שתף קטע נבחר

צילום: MCT

"תקדים דמיאניוק": תיקי הנאצים נפתחים מחדש

התביעה בגרמניה פתחה תיקי החקירה הישנים נגד שומרים במחנות ההשמדה בזמן השואה בזכות הרשעתו של דמיאניוק, שסייע לרצח אלפי יהודים בסוביבור. התובעים מחכים לערעור, אך לא קפאו על השמרים: "לא רוצים להמתין, אז פתחנו בחקירות"

הרשעת דמיאניוק נתנה רוח גבית להעמדת נאצים לדין. התביעה הכללית בגרמניה פתחה מאות תיקים שנסגרו בענייניהם של מי שהיו שומרים במחנות ההשמדה של הנאצים בזמן השואה. התקווה היא שהתקדים בהרשעת ג'ון דמיאניוק תוביל לכתבי אישום ולהרשעות נוספות.

 

משפט דמיאניוק:

 

הבוקר (יום ד') דווח כי התובעים בגרמניה נחושים למצות את ההליכים המשפטיים נגד החשודים במהירות, לנוכח גילם המתקדם - הצעירים שבהם בשנות ה-80 לחייהם. הם אפילו לא מתכוונים לחכות לתום הדיון בערעורו של דמיאניוק. "אנחנו לא רוצים להמתין יותר מדי, אז כבר פתחנו בחקירות", סיפר התובע קורט שְרים.

 

הפושע הנאצי במהלך משפטו במינכן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפושע הנאצי במהלך משפטו במינכן(צילום: רויטרס)
 

במקביל, אמר ראש מרכז שמעון ויזנטל, אפרים זורוף, כי הוא יפתח במערכה חדשה בחודשיים הקרובים כדי לאתר את הפושעים הנאצים שנותרו. לדבריו, הרשעת דמיאניוק, פתחה דלת לתובעים שלא חשבו שתיפתח. "ייתכן כי זהו פרק אחרון מעניין ביותר. יש לכך השלכות יוצאות-דופן, אפילו במועד מאוחר כל כך", טען זורוף.

 

עוד ידיעות שעלו בחדשות בעולם:

 

ג'ון דמיאניוק (בעבר איוון דמיאניוק), כיום בן 91, הוסגר מארצות הברית לגרמניה ב-2009 כדי לעמוד לדין. הוא הורשע לפני חמישה חודשים סיוע לרצח של 28,060 יהודים, בעת שהיה שומר במחנה ההשמדה סוביבור שבפולין. בעבר הוא זוכה בישראל מהאשמות כי היה "איוון האיום", שומר ידוע לשמצה ממחנה ההשמדה טרבלינקה שנהג ולרצוח יהודים ולהתעלל בהם.

 

לפחות 4,000 חשודים: "פונציאל אדיר"

היתה זו הפעם הראשונה שהתביעה הצליחה להרשיע אדם בפשעים מתקופת הנאצים ללא ראיות שהצביעו ישירות על השתתפותו ברצח מסוים. ההערכה מאחורי התביעה היתה שאם אפשר להוכיח שאדם היה שומר במחנה השמדה, שכל תכליתו היתה הרג, אז הדבר יספיק כדי להרשיע את אותו אדם כסייען לרצח, בשל חלקו ב"תעשיית המוות" של גרמניה הנאצית.

 

אפרים זורוף. "יש לכך השלכות יוצאות דופן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אפרים זורוף. "יש לכך השלכות יוצאות דופן"(צילום: AFP)
 

בית המשפט במינכן שמע עדויות בעניינו במשך 18 חודשים, הרשיע אותו וגזר עליו חמש שנות מאסר בפועל. דמיאניוק, שטען כי מעוחלם לא היה שומר במחנה, עדיין לא נכנס לכלא. הוא חי בדרום גרמניה ומחכה לשמיעת הערעור בעניינו.

 

משרדו של התובע, קורט שרים, העריך כי מספר התיקים עומד על "פחות מאלף חשודים", שעדיין בחיים ושאפשר לתבוע אותם. מדובר בחשודים החיים בגרמניה ומחוצה לה. התובע עצמו סירב למסור שמות של מועמדים לחקירה מחודשת. "עלינו לבדוק הכול, מבני אדם שאנו יודעים שהיו במחנות כמו סוביבור או באיינזצגרופן (יחידות שטבחו ביהודים במזרח אירופה מ-1941)", אמר שרים.

 

ההבחנות המשפטיות חשובות להבנת אפשרויות התביעה. לא ברור אם "תקדים דמיאניוק" תקף לגבי שומרים במחנות שלא שימשו אך ורק להשמדה, כמו אושוויץ-בירקנאו שכלל מחנה עבודה בתחומיו. עם זאת, גם בבחינת רשימות השומרים במחנות ששימשו רק להרג, כמו בלז'ץ, סוביבור, חלמנו וטרבלינקה, כולל חברי האיינזצגרופן, עולים שמות חשודים רבים.

 

אפרים זורוף טוען: "אנחנו מדברים על כ-4,000 בני אדם, פחות או יותר. גם אם רק 2% מהם בחיים, אנחנו מדברים על 80 איש. נניח שמחציתם אינם כשירים רפואית לעמוד לדין, אז נותרנו עם 40 בני אדם, כך שיש פוטנציאל אדיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יביא לעוד הרשעות? דמיאניוק
צילום: AP
"עלינו לבדוק הכול". התובע שְרים
צילום: AP
מחנה ההשמדה סוביבור
צילום: באדיבות ארכיון יד ושם
מומלצים