שתף קטע נבחר

לולבים מעזה? "הוכחה שהסגר על הרצועה פוליטי"

אחרי שמצרים ביטלה את עסקת הלולבים, מיהרה ישראל לאשר ייבוא לולבים מעזה. פעילים המתנגדים לסגר על הרצועה טענו שזו הוכחה לכך שאין הצדקה ביטחונית לסגר. בסופו של דבר, בגלל מזיק שתקף את עצי הדקל ברצועה, הלולבים יגיעו מירדן

המין החסר: כמו בכל שנה, לקראת חג סוכות נערכה מדינת ישראל לייבוא לולבים. אולם השנה, בניגוד לשלושת העשורים האחרונים, ביטלה מצרים את ייבוא הלולבים לישראל. בעקבות זאת קיוו בארץ לייבא את הלולבים הדרושים מרצועת עזה, אך ברגע האחרון סירבה ממשלת חמאס להתיר את הייצוא. המתנגדים לסגר על הרצועה התקוממו על העסקה, וטענו כי הדבר מוכיח שהסגר על עזה בשנים האחרונות נבע ממניעים פוליטיים, ולא ביטחוניים. בסופו של דבר יגיעו הלולבים דווקא מירדן.

 

הפרשה החלה אחרי ששר החקלאות המצרי, יוסף פרג', החליט לאסור על הקטיף ועל ייצוא הלולבים של מצרים עד סוף שנת 2011. ב-30 השנים האחרונות ייבאה ישראל ממצרים כמות של כ-700 אלף לולבים בשנה, אולם בעקבות ההפיכה בוטלה העסקה. במשרד החקלאות הישראלי החלו לחפש חלופות לייבוא הלולבים, כדי לתת מענה לביקוש הגבוה ולמנוע עלייה במחיר הלולב.

 

בדיקת לולבים בשוק ארבעת המינים במאה שערים. ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בדיקת לולבים בשוק ארבעת המינים במאה שערים. ארכיון(צילום: AFP)

 

ישראל החליטה לאשר במהירות ייבוא סחורה מעזה, על מנת לאפשר את ייבוא הלולבים מהרצועה. ההחלטה עוררה תמיהה בקרב גורמים שקוראים לאפשר את תנועת הסחורות בין הרצועה לישראל ובין הרצועה לגדה המערבית.

 

"איום ביטחוני? האמת מתגלה במערומיה"

"מאז שנת 2007 ישראל אוסרת באופן מוחלט העברת סחורות מעזה לשטחי ישראל והגדה, שהם היעד של 85% מהסחורות שיוצאות מאז", אמרה מנכ"ל ארגון גישה, שרי בשי. "האישור המהיר להעברת הלולבים ממחיש מעל לכל ספק שמדובר בהחלטה שאינה ביטחונית, אלא פוליטית".

 

לדבריה, "טוב יעשה משרד הביטחון אם יקבע מדיניות של ייצוא סדיר, בכפוף לבדיקות ביטחוניות פרטניות, ולא יפעל לפי גחמות של הרגע האחרון".

 

דובר אונר"א, כריס גאנס, ציין כי ההחלטה מוכיחה שישראל פועלת במוסר הכפול. "כשהדרג הדתי של ישראל זקוק לתוצרת חקלאית בשביל טקס יהודי, הייצוא מעזה מאושר", הוא אומר, "אולם מאז יוני 2007 זה היה איום ביטחוני שלא ניתן להתגבר עליו, וזאת הייתה הסיבה לכך שהוטל איסור על ייצוא סחורה מעזה. כעת האמת מתגלה במערומיה". גאנס הוסיף כי האיסור על ייצוא מעזה הוא עונש קולקטיבי נגד 1.5 מיליון פלסטינים.

 

"חדקונית הדקל האדומה תקפה את העצים"

למרות זאת, בסופו של דבר הוחלט שלא לייבא מעזה לולבים, בשל סירובה של ממשלת חמאס להתיר את הייצוא. גורמים בישראל העריכו כי ההחלטה נגועה במניעים פוליטיים, וכי בחמאס החליטו שלא לסייע לישראל במצוקת הלולבים.

 

מנגד, מנהל הייצוא במשרד החקלאות של ממשלת חמאס בעזה, תחסין א-סקא, הכחיש בשיחה עם ynet את ההאשמות וטען כי ההחלטה לאסור ייצוא הגיעה משיקולים מקצועיים בלבד.

 

"אנחנו מתמודדים בתקופה האחרונה עם מזיק מסוכן שתקף את עצי הדקל שלנו בשם חדקונית הדקל האדומה, שהיא חיפושית הרסנית שפוגעת אנושות בעץ", הסביר א-סקא. "כמו שאנחנו לא מעוניינים שהיא תתפתח אצלנו, כך אין לנו גם עניין לייצא סחורה נגועה במחלה הזו אליכם. אין לכך שום קשר לעניין הפוליטי בין חמאס לישראל".

 

בדיקה קצרה במסמכי משרד החקלאות בעזה מעלה כי ממשלת חמאס הקצתה לאחרונה סכום של 150 אלף דולר כדי להילחם בטפיל, שנחשב בקרב מגדלי התמרים לאחד המסוכנים ביותר לעצי הדקל.

 

בסופו של דבר, החליטה ישראל לייבא את הלולבים השנה מירדן, ולא מרצועת עזה. במשרד החקלאות מניחים כי לא צפוי מחסור בלולבים. ממשרד מתאם פעולות הממשלה בשטחים לא התקבלה תגובה לטענות עד לשעת פרסום הידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארבעת המינים. חששו ממחסור בלולב
צילום: Shutterstock
מומלצים