שתף קטע נבחר

שנה טעימה

גפילטע בטעם של בית, סלט מתקתק, עוף עסיסי ומאפה תפוחים: מתכונים לשולחן החג

לפני שש שנים אירחתי לראשונה את ארוחת ערב ראש השנה בביתי, זו היתה השנה הראשונה שלא חגגנו בארץ ופעם ראשונה שאני הייתי המארחת. מאז, בכל שנה אני עורכת את סדר ראש השנה בביתי, הכל בסגנון בית אמא. אמי אמריקאית שעלתה לישראל בשנת 66' ונשארה מאז, אמא שלמדה את כל סודות הבישול הטוניסאי מאמו של אבא, אמא שעושה את הקוסקוס מפרום הכי טעים שטעמתי מיימי. שולחן ראש השנה תמיד היה עמוס ברכות שונות ומשונות שבבגרותי למדתי שכולן בסגנון עדות המזרח, כל זה לצד הגפילטע הקלאסי, הבלתי מנוצח, השנוי כל כך במחלוקת בטעמו ומרקמו הייחודי. בתור ילדה, גפילטע פיש היה מסוג הדברים שלא ניסיתי אפילו לקרב אל שפתי, במהלך השנים - לא זכור לי הרגע המדויק, הטעם המתוק מלוח של הדג בצרוף החזרת החריפה פתאום נהיו כל כך ערבים לחיכי שערב ראש השנה או פסח ללא גפילטע פיש של אמא הוא לא אותו דבר.

בערב ראש השנה, בדיוק לפני שנה, אזרתי אומץ והחלטתי ללכת כנגד כל הסיכויים ולנסות להכין את הגפילטע של אמא. הכל מתחיל בחיפוש אחרי הדג המושלם, היה ברור לי שצריך רק לדעת עם מי לדבר ואיפה לחפש בשביל למצוא אותו. אחרי חיפושים ובדיקות נמצאה החנות הקטנה בריוורדייל שסיפקה את הדגים (טחונים כבר יחד עם הבצל), הם אפילו ארזו את הראש והעצמות בנפרד לטובת הבישול. על אף התפיסה שהמנה היא מסוג הדברים שלא מנסים אפילו, שזה מסוג הדברים שפוגשים רק בחגים המיוחדים אצל אמא, הכנת המנה היתה קלה ביותר, והטעם... ממש כמו של אמא. הנה המתכון.

 

גפילטע פיש (כ-20 קציצות)

2 דג קרפיון או כל דג לבן אחר (אם מזמינים טחון ניתן לבקש שיוסיפו כבר בצל בטחינה, ניתן לערבב שני סוגים שונים של דג)

2 בצלים גדולים

1 גזר

3 כפות פרורי לחם

1 ביצה

4 כפיות סוכר

2 כפיות שמן

צרור פטרוזיליה

פלפל שחור ומלח

1. חותכים את ראש הדג והזנב. את הדג הנותר חותכים לפרוסות עבות וטוחנים יחד עם בצל אחד שלם, חתוך גס.

2. מערבבים את הדג הטחון עם פירורי הלחם, ביצה, פלפל שחור, מלח, 3 כפיות סוכר ושמן.

3. קולפים וחותכים גזר לפרוסות בעובי של כחצי סנטימטר, חותכים בצל לארבע. מכניסים את ראש הדג, הזנב, הגזר והבצל לסיר גדול עם צרור פטרוזיליה ומכסים הכל במים עד גובה חצי סיר. מתבלים עם מלח, פלפל וכפית סוכר.

4. מביאים מים לרתיחה. קורצים מתערובת הדג קציצות ומכניסים בעדינות למים הרותחים. מבשלים על אש בינונית כשעה עד שעה וחצי. מורידים מהאש ומעבירים את הקציצות לכלי שטוח.

5. מצמצמים את המים עם הדגים והתבלינים, מסננים את הנוזל הנותר ויוצקים אותו מעל הדגים. ניתן להניח פרוסת גזר על כל קציצה.

6. לכסות ולקרר לפחות כחצי יום לפני ההגשה. מומלץ להגיש עם חזרת חריפה.

 

סלט עלים עם תותי עץ

את הסלט שבחרתי להוסיף השנה לשולחן החג טעמתי בארוע אצל חברים, למראית עין סלט חסה שיגרתי ואז אחרי הביס הראשון הבנתי שרב הנסתר על הגלוי. הרוטב הוא מתוק (כי בראש השנה עסקינן) עם טוויסט חרפריף בסוף הביס. תותי העץ יחד עם השקדים נותנים את הביס המושלם שאתה רוצה מהסלט שלך, לא תרצו להפסיק.

לסלט:

1 חבילה של עלים לסלט (ניתן לערבב כמה סוגים)

10 תותים חתוכים לפרוסות דקות

חצי כוס שקדים חתוכים

לרוטב:

כוס שמן

חצי כוס סוכר

חצי כוס חומץ בן יין אדום

¾ כפית פלפל כיין

2-3 שיני שום קצוצות

פלפל ומלח

1. מערבבים את כל חומרי הרוטב

2. מפזרים תותים ושקדים על העלים ומערבבים עם הרוטב (את הרוטב מומלץ למזוג ממש לקראת ההגשה)

 

עוף בשקית קוקי עם אורז

את המתכון הבא קיבלתי מחברה ומהפעם הראשונה הוא היה הצלחה מסחררת, העוף יוצא עסיסי ונימוח והאורז מלא טעמים, פיקטני, עם שכבה מתפצפצת פריכה ונהדרת. הוא חגיגי ומתאים לשבת או לחג.

1-2 שקיות קוקי

1 עוף שלם מחולק (או 8 חלקים שונים של עוף לפי בחירה)

2 כוסות אורז מבושל לא מתובל

כפית מלח

2 כפיות פפריקה מתוקה

חצי כפית פלפל שחור

חצי כפית כמון

מעט כורכום

חצי כפית פפריקה חריפה

שום כתוש (5-6 שיניים)

מעט שמן

1. מחממים תנור ל-400 מעלות. מערבבים בקערית מלח, פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה, פלפל שחור, כמון, כורכום, שום כתוש ושמן עד שמתקבלת תערובת במרקם של משחה.

2. יוצקים חצי מכמות המשחה על האורז ומערבבים עם מזלג עד שכל האורז נצבע בצבע צהבהב/כתום, את שארית המשחה מורחים על העוף.

3. ממלאים שקית קוקי ראשונה בחצי מכמות האורז, משטחים את השקית על תבנית אפיה ומניחים חצי מכמות העוף על האורז. סוגרים את השקית ומכניסים לתנור לשעתיים (זהירות בפתיחת השקית, הזהרו לא להכוות מהאדים).

 

קראמבל תפוחי עץ

אחרי ארוחה כל כך מפנקת ועשירה רק חסר המתוק המושלם שיסגור את הפינה ואפשר יהיה להתעלף על הספה בנחת, עוגת הדבש המסורתית של ראש השנה תמיד היתה אכזבת הערב. הרבה עוגות דבש טעמתי בחיי ועדיין לא טעמתי אחת שרציתי להמשיך לאכול אחרי הביס הראשון, אני לא חובבת דבש ולכן תמיד חיפשתי תחליף הולם לקינוח לאחר ארוחת החג שעדיין ירגיש שייך וטעים. בשנה שעברה החלטתי לנסות משהו קצת שונה ומתאים למקום: קראמבל תפוחי עץ מוגש חם או בטמפרטורת החדר. התפוחים מבושלים בנפרד עם לימון שנותן חמצמצות רעננה מול המתיקות והקריספיות של הקראמבל שמפוזר למעלה ואז הכל נכנס יחד לתנור ונאפה. למתפנקים אפשר להגיש עם כדור גלידה וניל.

תבנית בגודל של "15X"10

לבצק:

2 כוסות קמח

¾ כוס סוכר

1 כף אבקת אפיה

100 גרם חמאה או מרגרינה

חלמון מ-2 ביצים

1 כף גרידת לימון

למלית:

½ 1 ק"ג תפוחי עץ

½ כוס סוכר חום

½ כוס משמשים מיובשים (ניתן להחליף בצימוקים)

1 לימון חתוך ל-6 קוביות

½ כוס מים

לציפוי:

2-3 כפות סוכר חום

50 גרם חמאה או מרגרינה

קינמון

1. מחממים תנור ל- 360 מעלות.

2. בצק: מערבבים יחד את כל החומרים היבשים של הבצק. מוסיפים מרגרינה או חמאה מרוככת חתוכה לקוביות, חלמונים וגרידת לימון. מערבבים יחד עד שמתקבל מרקם פירורי.

3. לשים כוס מהתערובת הפירורית בצד. את מה שנותר לשטח על תבנית משומנת, להדק את הפרורים על התבנית.

4. מלית: לקלף ולפרוס תפוחים לקוביות בינוניות. לשים בסיר תפוחים, משמשים מיובשים, סוכר וחתיכות לימון, להוסיף מים ולבשל (התפוח מגיר המון נוזלים בבישול אין צורך להוסיף יותר מים).

5. לבשל עד שהתפוחים מתרככים, להוריד מהאש ולהוציא את חתיכות הלימון.

6. עם כף מחוררת להוציא את התפוחים ולשים בתבנית מעל הבצק.

7. לפזר את כוס התערובת הפרורית של הבצק על שכבת התפוחים ולפזר מעל סוכר חום, חמאה וקינמון לפי הטעם.

8. לאפות בתנור במשך 30-40 דקות עד שנהיה זהוב למעלה.

שנה טובה ובתיאבון!

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טעם שמזכיר ילדות. גפילטע פיש
צילום: Shutterstock
הולך גם בסלט. תותים
צילום: index open
לא רק עם הדבש. תפוחים
צילום: אבי חי
מומלצים