שתף קטע נבחר

פונו מאהלים בתל-אביב: "איפה נישן בלילה?"

בשעה 6:00 בבוקר הגיעו פקחים ושוטרים למאהל בלוינסקי והעמיסו את האוהלים והציוד. "תתביישו! נקים את הכל מחדש", הבטיחו שם. אדם אחד עוכב לחקירה. פינוי גם משדרות בן-גוריון ונורדאו, ברוטשילד פינוי חלקי נוכח צו מניעה

מעט אחרי הזריחה, פשטו הפקחים והשוטרים ולא הותירו כמעט זכר מהאוהלים בתל-אביב: כוחות גדולים של משטרה יחד עם עובדי קבלן בשירות עיריית תל-אביב פינו הבוקר (יום ב') את מאהל לוינסקי שבדרום העיר. דיירי המקום קיבלו את רוע הגזירה, אך הבטיחו לשוב ולהקים מאהל. במקביל, פונו המאהלים בשדרות בן-גוריון ובשדרות נורדאו. בשדרות רוטשילד סולקו חלק מהאוהלים שלא אוישו, נוכח צו מניעה עד לדיון משפטי בעתירה נגד הפינוי.

 

מחאת האוהלים , כתבות אחרונות

 

סמוך לשעה 6:00 הגיעו השוטרים ועובדי הקבלן למאהל. תוך חצי שעה הם העמיסו את הציוד של כ-20 דיירי האוהלים על משאיות. כמה פעילים עמדו במעגל ושמרו על חפציהם האישיים, כשהשוטרים והעובדים ניסו לפנותם. "זה ציוד אישי, אל תגעו! יקחו את זה מכאן עוד רגע", הם צעקו לעבר השוטרים והעובדים שביקשו לפנות את הציוד שלהם. השוטרים עיכבו לחקירה את אחד מתושבי המאהל.

 

מוציאים ציוד מהאוהלים (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
מוציאים ציוד מהאוהלים(צילום: בן קלמר)

 

דניאל כרמון, תושב מאהל לוינסקי, אמר ל-ynet: "השוטרים פה שמחים להרוס כל התקדמות חברתית. אנחנו מרגישים זוועה. הבוקר קרה פה משהו טראגי". הוא דיבר בערגה על הימים במאהל: "הגן עבר מהפכה. התחלנו לשבת, לדבר, לצחוק עם השני, לבשל ביחד, לישון ביחד, נהיתה כאן סולידריות בין כל החלקים. היום המאהל הורד, אבל הסולידריות תמשיך בפסים אחרים. לא ניתן לשוטרים ולעיריית תל-אביב להחזיר אותנו אחורה בכוח הזרוע".

 

קובי שחר, פעיל מרכזי במאהל, אמר: "אנחנו נגד אלימות ולכן לא נגיב לאלימות בפינוי. אנחנו נתחיל מחדש ונבנה שוב הכל. השאלה שלי לראש העיר, לפקחים ולשוטרים היא - איפה האנשים האלו הולכים לאכול היום? איפה הם יישנו בלילה?".

 

מעכבים לחקירה (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
מעכבים לחקירה(צילום: בן קלמר)

 

שולה קשת, ממקימות המאהל זעקה לעבר השוטרים: "תתביישו לכם! את סוחרי הסמים השארתם, את סוחרי הנשים השארתם, אבל את הדבר הטוב היחיד שהיה כאן בשכונה לקחתם!". זוהר שומכר, שגם התגורר במקום כחודשיים, הוסיף: "אין לי בית ללכת אליו, אני המום ממה שקורה כאן. כשהם יילכו נבנה כאן הכל מהתחלה".

 

גם בשדרות בן-גוריון פונו האוהלים, אותם איכלסו בימים האחרונים מפגינים בודדים, חלקם מחוסרי בית. לדבריהם, סמוך לשעה שש בבוקר הגיעו פקחים וזמן קצר לאחר מכן, נותרו בשדרה רק עובדי עירייה שפעלו לניקיונה ולשיקומה.

 

פינוי אוהלים משדרות רוטשילד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
פינוי אוהלים משדרות רוטשילד(צילום: מוטי קמחי)
 

"בזמן שישנו, הגיעו לפה כוחות גדולים מאוד של משטרה, עובדי עירייה ועובדי קבלן", סיפר ל-ynet סיון לנגר, אחד מיושבי המאהל. "הם התחילו לצעוק פה שנקפל את האוהלים ונתפנה״. דוד בקמן, אחד ממקימי המאהל באזור, הוסיף: ״הם ביקשו ממני לצאת החוצה ולהתלבש. בתגובה נעלתי את עצמי בתוך האוהל ואחד המפנים פשוט קרע לי אותו". דיירי המאהל מספרים כי לחלק מן השוהים בו אין לאן ללכת. ״יש לנו כוונה לחזור לפה״, אמרו. ״יש פה מחוסרי דיור עם מצוקה אמיתית ואי אפשר לטאטא אותם מתחת לשטיח, או מתחת לשדרה במקרה הזה״.

 

מקימי המאהל בשדרות נורדאו בצפון העיר התפנו מרצון, בתמורה לכך שהעירייה תקים מחר במקום "מתחם הידברות" - סככה, כסאות והגברה. כך אמר ישי סקלי, נציג המאהל, שהוסיף כי בהמשך יוקמו כמה אוהלים סמליים בתיאום עם העירייה.

 

"להפוך המאהל למודל של סיוע"

המאהל בשדרות רוטשילד - שם החלה המחאה - לא יפונה לפחות עד 10:00 בבוקר. לאחר חצות הוציאה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, נורית אחיטוב, צו מניעה זמני עד לדיון בעתירה שהגישו אנשי המאהל. היא כתבה כי "אין לשנות את המצב הקיים", אולם למרות זאת הבוקר פקחים פינו "לשם סדר וניקיון" אוהלים לא מאוישים בחלק מהשדרה. רק המתחם שבין רחוב החשמונאים לכיכר הבימה נותר על כנו.

 

מפנים רכוש נטוש בשדרות רוטשילד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מפנים רכוש נטוש בשדרות רוטשילד(צילום: מוטי קמחי)

 

בינתיים, מתכוננים יושבי המאהל לפינוי, כשרובם עוסקים באריזת חפציהם האישיים, וחלק קטן טוען שיתנגד למהלך. אבי, מפגין בשדרה שאוהלו פונה הבוקר, סיפר ל-ynet כי "הלכתי לישון רק בשעה 6:00 בבוקר ותוך כדי שאני ישן התחילו לפנות לי את הדברים. ביקשתי מהם לתת לי רגע, לפחות לסדר את הדברים שלי, לקחתי את הנעליים שלי, אך הם לא הקשיבו, פינו ואמרו לי להגיע לקחת את הציוד מרדינג".

 

העירייה: יותר מדי דעות במאהלים

מעיריית תל-אביב נמסר כי היא "עודדה את המחאה, והשקיעה מדי יום כ-40 אלף שקלים בניקיון המאהלים ופינוי אשפה, הקצאת שומרים, פקחים ועובדים. במקום המאהלים יזמה העירייה את הקמתם של שישה מתחמי הידברות ותשאיר במקומם את המאהלים ביפו ושכונת התקווה.

 

הציוד בלוינסקי מועמס על משאיות (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
הציוד בלוינסקי מועמס על משאיות(צילום: בן קלמר)

 

"בימים האחרונים עברו עובדים סוציאלים בין יושבי המאהל ופעלו למציאת מחסה, מיטה, מזון ומקלחת לכל מי שאין לו קורת גג. בימים האחרונים אף הקימה העירייה בשדרות רוטשילד מוקד הכוונה ובירור המסייע לדרי הרחוב וחסרי הדיור הזקוקים לסיוע סוציאלי ולעזרה בבירור זכאותם מול משרד השיכון.

 בנוסף, מציעה העירייה למפונים סיוע טכני בפינוי חפציהם האישיים מהשדרות למקום מגוריהם או כל מקום אחר שיחפצו", נמסר עוד.

 

בעירייה הזכירו כי "לאורך ימי המחאה התקבלו בעירייה עשרות רבות של תלונות מתושבים המתגוררים בסמוך על רעש, סמים, אלימות וצואה בחצרות הבתים ומפגעים נוספים.

 

"במטרה לפנות את המאהל מתוך הבנה קיימה העירייה פגישות רבות עם יושבי המאהל לצערנו, לא ניתן היה להגיע להסכמות עם כלל הנציגים, בשל מגוון הדעות והדרישות המשתנות של המאהלים השונים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאהל לוינסקי הבוקר
צילום: בן קלמר
אוהלים נטושים מפונים מרוטשילד
צילום: מוטי קמחי
מומלצים