שתף קטע נבחר
צילום: gettyimages

עשור ל-11 בספטמבר: ארה"ב שילמה מחיר עצום

בנוסף לאלפי ההרוגים, ספגה המעצמה הגדולה בעולם נזק כלכלי מצטבר. הבורסה תיקנה את הנפילות תוך כמה חודשים, אך 18 אלף עסקים נפגעו בניו יורק, עשרות אלפי עובדים פוטרו ועלות המלחמות בעיראק ובאפגניסטן הגיע לכ-5 טריליוני דולרים. הסיפור האמיתי של האסון

כל אחד זוכר איפה הוא היה ב-11 בספטמבר 2001. כשהמטוס הראשון התנגש במגדלי התאומים, אני העברתי הרצאה בנושא ניהול סיכונים פיננסיים להנהלת הכספים של התעשייה האווירית. ההרצאה הועברה באולם בקומת קרקע שחלונותיו פנו למעבר הולכי רגל.

 

ארה"ב מציינת עשור ל-11/9 - סקירה נרחבת בynet:

 

חלק ממשתתפי ההרצאה שמו לב שהם רואים מבעד לחלון מספר אנשים עוברים עם מקלט רדיו צמוד לאוזנם. מישהו שאל מה קרה? ואמרו לו שמטוס התנגש במגדלי התאומים. היה זה בתקופת הפיגועים של האינתיפאדה השנייה והקונוטציה הראשונית הייתה שפגעו במגדלי התאומים ברמת גן... בהמשך התברר שמטוס נוסף פגע במגדלים בניו יורק ומדובר במגה פיגוע. כבר היה קשה להתגבר על ההמולה שנוצרה בכתה, גם המרצה (אנוכי) הצטרף לדיון הנרגש.

דילמה בשד' מדיסון:

 

כדי להשתלט מחדש על הנעשה באולם, שאלתי את הנוכחים מה יהיו לדעתם ההשלכות הפיננסיות המיידיות ומה הם היו עושים כדי להרוויח כסף מן הסיטואציה המטורפת שנוצרה. כאשר התגובה היתה קול דממה דקה, הסברתי לנוכחים שמן הסתם כל השווקים בעולם יתחילו להתמוטט וזה יקרה מהר ולכן לא יהיה ניתן כמעט להתגונן באמצעות עסקאות שורט או רכישת אופציות פוט בבורסה, כי ההגנות הפיננסיות כבר תהיינה מאד יקרות ותגלמנה המון פחד ("מדד הפחד" ה-VIX של הבורסות בארה"ב, אכן קפץ בצורה מטורפת, בשיעור ממוצע של כ-80% בשבוע המסחר שלאחר ה-11 לספטמבר).

 

יחד עם זאת ציינתי שלהערכתי תהיינה מספר השקעות פיננסיות מעניינות ובראשן זהב, כי כל פעם שיש בלגן בעולם ונוצר פחד מהדולר פונים לזהב. כמו כן, ציינתי שכדאי יהיה לרכוש מניות של חברות שעוסקות באבטחה של שדות תעופה. בכל צרה נוצרת הזדמנות ואכן השקעות אלו הוכיחו את עצמן עד מאוד באותה תקופה. אך רווחים אלו התגמדו לעומת ההפסדים המיידיים שחטפו המשקיעים מהירידות בשוקי המניות באותה עת (אך הבורסות התאוששו כעבור מספר חודשים).

 

למעשה, בורסת ניו יורק לא נפתחה באותו היום מכיוון שהפיגוע אירע לפני פתיחת המסחר. בעקבותיו הבורסה היתה סגורה, זאת כמעט לראשונה בתולדותיה, למשך קרוב לשבוע ימים. מאוחר יותר, סבבו תיאוריות קונספירציה, שבן לאדן עצמו ביצע כמויות אדירות של עסקאות שורט על מדד הדאו ג'ונס ועל מדדי מניות נוספים, טרם הפיגוע, וגרף רווחים עצומים כאשר הבורסה התמוטטה. יש לציין כי תיאוריות אלו מעולם לא הוכחו.

 

בארה"ב לא התקיים מסחר בימים שלאחר האסון, אך בורסות באירופה ובדרום מזרח אסיה נפלו בימים שאחרי בשיעורים שנעו בין 5% ועד 10%. להלן גרף המראה את התנהגות מדד הדאו ג'ונס לפני הפיגוע, כאשר הוא שייט ברמות של כ-9,600 נקודות בממוצע.

 

הרווח מסמן את הפסקת המסחר בת כמעט שבוע הימים ולאחר מכן עם התחדשות המסחר הדאו ג'ונס נפל ב-685 נקודות שהם כ-7% ולאחר מכן נפל עוד יותר, התאושש וחזר במהלך אוקטובר לרמה ממוצעת של כ-9,300 נקודות, ותוך כ-3 חודשים חזר לרמות גבוהות יותר מאלה שקדמו לאסון.

 

הבורסות בארה"ב ובעולם התאוששו לאחר המקרה וחזרו להתנהל כאילו לא היו דברים מעולם. תוך מספר חודשים המשק האמריקני חזר להתמקד בבעיות הרגילות ובנתונים הרגילים, כאשר ברקע מתנהל המצוד אחר בן לאדן באפגניסטן. גם התוצר האמריקני לא נפגע כתוצאה מהאסון והמשק האמריקני הוסיף להיות חסון באותן שנים.

 

חברות הביטוח שילמו פיצויי עתק

הסתכלות באסון הזה דרך האספקלריה הצרה של שוקי ההון, הינה תמונה חלקית ומעוותת. הסיפור האמיתי של האסון, מלבד כ-3,000 הרוגים ופגיעה קשה בביטחון העצמי של האומה האמריקנית, היה הנזק הכלכלי המצטבר. בעיר ניו יורק לבדה, הפסדי התוצר הוערכו בכ-27 מיליארדי דולרים, כאשר כ-18 אלף עסקים נהרסו או שינו מיקום, בעקבות האסון.

 

ענפים כלכליים שלמים נפגעו באופן חמור ושילמו על כך במשך שנים רבות: ביניהן בולט ענף התעופה העולמי וכן יצרניות המטוסים שהכנסותיהם ירדו בעשרות אחוזים במשך מספר שנים, כי אנשים פשוט פחדו לטוס. במקביל עלו הוצאות ענף התעופה על שירותי ביטחון.

 

עשרות אלפי עובדים פוטרו על ידי חברות התעופה כמעט מיד לאחר האסון. ענף המלונאות העולמי נפגע קשות אף הוא, כי שוב, אנשים פחדו לטוס. חברות הביטוח נפגעו כי הן שילמו פיצויי עתק בהיקף של כ-40 מיליארדי דולרים. מתברר שחברות הביטוח הגדולות ביטחו לקוחות שלהן נגד פיגועי טרור.

 

ברור שבעקבות ה-11 בספטמבר כיסוי ביטוחי זה כמעט ואינו ניתן להשגה. הדולר האמריקני נפגע ונחלש מול מטבעות אחרים (פקטור זה דווקא תרם להגדלת ההכנסות של הייצוא האמריקני). 

 

ענף כלכלי אחד נהנה מאד ממה שקרה: התעשיות הביטחוניות, בעיקר האמריקניות שביניהן וגם תעשיית האבטחה בכללותה HOMELAND SECURITY. יש לציין כי לאחר הנפילות בבורסות, מחירי מניות התעשיות הביטחוניות בארה"ב החלו לעלות כי משקיעים מתוחכמים הבינו שארה"ב עומדת לצאת למלחמה נגד מישהו - עדיין לא היה ברור בהתחלה נגד מי, אבל מישהו עמד לשלם את המחיר.

 

בהמשך התברר שזו אפגניסטן ואחריה עיראק של סדאם חוסיין. משם נבעה העלות העקיפה הגדולה ביותר של מתקפת המגה טרור: משלם המיסים האמריקני שילם עד כה במצטבר קרוב ל-5 טריליוני דולרים, על מלחמות אלו, שהינם שווי ערך להפסד של כ-35% מהתוצר השנתי של האומה הזו.

 

ד"ר אדם רויטר - יו"ר רויטר מידן בית השקעות ומנכ"ל חברת הייעוץ חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יום הזיכרון לפיגוע במגדלי התאומים
צילום: AP
הנשיא ברק אובמה בגראונד זירו
צילום: AP
מומלצים