שתף קטע נבחר

הנגיד פישר: "לא נוכל להמשיך ולהוריד מסים"

נגיד בנק ישראל סקר את ההתפתחויות בארץ ובעולם והזהיר כי אם יהיה מיתון עולמי, חברות ישראליות עלולות להגיע לחדלות פירעון. לאחר שהבהיר כי הממשלה לא תוכל להמשיך ולהוריד מסים בשנים הקרובות, אמר כי יישומן של מסקנת ועדת הריכוזיות ישפרו את המצב הכלכלי לטווח הארוך

בעוד שהמשק עסוק בהמתנה לסדר יום חברתי חדש, שיגיע בעקבות המסקנות של ועדת טרכטנברג והוועדה לבחינת הריכוזיות, מזכיר היום (א') נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר שלצד ההתפתחויות בארץ, המצב הכלכלי העולמי ממשיך להוות מקור לדאגה.

 

 

"אם יהיה מיתון עולמי, חברות ישראליות עלולות להגיע לחדלות פירעון", אמר פישר בשיחה עם עיתונאים לקראת נסיעתו לכנס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. "בנק ישראל יצטרך לעקוב אחר ההתפתחויות ולטפל בכך", אמר.

 

לדברי הנגיד, לאחרונה גוברים החששות לחדלות פירעון של יוון ואירלנד, שתגרום לבעיות יציבות עבור בנקים במרכז אירופה שהם בעלי החוב העיקריים של מדינות אלה. "המצב מאוד מאוד קשה", אמר הנגיד. "השווקים כמעט בטוחים שאירלנד ויוון לא יוכלו לעמוד בחובות שלהן. העלות של ביטוח כנגד חדלות פירעון של אותן מדינות זינקה בחודשים האחרונים בעשרות אחוזים, כמעט 50%. הבעיה עבורנו, היא שהחובות הללו הם כלפי הבנקים והממשלות במרכז אירופה".

 

פישר. מודאג ממצבה של ארה"ב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פישר. מודאג ממצבה של ארה"ב(צילום: גיל יוחנן)

 

הנגיד הביע דאגה ממצבה של ארצות הברית וציין כי למרות שלא ניתן לומר בשלב זה שהמצב חמור כמו בשנת 2008, כעת יש פחות כלים להתמודד עם משבר בהיקף שכזה - אם אכן יבוא. "אובמה הציג תוכנית לא קטנה בהיקף של 3% מהתמ"ג, אבל קשה להאמין שהוא יצליח להגשים אותה. אחד ההבדלים המרכזיים בין היום ל-2008 הוא שכולם כבר השתמשו ברוב התחמושת שלהם", אמר.

 

המצב הכלכלי הקשה בעולם מתחיל להשפיע כבר על המשק הישראלי. לדברי הנגיד, הייצוא נמצא במגמת ירידה אם כי הנתונים עדיין אינם סופיים. המצב בחשבון השוטף הורע, כך שאחרי מספר שנים של עודף נרשם לאחרונה איזון. "המדינה הזאת יכולה לחיות עם חשבון מאוזן, עשינו את זה יותר מ-50 שנה, אבל צריך לשים לב לזה שהמצב בחשבון הורע וישפיע על שער החליפין".

 

לאור ההתפחתויות הללו בחר היום פישר לשלוח מסר ברור על רקע הדיבורים על פריצת מסגרת התקציב כדי לממן את דרישות המחאה החברתית. פישר רמז כי מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה לבחינת דרישות המחאה, הבטיח לו כי המלצות הוועדה לא יגרמו לפריצת מסגרת התקציב.

 

פישר גם חזר על המלצות שהשמיעו כלכלני בנק ישראל בעבר להקפיא את הפחתות המס הישיר. "זה ברור שלא נוכל להמשיך להוריד מסים בשנים הקרובות", אמר פישר בהתייחסו למס החברות ולמס הכנסה. פישר ציין כי לאור האירועים בעולם, החלטת הריבית הבאה האמורה להתקבל עד יום שני האחרון של החודש והיא תהיה "החלטה קשה מאוד".

 

ביחס לוועדת הריכוזיות, שמסקנותיה יוגשו לראש הממשלה היום אחר הצהריים, אמר פישר כי הוא סבור שיישום מסקנות הוועדה ישפרו את המצב הכלכלי בישראל לטווח הארוך. לדבריו, אם יידרשו טייקונים לוותר על שליטתם בבנקים, לבנק ישראל לא תהיה בעיה לפקח על בנקים ללא גרעין שליטה שבעליהם הם בעלי מניות מהציבור הרחב.

 

באותה נשימה מתח פישר ביקורת על מה שהוא כינה "פופוליזם" ביחס לבעלי ההון בישראל: "אסור לנו להתייחס לטייקונים כאל עבריינים. זהו פופליזם שחייבים להימנע ממנו בציבור הרחב ובדרג המדיני. הוא אולי טוב לטווח קצר, אבל כעבור כמה חודשים הוא גורם לנזק".


פורסם לראשונה 18/09/2011 12:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים