שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

ישראל בקרב בלימה מדיני: לא נתחנף

ישראל בפתח אחד השבועות המכריעים מבחינה מדינית, שבסופו אולי יבקשו הפלסטינים הכרה במדינה. היום ייפגשו נציגי הקוורטט וארה"ב ממשיכה לגייס מתנגדים במועצת הביטחון. ראש הממשלה ייצא באמצע השבוע לנאום באו"ם

שבוע מכריע מבחינה דיפלומטית בפתח, ובישראל מנסים לבלום את הפנייה המתוכננת של הפלסטינים למועצת הביטחון של האו"ם לצורך הכרה במדינה, אותה הציג ביום שישי הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, לפני צאתו לארצות הברית. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ימריא לניו-יורק ביום שלישי וייפגש עם הנשיא האמריקני, ברק אובמה, ברביעי בבוקר.   

 

בדרך למדינה פלסטינית - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

היום (א') ייפגשו נציגי הקוורטט, בניסיון אחרון לחדש את המשא ומתן, ולמנוע פנייה פלסטינית חד-צדדית לעצרת הכללית ולמועצת הביטחון. ארה"ב תנסה להימנע בכל כוחה מהטלת וטו במועצת הביטחון ומנסה לשכנע עוד שש מדינות שיתנגדו להצעה.

 

הדיפלומטים במטה האו"ם בניו-יורק מתקשים לקבוע מי בעד ומי נגד בנושא הפלסטיני, כל עוד הפלסטינים לא הגישו נוסח בקשה רשמי למוסדות האו"ם, במסלול ברור. החברות במועצת הביטחון שייתמכו בפנייה הפלסטינית הן לבנון, רוסיה, סין, ברזיל, דרום אפריקה והודו. האמריקנים מפעילים "בליץ" דיפלומטי על שמונה האחרות - צרפת, בריטניה, גרמניה, בוסניה, גבון, פורטוגל, קולומביה וניגריה - כדי שיצביעו נגד.

 

עוד בערוץ החדשות :

 

לפי גורמים אמריקנים, הקושי ניכר בנסיונות השכנוע של שתי המדינות האפריקניות ובוסניה. בנוסף, הנוסח שיגישו הפלסטינים ישפיע על החלטת המדינות הדמוקרטיות, בראשן מדינות האיחוד האירופי. חלק גדול ממדינות אירופה מבינות כי קביעת גבולות למדינה הפלסטינית בהחלטת האו"ם תפגע באפשרות חידוש המשא ומתן, עליה עמלים נציגי הקוורטט.  

 

עצרת האו"ם. דרכם של הפלסטינים סלולה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עצרת האו"ם. דרכם של הפלסטינים סלולה(צילום: AFP)

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מקיימת פגישות עם שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, במסגרת המאמצים של הרביעייה הבינלאומית להציג נוסח שיחזיר את ישראל והפלסטינים למשא ומתן וירגיע את הקלחת הדיפלומטית המבעבעת. בישראל לא תולים תקוות בנסיונות הקוורטט להניע מחדש את המשא ומתן המדיני על מנת לעצור את הפנייה הפלסטינית, אך פקידים ישראלים ייפגשו במהלך היום עם נציגי הרביעייה הבינלאומית בנושא.

 

במקביל, שר הביטחון, אהוד ברק, יצא הלילה לסדרת פגישות עבודה בוושינגטון ובניו-יורק עם גורמים ביטחוניים ומדיניים בסוגיות האזוריות.

 

מבחינת סדר האירועים בעצרת הכללית של האו"ם, נאומי ראשי המדינות יתחילו ביום רביעי עם נאומיהם של נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, והנשיא האמריקני אובמה. אמנם בעצרת לא יהיה אחד מנאומיו הססגוניים של מועמר קדאפי, אך ביום חמישי נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, צפוי להנפיק כותרות בנאומו בפני העצרת.

 

נתניהו יטען: הפלסטינים סירבו למו"מ

במוקד תשומת הלב נאומיהם של אבו מאזן ובנימין נתניהו, שייערכו ביום שישי. הנשיא הפלסטיני הוא הנואם ה-14 בעצרת, ואילו נתניהו הנואם ה-17. ראש הממשלה נתניהו מתכוון לשאת נאום תקיף, בו יאשים את הפלסטינים בסרבנות להגיע למשא ומתן. בכוונתו להציג את הצעדים בהם נקטה ישראל למען תהליך השלום, ולטעון כי הפלסטינים נותרו בסירובם למרות הצעדים הללו.

 

בכוונתו להבהיר כי ישראל נכונה לקיים משא ומתן לשלום, אך דורשת הכרה במדינה היהודית ובקץ הסכסוך, כולל אי החזרת הפליטים. "לא נתחנף בנאום לקהילה הבינלאומית", הבהירו בסביבת ראש הממשלה. "נתניהו יציג את האמת הישראלית, את המציאות כפי שהיא".

 

דבריו של נתניהו יגיעו לאחר נאומו של הנשיא הפלסטיני. אם אכן יציג ביום שישי את פנייתו לאו"ם, הרי שבתוך 24 שעות תיתכן הצבעה בנוהל מזורז שיוביל הנשיא התורן של מועצת הביטחון הלבנוני, או הנשיא של העצרת הכללית מקטאר. עם זאת, הפלסטינים יכולים לעכב את ההצבעה במשך כמה שבועות, בהם מתנהלים דיוני הכינוס ה-66 של העצרת הכללית.

   

אם יכריז אבו מאזן ביום שישי כי הפלסטינים החליטו ללכת במסלול של מדינה משקיפה, בלי זכויות הצבעה במוסדות האו"ם, מובטחת להם הצלחה. זו החלטה רגילה של העצרת הכללית של האו"ם, שתתקבל ברוב של 98 מתוך 193 המדינות החברות בארגון. אפילו אפשרות מרוככת זו גורמת לכאב ראש עבור ישראל, משום שגם אם למדינה הפלסטינית לא יהיו זכויות הצבעה באו"ם, פלסטין תזכה להכרה כמדינה שדרכה סלולה לחברות בארגוני האו"ם, כמו בבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרב בלימה. בנימין נתניהו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים