שתף קטע נבחר

כלכלת תשרי: סימני החג מרמזים על הכיס שלנו

איך קשורים סימני החג לניהול תקציב הבית? גיל אורלי מוצא במנהגי החודש תזכורת להרגלים המגונים שלנו בניהול כלכלת המשפחה. מבט מקורי על חגי תשרי הבאים עלינו לטובה

תחילת שנה היא זמן מצוין לחשבון נפש אודות ההתנהלות הכלכלית שלנו, לביצוע שינוי ולהתחלה מחדש. אם יוצאים מהקופסא ומסתכלים על דברים עם חיוך, רבים ממנהגי חגי תשרי קשורים גם להתנהלות הכלכלית שלנו. הנה הזדמנות להפטר מהרגלים מגונים ולהתחיל בדרך חדשה.

 

שופר

קול השופר הוא זה שמסמל את תחילת תקופת חגי תשרי. תקיעות השופר הן אות הודעה ואזהרה, המבקש משומעיו לחזור בתשובה לפני יום הדין. בתחום ניהול כלכלת המשפחה, ההודעות על אוברדרפט הן השופר שלנו, המזהיר מפני אי כיבוד אמצעי התשלום. כפי שמטרת השופר היא לחולל פחד ושינוי התנהגות בקרב שומעיו, גם האזהרות מהבנק יוצרות שינוי, ואחריהן מגיעות הסליחות והצום.

 

סליחות

תקופת החגים מתחילה עם חודש הסליחות ולא במקרה. חודש זה מגיע בסוף החופש הגדול, לאחר ההצטיידות לבית הספר ורגע לפני שמתחילה ההצטיידות לחגים. בשלב זה התקציב שלנו זועק לעזרה, ואנו מבקשים סליחה ממנהל הבנק על החריגות ועל המינוס התופח שצמחו בחשבון שלנו.

 

תשליך

התשליך הוא מנהג סימבולי, במסגרתו אנו נפטרים מחטאי השנה הקודמת ומגיעים לשנה החדשה נקיים וזכים. בניהול תקציב, התשליך מתקיים בסמיכות לתקיעת שופר האזהרה, ובמסגרתו כל אחד מבני הבית משליך את האשמה על המצב הכלכלי על האחרים ומנקה את מצפונו בנוגע למצב הכלכלי.

 

תפוח בדבש

אחד המנהגים המזוהים ביותר עם ראש השנה הוא טבילת תפוח בדבש, כדי שתתחיל לנו שנה טובה ומתוקה. כאשר הוא מגיע במינונים נכונים, דבש יכול להיות טעים לחיך, אך בכמויות גדולות מדי הוא יכול להזיק לבריאות ולגרום לבחילה. קבלה של סכום כסף גדול היא דבש לחשבון שלנו אם עושים בו שימוש נכון, אבל אם לא יודעים להשתמש בו ולצרוך אותו נכון, הוא עשוי להזיק למצבנו הכלכלי.

 

במקרה של כלכלת המשפחה, אנו מתייחסים לתפוח כבעל פ' לא דגושה, וכמסמן של האוברדרפט אותו צברנו. שימוש בכרטיס אשראי חוץ בנקאי המאפשר לנו לדחות את התשלומים, נראה לנו כמו דרך לצפות את האוברדרפט בדבש, אבל חשוב להזהר ממתיקות יתר.

 

שנהיה לראש

מטרת הברכה הזו היא לאחל לנו כי בשנה הקרובה נוביל ולא ניגרר. מבחינת ניהול תקציב, ברכה זו חשובה שבעתיים, שכן את רוב ההחלטות הכלכליות שלנו אנו מקבלים על בסיס הרגש, ואילו התנהלות כלכלית חכמה מתבצעת מתוך תכנון, חשיבה והיגיון.

 

חתימה טובה

במקור זוהי הברכה הכי מזוהה עם ראש השנה, אך מבחינת ניהול תקציב, חתימה טובה היא החתימה על ספח האשראי המעשיר את בעל העסק, אך מגדיל את הסיכוי לצום ותענית לקראת סיום החודש.

 

ימים נוראיים

הימים הנוראיים הם עשרת הימים שבין ראש השנה לכיפור, אך עבור רובנו אלו הימים שבין סיום החודש לכניסת המשכורת. בימים אלו אנו משתדלים לקיים צום הוצאות, ומתפללים שלא יפלו עלינו הפתעות שידרשו תשלום מיידי ושהמשכורת תכנס בזמן.

 

עשרת ימי תשובה

במקור עשרת ימי תשובה הם הימים עד ליום הכיפורים בו מתקבל גזר הדין שלנו, אך עבור משפחות באוברדרפט זהו הזמן מלא החששות והתקוות שבין בקשת ההלוואה המיוחדת לאישורה, שיכריע כיצד הן יתנהלו בחודש הבא.

 

כפרות

במנהג זה, אנו תורמים סכום כסף שפודה עבורנו את הזכות לחיים טובים וארוכים. עבור רוב המשפחות פדיון כפרות לא קורה רק לפני יום הכיפורים, אלא בכל פעם שבה הבונוס או ההבראה שקבלנו, הולכים ישירות לכיסוי המינוס מבלי שנהנה מהם. בניגוד למנהג המקורי, הם לא מבטיחים חיים טובים וארוכים אלא מינוס קטן יותר.

 

צום ותענית

ימי הצום מקניות הם בדרך כלל הימים האחרונים לקראת חיוב האשראי. בימים אלו אנו מענים את נפשותינו, ומונעים מעצמנו לקנות, משום שראינו את היקף החיוב שעתיד להגיע. בניגוד לצומות רגילים, צום קניות יכול להמשך מספר ימים, שבהם כרטיס האשראי לא יוצא מהתיק, ולרוב הוא נשבר באמצעות חגיגת קניות על חשבון החודש הבא.

 

תפילת נעילה

זוהי התפילה שמתפללים בבתי הכנסת לקראת סיום הצום, אך גם התפילה שפותחת את הצום מקניות שלנו. אנו מתפללים בה שנצליח לשמור את הארנק סגור ואת החיובים על אותו הסכום.

 

סוכה

הקושי לקנות דירה ולממן את המשכנתא, הביא רבים לניסיונות אלתור של מקומות מגורים. אחרי שבחודשים האחרונים ראינו אוהלים בשדרות רוטשילד ובמקומות נוספים בארץ, הטרנד לסתיו הקרוב עתיד להיות הסוכה.

 

אתרוג

האתרוג הוא פרי הדר שנשמר בקפדנות ובקופסא מפוארת מחשש פן יפגם. בכלכלת המשפחה, האתרוג של כל משפחה הוא החסכון שלה בפק"מ, שבו המשפחה נמנעת להשתמש גם במקרים בהם הריבית עליו קטנה משמעותית מהריבית אותה הם משלמים על האוברדרפט.

 

אושפזין

אושפזין הם האורחים המגיעים להתארח בסוכה. מאז ימי אבותינו ועד היום, כאשר באים אורחים עולה בנו הרצון "שלא יחסר" ואנו רצים להצטייד עבורם במלאי משמעותי. לאחר שהם הולכים, אנו נשארים עם הכלים והניקיון, ועם חור בתקציב.

 

חביטת ערבות

זהו מנהג יהודי במסגרתו חובטים ערבות בקרקע בעת קריאת התפילות ביום הושענא רבה. בתחום הכלכלי, חביטת ערבות היא התחושה הקשה אותה מרגיש מי שחתם ערבות לחבר או בן משפחה, אשר חזרה לחבוט בו עם דרישת תשלום.

 

הושענה רבה

היום השביעי של חג הסוכות נקרא גם הושענה רבה. מבחינת ניהול תקציב, זהו היום שבו תקופת החופש-חזרה ללימודים-חגים מגיעה לסיומה, ואנו עומדים ומחכים להושעה מצד מנהל הבנק, שיאשר עבורנו את ההלוואה, או עדיף על כך, מצד התקציב החדש שהכנו על מנת לצאת מהמינוס.

 

הקפות

אם במובן הדתי מדובר על סיבובים עם ספרי התורה, במובן הכלכלי המשמעות היא דחייה של הקניה על ידי קניה בהקפה. ההקפות אולי מאפשרות לנו לקנות מבלי לשלם מיד, אבל ביום התשלום איננו מסתובבים עם שמחה גדולה בלב.

 

אחרי החגים

זהו הזמן המושלם להתחיל לקיים הבטחות, לרדת במשקל ולהתחיל לנהל תקציב. זוהי הנקודה שמסמנת את סיום הפרק הכלכלי שעברנו, והנקודה ממנה מתחילה ההתנהלות הכלכלית שלנו בשנה החדשה.

 

גיל אורלי הוא מנכ"ל חברת יבולים המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שופר. אזהרה מהבנק
צילום: liquidlibrary
דבש. לצרוך נכון
צילום: shutterstock
אתרוג. שומרים על החיסכון
צילום: Shutterstock
סוכה. במקום משכנתא
צילום: תמיר קרן
מומלצים