שתף קטע נבחר

הליידי באדום: עגבנייה ממולאת

חגי תשרי מזכירים לרותי קינן ירקות ממולאים וזו סיבה מצוינת עבורה להכניס לתנור תבנית של עגבניות במילוי לא-רגיל, במיוחד לרגל ראש השנה הממשמש ובא. היה מרגש

ממולאים הם אולי הסמל המקומי הכי חמים למטבח ביתי מושקע ואוהב. כשהייתי ילדה לאם עובדת, עסוקה וחדורת פמיניזם משוחרר, לפחות מהמטבח, ממולאים היו משהו שהתבשל בעיקר בסירים של השכנות שלנו, עקרות בית שתכלית קיומן התמצתה בהאכלת המשפחה.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

אצלנו מילאו רק את מה שהטבע ייעד מראש ככלי קיבול לבשר טחון- הפלפלים, וגם זה רק בהזדמנויות מיוחדות. כל היתר סומנו כתחום מסובך ועתיר עבודה. מה הפלא שירקות אחרים כקישואים, חצילים, בצלים, עגבניות, סלקים, כרוב ואפילו עלי גפן, נחשבו בעיני לפסגת הגסטרונומיה?

 

זו כנראה הסיבה שכבר בראשית צעדי במטבח הסתערתי, בראש ובראשונה, על כל מה שניתן למילוי. ולא רק ירקות, מילאתי גם בצקים ופסטות, ויצרתי חללי מילוי בפירות שלא ידעו שהם יכולים להכיל יותר מהחרצן הטבעי שלהם.

 

כשהילדות שלי היו קטנות הן זכו לפגישות אינטימיות עם כל מיני ממולאים, חלקם, יש להודות, מוזרים, שסבלו מיצירתיות מוגזמת ועודפת. אולי זו הסיבה שבתי הצעירה מצהירה בכל הזדמנות שהמאכל האהוב עליה בעולם הוא, בהיפוך חתרני ומרדני, דווקא פלפלים ממולאים, כמובן.

 

עגבניות ממולאות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עגבניות ממולאות(צילום: ירון ברנר)

 

כשרותי פגשה את סיר הממולאים

כנשואה צעירה, פגשתי את סיר הממולאים המסורתי בנוסח המזרחי החם ומכניס האורחים פעם בשנה בסוכות, כשהתכנסנו באופן קבוע אצל חברים לחפלה בסגנון כל-אחד-מביא בחצר הגדולה של ביתם. בעוד שאני ועוד כמה מהחברות ניסינו להרשים כל שנה ביצירה קולינרית מקורית ומפוארת, בעבע על הכיריים סיר ענק, מלא בכל מיני ירקות עתירי תוכן - הספציאליטע השנתי של בעלי הבית. בזמן הארוחה הוזמן כל אחד לשלות בעצמו את הירק הממולא החביב עליו. למותר לציין שהסיר הנדיב הזה היה תמיד מסמר המסיבה.

 

מאז, ממולאים מתקשרים אצלי איכשהו לחגי תשרי. לכן, בארוחה שהוקדשה לבת חובבת הפלפלים הממולאים, החלטתי למלא בהם את משבצת המנה העיקרית. מאחר שלא מצאתי במדור הירקות של הסופר פלפלים מהזן המתאים ביותר בעיני למילוי (הבהיר) החלטתי למלא את העגבניות היפות שהקיץ מזמן לנו בשפע. במלית המרתי את האורז המסורתי בכוסמין, דגן שהתחבב עלינו מאוד בשנים האחרונות. סידרתי את היצירות האדומות בתבנית צלייה עמוקה ושלחתי לאפייה בתנור. יצא מרגש.

 

עגבניות ממולאות

המרכיבים (ל-6 מנות עיקריות):

12 עגבניות בינוניות

4 כפות שמן זית

למלית:

500 גרם בשר בקר טחון

1/2 כוס כוסמין מהיר הכנה (או בורגול)

2 שיני שום כתושות

2 כפות פטרוזיליה, קצוצה

1 כף תערובת עשבי תיבול איטלקית יבשה

מלח, פלפל שחור

 

אופן ההכנה:
  1. מסירים פרוסה מראש כל עגבנייה ומרוקנים את תוכנה לתוך קערה. מניחים את העגבניות המרוקנות בתבנית צלייה עמוקה. שומרים את הראשים.
  2. קוצצים את בשר העגבנייה שהוצא מתוכה ללא הגרעינים והנוזלים. מעבירים לקערה ומוסיפים את הבשר הטחון וכל יתר החומרים. לשים היטב לתערובת אחידה.
  3. ממלאים את העגבניות בתערובת ומכסים כל עגבנייה ב"ראש" שהוסר. יוצקים את השמן על העגבניות הממולאות ומסביבן.
  4. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים 45 דקות בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות.

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גונבות את ההצגה. עגבניות ממולאות
צילום: ירון ברנר
מומלצים