שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

נתניהו: תוספות למי שיעסוק רק ברפואה ציבורית

המתמחים ונציגי הפרקליטות מתכנסים בבית הדין, שדן בבקשת המדינה להוציא צווי מניעה למתפטרים. רה"מ שמנסה למנוע קריסה קרא להעניק תוספת של אלפי שקלים למומחים שיתמקדו רק במערכת הבריאות הציבורית. וגם: אילו מחלקות ננטשו?

כל העיניים נשואות הערב לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, שיכריע על עתידה של מערכת הרפואה הציבורית בישראל: נציגי הרופאים המתמחים והפרקליטות הגיעו אחר הצהריים (יום ב') לבית הדין, לדיון בבקשת המדינה להוציא צו שימנע את התפטרות המתמחים, שמאות מהם לא הופיעו היום לעבודה בבתי חולים רבים ברחבי הארץ. עוד לפני כן קרא ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להעניק תוספת של אלפי שקלים לרופאים מומחים שיתמקדו רק בעבודה במערכת הבריאות הציבורית. 

 

משבר המתמחים - הכותרות האחרונות:

מתמחים צפו בשטייניץ: "די לשקרים, תן להתפטר"

המדינה מבקשת צווי מניעה למתמחים 'המתפטרים'

המתמחים: נתניהו תתערב, קיבלנו יחס של פושעים

עומס רפואי: "אל תבואו למיון, המצב רק יחמיר" 

 

מלשכתו של נתניהו נמסר כי בתום שורת פגישות עם ראשי משרד האוצר, משרד הבריאות והנהלת הסתדרות הרופאית, "הנחה ראש הממשלה את הדרגים המנהלים את המשא ומתן, להעניק תוספת של אלפי שקלים למשכורת החודשית לרופאים צעירים שיתמקדו רק בעבודה במערכת הבריאות הציבורית".

 

בהודעה נכתב כי "מטרת ההצעה הינה לשפר את התנאים הכלכליים של הרופאים ולשדרג את מערכת הבריאות הציבורית למען אזרחי ישראל. התוספת של אלפי השקלים תינתן לרופאים שיעדיפו את הרפואה הציבורית על פני הרפואה הפרטית". 

 

בשיחות עם סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ועם שר האוצר יובל שטייניץ, הסכים נתניהו להפעיל מודל של "פול-טיימר" שיקבל כסף עבור עבודתו רק במערכת הבריאות הציבורית. בשיחות הועלתה האפשרות להעניק תוספת של 5,000 שקלים למי שיעבוד לפי מודל זה, אך טרם נקבעו מספר השעות ואופי העבודה שייעשה תמורת סכום כסף זה. 

 

יו"ר ההסתדרות הרפואית, לאוניד אידלמן, מחוץ לבית הדין (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יו"ר ההסתדרות הרפואית, לאוניד אידלמן, מחוץ לבית הדין(צילום: גיל יוחנן)

  

הפרקליטות מבקשת מבית הדין הארצי למנוע את התפטרות המתמחים, ולכל הפחות לקבוע שהתפטרותם של כ-250 המתמחים תבוצע באופן הדרגתי. יותר מ-700 מתמחים התפטרו בשנית במחאה על ההסכם השנוי במחלוקת עם משרד האוצר, והיום רבים מהם לא הגיעו לעבודה.

 

יולדת? לא בכפר סבא 

המצוקה בבתי החולים הורגשה היום היטב. בבית החולים מאיר בכפר סבא, בו התפטרו 71 מתמחים, החלו מומחים לעשות תורנויות והרופאים עובדים במשמרות של שמונה שעות. מד"א התבקש להפנות יולדות לבתי החולים הלל יפה בחדרה ולניאדו בנתניה. "אני לא מרגישה טוב ולמרות הכאבים נאלצתי לשוב הביתה", סיפרה תושבת כפר סבא שהגיעה כדי לקבל טיפול.

 

בבית החולים איכילוב בתל אביב לא הופיעו לעבודה 105 מתמחים, רובם מהמחלקות הפנימיות ומאורטופדיה, כירורגיה ונשים. במוסד הרפואי החליטו בעקבות זאת על הפסקת הפעילות האלקטיבית והאמבולטורית בכירורגיה כללית, נוירוכירורגיה, נשים ומיילדות. בכניסה לחדר המיון נתלה שלט "אם אתה חשים תרעומת על זמן ההמתנה, אנא התקשרו לאחראי - אילן לוין", כאשר מספר הטלפון של הממונה על השכר באוצר מופיע סמוך לשמו.

 

בחיפה, לבית החולים רמב"ם לא הגיעו היום 77 מהמתמחים. המחלקות העיקריות שנפגעו הן אורטופדיה, נשים, פנימיות, ילדים, דימות נוירולוגיה ואונקולוגיה. הציבור מתבקש להגיע לחדר המיון במקרים דחופים בלבד. נשים ויולדות מופנות לבית החולים כרמל, בעוד שחולים הסובלים מבעיות אורטופדיות מופנים לבני ציון. מד"א התבקש לפנות חולים לבתי החולים הסמוכים מחוץ לחיפה, ככל הניתן.

 

מנהל בית החולים, פרופסור רפי ביאר, נפגש היום עם נציגי משרד האוצר וקרא למתמחים לשוב באופן מיידי לעבודה ולחדש את ההידברות עם האוצר. ממשרד האוצר נמסר כי "פרופ' ביאר העלה רעיונות להגדיל באלפי שקלים את שכרם של רופאים מומחים שיעבדו בבית החולים הציבורי מעבר לשעות העבודה הרגילות – במודלים של פול-טיימרים (עבודה רק בבית החולים הציבורי ומעבר לשעות העבודה הרגילות - 8:00 עד 16:00)". 

 

כמו כן, בפגישה עלו הצעות לשיפור תנאי ההעסקה ועומס העבודה של הרופאים המתמחים. במשרד האוצר אמרו כי "הצעות אלו מקובלות על משרדי הבריאות והאוצר וניתן על בסיסן להגיע להבנות מהירות עם נציגי המתמחים וההסתדרות הרפואית".

 

שופטי בית הדין לעבודה, בדיון הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שופטי בית הדין לעבודה, בדיון הערב(צילום: גיל יוחנן)

 

בבית החולים בני ציון בחיפה לא הגיעו 18 מתמחים לעבודה, והוחלט כי ממחר תופסק פעילות אלקטיבית במחלוקת כירורגיה כללית, אורטופדיה ואף אוזן גרון. נשים ויולדות יוטסו לבית החולים כרמל. בבית

החולים שיבא בתל השומר לא הגיעו לעבודה 45 מתמחים. שתי מחלקות טיפול נמרץ ילדים אוחדו למחלקה אחת, ובמחלקה הגינקולוגית הוחלט על צמצום פעילות אלקטיבית.

 

במרכז הרפואי על שם רבין בפתח תקווה לא הגיעו 15 מתמחים, ולא מתקיימת פעילות אמבולטורית ואלקטיבית במחלקת נשים. בבית החולים לילדים שניידר התפטרו 29 מתמחים. חדר המיון מתוגבר על-ידי מומחים, והפעילות האלקטיבית צומצמה.

 

בבית החולים אסף הרופא בצריפין התפטרו שבעה מתמחים, אך כרגע אין משמעות מיוחדת למהלך. גם בבית החולים וולפסון בחולון הפעילות מתקיימת כרגיל, למרות התפטרותם של 20 מתמחים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. יפתור את המשבר?
צילום: רויטרס
נציגי המתמחים בבית הדין לעבודה
צילום: גיל יוחנן
בית החולים רמב"ם בחיפה
צילום: אבישג שאר ישוב
חדר המצב במשרד הבריאות
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים