שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

אכלתם יותר מדי? 7 עצות לטיפול בבטן נפוחה

אם אתם מאלה שבסוף ארוחה פותחים מיד כפתור במכנסיים ומתייסרים מבטן נפוחה, תאהבו את העצות להתמודדות שאספנו מהרפואה הקונבנציונלית, הסינית והנטורופתיה. איך תוספי תזונה עוזרים, ומה הקשר למים שבושלו בהם תפוחי אדמה?

אתם מרגישים שהבטן לא נותנת לכם מנוחה? לכאורה נפיחות בבטן היא בעיה בנאלית, שכיחה ולא מסכנת חיים, אך הקושי הפיזי והאסתטי שבה גורם לנו לרצות להיפטר מהמטרד כמה שיותר מהר.

 

"טיפול בנפיחות בבטן הוא קשה מיסודו, מדובר בתופעה עקשנית ולא פשוטה", מסביר ד"ר רועי דקל, רופא בכיר בשירות להפרעות תפקודיות של מערכות העיכול במכון גסטרו במרכז הרפואי תל אביב. "אין תרופות קסם, וצריך לנסות את הטיפולים האפשריים עד שמוצאים את הדבר שעוזר".

 

אז כדי שתדעו מאיפה להתחיל, הבאנו לפניכם כמה עצות שימושיות מתחום הרפואה הקונבנציונלית, הנטורופתיה והרפואה הסינית.

 

מה עובר על הבטן שלכם?

 

1. מניעה

לעתים נראה שהצעד הפשוט ביותר הוא להימנע ממאכלים שגורמים לכם לחוש בנפיחות. מומלץ לבדוק קודם כל כיצד אתם מגיבים לירקות מסוגים שונים, ובעיקר כאלה ממשפחת המצליבים (כמו כרוב, כרובית וקולרבי), וקטניות (חומוס, פול וכדומה).

 

לצד אלה יש גם מזונות המכילים סיבים תזונתיים המסייעים בפעולת העיכול. "נושא הסיבים התזונתיים הוא כמעין חרב פיפיות", מסביר ד"ר דקל. "מצד אחד, כשהגזים משולבים בעצירות מומלץ לצרוך סיבים תזונתיים להקלת העצירות, אך במקביל יש להיות מוכנים לכך שהנפיחות בבטן תגבר".

 

עוד מומלץ להימנע מהכנסת אוויר לגוף בזמן האכילה. עדיף, למשל, לא לשתות בזמן האוכל, להימנע משתייה מוגזת או שתייה עם קשית, וכך גם לגבי לעיסת מסטיק.

 

"מבחינת הרפואה הסינית ישנם פתרונות מניעתיים נוספים", מציעה קרן בית-און, מנהלת מסלול רפואה סינית במזרח ומערב בת.ל.מ.

 

"כדי להימנע ממצב של נפיחות יש לאמץ אורח חיים נכון, המשלב תזונה מאוזנת שכוללת מזון טרי ולא מהיר, הימנעות ממזון מתוק או מטוגן, הפחתת התיבול, בקרה על כמות מזון וכמובן על הרגלי אכילה בריאים".

 

2. תוספי תזונה

כיום ישנם בשוק תכשירים שונים המיועדים להקלה של נפיחות בבטן. אחד הסוגים הוא פרוביוטיקה - "נושא חם מאוד בקרב הרופאים", כפי שמציין ד"ר דקל. "הפרוביוטיקה אכן טובה לנפיחות, אבל לא תמיד כולם יודעים איזה סוג מתאים להם, כמה צריך ליטול ובאיזה אופן".

 

סוג נוסף של תכשירים מבוסס על פחמן פעיל, אשר אמור לספוח את הגזים ובכך להקל את הנפיחות.

 

הדיאטנית הקלינית שרון גבריאל מציעה לנסות תוספים המכילים אנזימי עיכול. "הנפיחות נגרמת כתוצאה ממזון לא מעוכל המגיע למעי", היא מסבירה. "ואנזימי העיכול עוזרים לעכל את המזון ולפרק אותו במעי".

 

נסו להימנע מירקות ממשפחת המצליבים, כמו כרובית וקולרבי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נסו להימנע מירקות ממשפחת המצליבים, כמו כרובית וקולרבי(צילום: ירון ברנר)
 

3. תרופות סבתא

לתרופות הסבתא חלק בלתי מבוטל בפתרון, ולעתים הן יכולות להקל משמעותית את המצב. "תה שומר, לדוגמה, בהחלט יכול להקל על הבטן", מציינת גבריאל. "כשמבשלים קטניות ניתן להוסיף גם קימל וכמון למים, כדי להוציא את הגזים שיש בהן".

 

עוד תרופות סבתא פופולריות הן ליקר אניס, והמים שבהם בושלו תפוחי אדמה. ד"ר דקל מציע לנסות גם תכשירים המבוססים על מנטה, אשר ידועים כמקלים נפיחות בבטן.

 

"תה מרווה מסייע מאוד במקרים מסוימים של אי נוחות בבטן לאחר הארוחה. מומלץ לעשות חליטה מהצמח הטרי וללא המתקה, שרק עלולה להחמיר את הנפיחות", מציעה ארז. "אפשר להכין גם תה קמומיל, בתפזורת הנמכרת בחנויות טבע או בתיון רגיל".

 

בית-און מצטרפת גם היא להמלצות ומוסיפה כי חליטה של נענע או קימל (כל צמח בנפרד) יכולה אף היא לסייע: "אלו צמחים בעלי חריפות היוצרים תנועה במערכת העיכול ומסדירים את כיוון הזרימה בה. הארומה החריפה פותחת ומשחררת את החסימות ומסייעת להורדת הנפיחות והצטברות הגזים".

 

4. בדיקת רגישות

לעתים הנפיחות נגרמת כתגובת רגישות למרכיב מסוים במזון, כמו לקטוז (סוכר החלב) או פרוקטוז (סוכר הפירות), או כתוצאה ממחלה, מסבירים גבריאל וד"ר דקל. באמצעות מבחני נשיפה פשוטים ניתן לבדוק האם קיימת רגישות כלשהי, וכך לדעת מאיזה מזון מומלץ להימנע. לאחר הבדיקה מומלץ להתייעץ עם דיאטנית כדי להתאים את התפריט היומי למגבלות החדשות.

 

"חשוב להבין שמה שקורה בקיבה ובמעי הדק הוא לרוב פועל ישיר של מזון שאינו מתאים לנו, כך שלעתים נדרש שינוי תזונתי. גם מזון בריא עשוי לגרום לתופעות אם הוא אינו מתאים לאדם הספציפי", מסבירה הנטורופתית מרווה ארז.

 

"הנפיחות יכולה לנבוע מתסמונת המעי הרגיז או כתוצאה משגשוג של חיידקים במעי הדק", מסביר ד"ר דקל. "מומלץ לבדוק את הדברים, כי לכל מחלה שכזו טיפול המתאים לה וההקלה תהיה משמעותית".

 

"סיבה נוספת לנפיחות היא הימצאות פטריית הקנדידה המתקיימת על פחמימות, במיוחד פחמימות ריקות. הטיפול בקנדידה כולל הימנעות מוחלטת מפחמימות ריקות (מתוקים, קמח לבן ופירות), צמצום משמעותי גם של הפחמימות המלאות ונטילת פרוביוטיקה ותוספים הקוטלים את הפטרייה", מסבירה ארז.

 

חליטה של נענע או קימל יוצרת תנועה במערכת העיכול (צילום: index open) (צילום: index open)
חליטה של נענע או קימל יוצרת תנועה במערכת העיכול(צילום: index open)

 

5. נטורופתיה

הנטורופתיה מציעה להוסיף למזון בבישול אורגנו, בזיליקום, זרעי כוסברה, זרעי שומר, ג'ינג'ר וזרעי כמון כדי להקל את הנפיחות בבטן והסדרת פעולת המעיים. עם זאת, "אצל אנשים מסוימים הם עשויים דווקא להגביר נפיחות, לכן מומלץ לבדוק את ההשפעה של כל רכיב בנפרד", מסבירה ארז.

 

בנוסף, ניתן למהול שתי טיפות שמן אורגנו אתרי בכפית שמן זית ולמרוח על הבטן בתנועה סיבובית. לאחר מכן יש לשמור את המקום חם. "באופן כללי, חימום הבטן בעזרת כרית חימום יכול להקל", מציעה ארז.

 

6. הרגעת הגוף והנפש

לטענת ארז, הבטן ומערכת העיכול הם אזורים המגיבים לרגשות שלנו (ממש כמו הביטויים "לשמור בבטן" ו"אוכל את עצמו מבפנים"). לאנשים שחווים אי-נוחות הקשורה למצב רגשי היא ממליצה לשחרר את המתח הרגשי באמצעות כתיבה של הבעיה והתחושות שהם חווים. "הכתיבה עוזרת הרבה יותר משניתן לשער", היא מסבירה. "והיא משחררת את הלחץ על הבטן".

 

לדברי ארז גם שימוש בתמצית פרחי באך המותאמת אישית על ידי מטפל מוסמך יכול לסייע להתמודד טוב יותר עם הרגשות, וכך גם מדיטציה מרגיעה ומשחררת.

 

7. רפואה סינית

"הרפואה הסינית מציעה שימוש בנקודות דיקור שביכולתן לחזק את המרכז ומערכת העיכול של האדם", אומרת בית-און, "וכן שימוש בצמחי מרפא סיניים". אחת הפורמולות הקלאסיות הידועות בתרומתן לשיפור וחיזוק הגוף במצב שכזה נקראית si ni san.

 

בית-און מציעה לסובלים מתחושת כבדות אחרי הארוחה להמס חצי כפית מלח בכוס מים חמים ולשתות לאחר האוכל, להקלה מהירה של הנפיחות. הטעם המלוח מרכך את הגודש שנוצר בקיבה ומתחיל תהליך של ניקוז מטה. אך יש לשים לב: כמות גדולה של מלח עלולה לגרום לשלשול.

.   

"על פי הרפואה הסינית", אומרת בית-און, "נפיחות בטן שמחמירה לאחר ארוחה מעידה על חולשה של מערכת העיכול, שמייצגת את יסוד האדמה בגופו של האדם. במקרים חמורים יותר, כתוצאה מחולשה מתמשכת של מערכת העיכול התופעה מעידה על מצב של סטגנציה - תקיעות של מזון - במערכת העיכול".

 

ככל שהאדם מתבגר, על פי בית-און, אחד התסמינים השכיחים בגוף היא היחלשות של מערכת העיכול. כל המערכות הפיזיולוגיות נחלשות ועובדות לאט יותר, לצד השחיקה הגופנית הגבוהה המאפיינת את העולם המערבי. לכן אנו חשים נפיחות שמתעצמת אחרי הארוחה, ומלאות שמתפשטת לגפיים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרופות סבתא פופולריות הן ליקר אניס, והמים שבהם בושלו תפוחי אדמה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים