שתף קטע נבחר

השביתה הוקפאה: מו"מ לקליטת עובדי קבלן

ההסתדרות פתחה במו"מ עם התאחדות התעשיינים ועם משרד האוצר. המטרה: קליטת כמה שיותר עובדי קבלן בחברות הפרטיות ובמשרדי הממשלה כעובדים מן המניין

ראשי משרד האוצר, התעשיינים וההסתדרות מקיימים מגעים מתקדמים להפיכת כל עובדי הקבלן בישראל לעובדים של המפעלים, החברות ומשרדי הממשלה שבהם הם מועסקים כיום.

 

 

הבוקר (ג') מסתיימים 14 ימי הצינון בעקבות סכסוך העבודה הכללי במשק שעליו הכריזה ההסתדרות בדרישה לשפר את תנאי העסקתם של עובדי הקבלן. למעשה, מהיום יכולה ההסתדרות להשבית את המשק. אולם בהסתדרות אמרו אתמול כי אין כוונה להפעיל מיד את נשק השביתה מפני שמתקיימים מגעים בין ההסתדרות לבין המעסיקים והמדינה.

 

בין הצדדים קיימות עדיין כמה מחלוקות. ההסתדרות דורשת לקלוט את עובדי הקבלן כעובדים רגילים, אך המעסיקים אינם מוכנים לקלוט את כולם.

 

את הדיונים מובילים יו"ר ההסתדרות עופר עיני ונשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, ואליהם הצטרפו נציגי משרד האוצר במטרה להגיע להסכמה שתמע את השביתה הכללית במשק בשבוע הבא. אם יושג הסכם כזה תהיה בכך מהפכה שכן עובדי הקבלן יחדלו להיות שליחיהם של חברות כוח האדם. "המגעים מתקדמים באווירה טובה ואני מקווה שיושג הסכם על דעת כולנו", אמר אמש שרגא ברוש ל"ממון".

 

"יש מגעים בין הצדדים, והשביתה תצא לדרך אם הצדדים לא יגיעו להסכמות ויהיה מבוי סתום", אמרו אתמול בסביבתו של עיני. "כך זה היה במשאים ומתנים הקודמים ערב שביתות כלליות וכך זה גם עתה. זו הדינמיקה של המשא ומתן. ההחלטה אם להשבית את המשק תיבחן בהתאם להתקדמות במשא ומתן ותוצאותיו".

 

מה דורשת ההסתדרות במסגרת המשא ומתן עם המעסיקים?

 "אנחנו דורשים העסקה ישירה של עובדי הקבלן והעסקתם של עובדי קבלן רק במקרים שבהם יש נחיצות לכך ואין ברירה אחרת", אומרים בהסתדרות. "כיום יש בישראל כ־300 אלף עובדי קבלן. כ־10% מהעובדים במגזר הפרטי מועסקים באמצעות חברות קבלניות וכ־20% מהעובדים במגזר הציבורי. מעסיקים רבים החליטו להוזיל עלויות העסקה ולנתק את הקשר שלהם עם עובדים. הם רצו עבודה, ולשלם עליה בלי כאבי ראש של עובדים. יש אנשים שעובדים שנים במשרדי ממשלה ובמקומות אחרים ועושים עבודה כמו כל האחרים, אבל מועסקים כעובדי קבלן. אין סיבה שהם לא יהיו עובדים רגילים".

 

במסגרת המשא ומתן דורשים בהסתדרות שרק במקרים מיוחדים יועסקו עובדי קבלן: "אם למשל יש פרויקט זמני לכמה חודשים אפשר להעסיק עובדי קבלן. אם מדובר בעבודה קבועה הנמשכת שנים, אין סיבה שהעובדים יהיו עובדי קבלן", אומרים בהסתדרות.

 

המעסיקים אמרו במהלך המשא ומתן כי הדרישה הזו מחייבת בדיקה מעמיקה שכן מדובר כאן במהפיכה של ממש ביחסי העבודה. "המשמעות היא שעשרות אלפי עובדים יהפכו מעובדי קבלן לעובדים רגילים. זה אומר שלמעסיקים יהיו עכשיו יותר עובדים תחת אחריותם שהם מחוייבים לשכרם ולתנאי עבודתם. גם העלויות הולכות להיות יותר גדולות כי יהיו להם יותר הוצאות על עובדים אלה. לכן הם יבחנו כל מגזר עובדים שבו ישנם עובדי קבלן ויבדקו היכן אפשר לקבל את דרישת ההסתדרות והיכן לא. זה המשא ומתן שמתנהל עכשיו על הקבוצות השונות", אומרים הגורמים המעורבים במשא ומתן.

 

הידיעה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרגא ברוש
צילום: גיל יוחנן
עופר עיני
צילום: ירון ברנר
מומלצים