום(צילום: דנה קופל)
 

מעיריית תל־אביב נמסר בתגובה כי העירייה "תמכה במחאה מראשיתה וסיפקה לה שירותים לאורך זמן. ראש העירייה הביע תמיכתו במטרות המחאה ובבעיות שהוצפו במסגרתה ונתן לה להימשך תקופה ארוכה. גם בהמשך, לאחר פירוק המאהלים, עליו הודיעו מובילי המחאה, תאפשר העירייה את המשך המחאה, כאשר תקים 4 מתחמי הידברות ושיח בשדרות רוטשילד, נורדאו ובן גוריון, זאת ללא הפרעה למרחב הציבורי".

 

לדברי העירייה, "בעקבות תלונות תושבים המתגוררים בסמוך על רעש, סמים, צואה בחצרות הבתים ומפגעים רבים נוספים וכן הפקעת המרחב הציבורי והתנהגות לא ראויה של השוהים בשדרות, אנו נדרשים להחזיר את השדרה לשימוש הציבור

הרחב ולנקותה. העירייה פנתה בימים האחרונים ליושבי האוהלים והציעה סיוע בפינוי ובמתן מענה סוציאלי לנזקקים ואוהלים רבים אכן פונו באופן עצמאי.

 

"לא נאפשר לקבוצות קיצוניות הנוקטות בגילויי אלימות ומפירות את החוק ולאלו הקוראים לעובדי ציבור 'נאצים' לנהל את הסדר הציבורי בעיר, ואף נוציא צווי פינוי כנדרש על מנת להחזיר את השדרות הציבוריות בעיר לתפקוד מלא".

 

בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דפני ליף, היום בתל אביב
צילום: דנה קופל
עימות בין מפגינים לשוטרים, היום בתל אביב
צילום: בן קלמר
ביצים על בניין העירייה, היום בתל אביב
צילום: דנה קופל
הפגנה אלימה וממושכת, היום בתל אביב
צילום: דנה קופל
מפגין מובל אל מחוץ בניין העירייה, היום
צילום: בן קלמר
הפגנה נגד רון חולדאי, היום
צילום: דנה קופל
מומלצים