שתף קטע נבחר

הסימולטור שבטנק ינצח: השריון בקרב ממוחשב

אבק וגריז? כבר לא. מערכת הדמיה ממוחשבת מאפשרת לשריונרים להסתער בלי להניע את הטנק, בלי לצאת לשטח ובלי לבזבז תחמושת. "משפר מאוד את טכניקת הירי והדיוק"

מלחמה דיגיטלית. מפקד הטנק, הטען, התותחן והנהג נכנסו ל"מרכבה" כדי להוציא לדרך את האימון שמדמה מלחמה בלבנון. מולם הם ראו ואדי דומה לשטח בארץ החיזבאללה, וגשם התחיל לרדת. לפני התמרון והירי, הנהג הניע את הזחל, אבל הטנק לא זז אפילו מילימטר.

 

מתאמנים ומתכוננים:

 

בחודשים האחרונים החלו בבסיס האימונים של השריון, בדרום הארץ, לשלב סימולטור טנקים חדשני במערך טנקי המרכבה. מערכת ההדמיה מאפשרת ללוחמים להתאמן בתנאי קרב ובכך לדמות מלחמה אמיתית, בלי לצאת לשטח ובלי לבזבז תחמושת יקרה.

 

הכל מתועד ומוקלט (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
הכל מתועד ומוקלט(צילום: אליעד לוי)

 

המתקן הממוחשב, שנקרא "מאמן צוות טנק", מותאם גם לאימונים לפני פעילות מבצעית. כך יכול גדוד טנקים להתאמן לקראת התרחישים הצפויים בגזרתו. מפתחי המערכת המתקדמת אפשרו למפקדי הגדודים "להזמין" אימון בתרחיש קרב כרצונם. מפקד הגדוד יכול לבחור, למשל, את תא השטח המדויק בו יתרחש הקרב - ברצועת עזה או בגבול הצפון, ולהגדיר את פריסת האויב ואמצעי הלחימה בהם ישתמש בקרב עם חייליו.

 

"אי אפשר לפספס בסימולטור. בשטח קשה לאמוד את הסיבה לאי פגיעה במטרה, כאן אפשר לדעת בדיוק בכמה פוספסה המטרה בירי הראשון - ולמה. זה דבר שמשפר מאוד את טכניקת הירי והדיוק", מסבירה מפקדת מגמת שליטה ובקרה בבסיס האימונים, סגן משנה יעל ויצמן. "המחשב אומר לנו אם הקנה הוסט נכון או לא. התרגיל מוקלט, משוחזר ומנותח על ידי הלוחמים עצמם. למדריכות יש אפשרויות 'להפתיע' את הלוחמים בתרחישים חדשים תוך כדי התרגיל באלמנטים של ירי נגד טנקים לעברם, זיהויים".

 

"כמה טנקים במקביל"

האימון מתבצע כשהטנק חונה בצמוד לקרוואן הסימולטור, ומחוברים אליו כבלים וסיבים אופטיים מיוחדים, שמעבירים את תגובות הלוחמים למחשב עליו שולטת המדריכה, בתוך הקרוואן. כל תנועה של הנהג, ירי של התותחן ופקודה של המפקד, מתועדת, ממוחשבת ונמדדת בתחקיר שאחרי התרגיל. בניגוד לאימונים בשטח, הפעם הגבעות הירוקות, מוצבי חיזבאללה ומקומות המסתור של מחבלי החמאס מופיעים מבעד לעיניות והצגים בטנק.

 

חייל במהלך תרגיל בסימולטור (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
חייל במהלך תרגיל בסימולטור(צילום: אליעד לוי)

 

"היום ניתן לבצע אפילו תרגיל מחלקה עם מספר טנקים במקביל", אומר סגן אלוף אוהד נג'מה, מפקד גדוד 195 בבסיס האימונים. "אנחנו מוסיפים אלמנטים של מזג אוויר סוער, תוואי שטח מחוספס או ואדי מחורץ, כפי שנלחמו בלבנון. בניגוד לתרגיל אמיתי, כאן האויב יכול להיות מאוד דינאמי, מה שמוסיף לאתגר של הלוחמים, וגורם להם להשקיע יותר מחשבה".

 

המערכת מאפשרת ללוחמים להתאמן גם באחד המתארים הקשים ללחימה עבור כוחות השריון: השטח הבנוי. בנוסף, בצבא מתכוונים לשלב גם תרגילים רחבים יותר, המדמים שיתופי פעולה עם כוחות חיל רגלים וארטילריה. "מלבד הסימולטור הקיים אצלנו, אנחנו מוציאים לגזרות השונות את הסימולטור הנייד, לגדודים המבצעיים, שיכולים לתרגל תרחישים שונים בקו, תוך כדי תעסוקה מבצעית, וכך לשמור על רמת כשירות גבוהה", מסביר ראש מדור ההדרכה, סרן אלעד קינן.

 

"ניתן לתרגל בסימולטור אינסוף טכניקות קרביות: מכניסה לשטח בנוי, דרך הסתתרות ועד לירי תוך כדי הסתערות", הוא הוסיף. "הלוחמים שומעים באמצעות האוזניות שלהם או את ירי האויב, לוחצים על המתגים הרלבנטיים, ממש כמו בתרגיל אמיתי, וכל טעות נרשמת כדי לגרום להם להשתפר".

 

למרות הצלחת הסימולטור, בצבא לא מתכוונים להפוך אותו לתחליף

 לאימונים "רטובים" בשטח. גם החיסכון שלו בדלק ותחמושת, עלויות שעשויות להגיע למאות אלפי שקלים לתרגיל, לא ימנעו מלוחמי הטנקים למקד את אימוניהם בשטח הפתוח. "כשהסימולטור ישתרש אנשים לא יבינו איך זה לא קרה עד היום", מסביר סא"ל נג'מה. "היום טירוני השריון מתאמנים על הסימולטור בשלב המקצועות, אבל יודעים היטב שזה לא בא כתחליף לדבר האמיתי, אלא רק לתגבר ולשפר".

 

האתגר הבא של מפתחי הסימולטור מתגבש כבר בימים אלו - תרגיל בטנק המרכבה סימן 4, עם שילוב של ירי נגד טנקים מהאויב, שישלב מערכות טכנולוגיות נוספות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סגן אלוף אוהד נג'מה
צילום: אליעד לוי
סרן אלעד קינן
צילום: אליעד לוי
מומלצים