שתף קטע נבחר

הלך לעולמו מוחמד בסיוני, שגריר מצרים בעבר

הדיפלומט המזוהה ביותר עם מצרים הלך לעולמו בגיל 74. בסיוני כיהן כשגריר מצרים בישראל במשך 14 שנים ברציפות, מאז 1986, לאחר ששימש כנספח הצבאי. לפני שלוש שנים טען כי נשלח לארץ כדי להישתל כקצין מודיעין מצרי

השגריר המיתולוגי של מצרים בישראל הלך היום (א') לעולמו. מוחמד בסיוני, שכיהן במשך כמעט שני עשורים בתפקידים דיפלומטיים בישראל, מת בגיל 74. הלווייתו תיערך היום במסגד "אל רשדאן" של הכוחות המזויינים בקהיר.

 

בנו, חאתם בסיוני, מסר כי הוא מת הבוקר בביתו, בעת שקרא עיתונים וספרים, כבכל בוקר. הוא הוסיף כי אביו סבל ממחלות שונות, בהן סכרת ולחץ דם, וכן עבר לאחרונה ניתוח, אולם מצבו הבריאותי הכללי היה יציב והוא היה חיוני ופעלתן עד לרגעיו האחרונים.

 

מותו של שגריר - כותרות אחרונות ב-ynet:

  • שגריר מצרים לשעבר: "עסקת שליט - תוך שעות"

  • בסיוני - בראש ועדת בדיקת פרשת "הרג השבויים"

 

בסיוני שימש במשך שנים ארוכות כדיפלומט וכיהן במשך כ-18 שנה בשגרירות מצרים בישראל. לפני שהצטרף לסגל הדיפלומטי המצרי, שירת בחיל המודיעין בארצו. הוא השתתף בארבע מלחמות נגד ישראל ובמהלך האחרונה שבהן, מלחמת יום הכיפורים, שימש כקצין התיאום בין הכוחות המצריים לכוחות הסוריים, תחת מפקדת המודיעין הצבאי המשותפת בדמשק.

 

בטרם הגיע לישראל, הספיק בסיוני לשמש בתפקיד דיפלומטי במוסדות הליגה הערבית, בה עבד ב"משרד החרם נגד ישראל", וכן נמנה על המשלחת הדיפלומטית המצרית באיראן.

 

לאחר חתימת הסכם השלום בין שתי המדינות בשנת 1979 וחילופי השגרירים, הוא מונה לתפקיד סגן שגריר מצרים בישראל תחת השגריר סעד מורתדא. בשנת 1982, החזירה מצרים את שגרירה בישראל במחאה על מלחמת לבנון והוא מונה להיות ממלא מקומו. ארבע שנים לאחר מכן, מונה בסיוני רשמית לתפקיד השגריר בישראל - ולדיפלומט המזוהה ביותר עם מצרים בארץ. הוא המשיך בתפקידו זה עד שנת 2000 אז נקרא לשוב לקהיר במחאה על "צעדיה הפראיים של ישראל נגד האינתיפאדה הפלסטינית השניה". לאחר שובו, הוא מונה ליו"ר הוועדה ליחסי החוץ בבית העליון של הפרלמנט המצרי (השורא).

 

רק לפני כמה חודשים, אמר בסיוני כי אלה שמתנגדים להסכם קמפ-דיוויד, "מנסים לפרוט על המיתר הרגיש הזה כדי לרצות את ההמונים". הוא התייחס גם לסוגיית הריבונות באילת, העולה מפעם לפעם בשיח הציבורי במצרים, והצהיר: "לפי הגבול הבינלאומי, אילת אינה שטח מצרי".

 

התבטאות אחרת של בסיוני, שעסקה בגורלו של החייל החטוף גלעד שליט, עוררה הד ציבורי גדול, אך התבררה כחסרת כל בסיס. במסגרת ראיון שערך עם העיתון המצרי "אל-מסריון", הצהיר השגריר לשעבר כי "בשעות הקרובות יוכרז רשמית על הגעה להסכם חילופי אסירים בין ישראל והפלסטינים". הוא א פירט על מה הוא מתבסס, וכעבור זמן קצר גברו ההערכות כי מדובר בהשערה ותו לא.

 

בסיוני התבטא בשנים האחרונות לא פעם באשר ליחסים בין ישראל למצרים, וכן ביחס לפרשיות שונות בין המדינות. בין היתר, אמר לפני שלוש שנים כי נשלח "להישתל בישראל כקצין מודיעין". במהלך הרצאה פומבית שנשא בספרייה הלאומית באלכסנדריה, הדגיש בסיוני כי "אין דבר כזה חברות. אני הלכתי לעבוד שם ואין דבר כזה חברות אמיתית בעבודה. אתם באמת חושבים שאני עבדתי שם כשגריר?", שאל את הנוכחים.

 

פרשה אחרת שהעיבה על כהונתו עסקה בתלונת רקדנית בטן ישראלית, לפיה בסיוני הטריד אותה מינית ואף אנס אותה. השגריר סירב להיחקר במשטרה ונאחז בחסינותו הדיפלומטית. תיק החקירה נגדו נסגר בעקבות זאת.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים