שתף קטע נבחר

קבלני הניקיון: "לא נהיה הכושים של אף אחד"

על רקע המאבק נגד תנאי העסקת עובדי הקבלן, ערכו מנהלי חברות הניקיון "כנס חירום" במהלכו תקפו את נתניהו, עיני וכל מי שמותח עליהם ביקורת. "זה סקסי לתקוף אותנו", אמר מנכ"ל אחת החברות. "התרגלו שכשביבי מחרבן אני מנקה לו את האסלה - גם אנחנו יכולים להשבית כמו ההסתדרות"

חברות הקבלן ונותני השירותים למיניהם נמצאים בחודשים האחרונים תחת מתקפה חסרת תקדים: מאות אלפי מפגינים ממחאת האוהלים קראו להם פשע מאורגן ודרשו לחסל אותם כליל ולהחזיר את המשק לתעסוקה ישירה. כעת ההסתדרות מאיימת להשבית את המשק בדרישה לצמצם את קיומן למינימום. היום (ב'), קבלני הניקיון החליטו שהם לא נשארים חייבים ויוצאים למתקפה נגדית.

 

 

"אני מזועזע ממה שאומרים עלינו", אמר היום דרור אטרי, מנכ"ל חברת שירותי הקבלן 'אפיק' ויו"ר ענף הניקיון באיגוד לשכות המסחר בכנס חירום של ענף חברות הניקיון בתל-אביב. "זה סקסי לתקוף אותנו, אבל מי שאשם בצורת ההעסקה בענף היא המדינה, ששוכרת אותנו במכרזי הפסד וגורמת לכך שלא יהיה לנו מאיפה לשלם לעובדים".

 

"אנחנו יצרנו כבר לפני שנתיים הסכם עם עיני שמסביר את העבודה בענף ומשפר את תנאי העובדים פלאים והמדינה מסרבת להפוך אותו לצו הרחבה. עכשיו באים ושואלים אותנו 'למה צריך אתכם בכלל?'. אנחנו חברות מקצועיות שנותנות שירותים מקצועיים. אנחנו מספקים פרנסה למאות אלפי עובדים. אתם רואים עובדי ניקיון שיהפכו פתאום לעובדי מדינה? אתם רואים עובד בניין שמטפס בסנפלינג הופך לעובד מדינה?".  

 

"חברי העבריינים והנוכלים"

"חברי העבריינים והנוכלים", אמר אטרי לעמיתיו, מנהלי חברות הניקיון שנכחו כולם באירוע, "מדינת ישראל מתנהלת על גבכם ואומרת כעת 'הכושי עשה את שלו והכושי יכול ללכת'. זאת חוצפה ועזות מצח למאמצים להצלת הענף. רק לפני חודשיים ח"כ שלי יחימוביץ' לחצה את ידי ואמרה לי כי עשיתי הסכם ראוי ופתאום כולם יוצאים נגדנו בצורה פופוליסטית ועושים מאיתנו גנבים.

 

"אנחנו נלך לבג"ץ ולא נאפשר לסגור לנו את העסק. אני גאה להיות חבר בארגון הזה, אתם מלח הארץ. אני עצמי גדלתי כמנקה ועבדתי בזה שנים אז שאף אחד לא יתיפייף ויגיד שאני לא יודע מה זה ניקיון. אמא שלי עבדה בניקיון ופרנסה שמונה ילדים, שאף אחד לא יטיף לי מוסר. היום אסור לי להיות בעל חברה, אנשים בנו כאן חברות 30 שנה, לקחו הלוואות ולא ישנו לילות כדי לבנות את העסק ולספק פרנסה ועכשיו פתאום המדינה רוצה לסגור להם אותו?

 

"אנחנו לא נהיה הכושי של אף אחד, שלא יאיימו עלינו, כמו שעיני יכול להשבית גם אנחנו יכולים להשבית 250,000 עובדים. לא מתייחסים אלינו ולא סופרים אותנו כי התרגלו שאנחנו אנשים קטנים שמתעסקים בספונג'ה, התרגלו שכשביבי מחרבן אני מנקה לו את האסלה, אבל נשמיע את קולנו. יש מצוקה במשק, אין עובדים אבל אנחנו לוקחים סודנים ומתגלגלים עם טיפוסים כאלה ואחרים כדי לפתור למדינה את הבעיה".

  

בנימה מסויגת יותר, הוסיף אטרי, "גם אנחנו אשמים במידה מסוימת, היו בעלי חברות שלקחו עובדים בכל מחיר ושהסכימו לעבוד במכרזי הפסד מבישים. עשינו טעויות וכעת אנו עושים מאמץ אמיץ כדי לתקן את הענף ולא ניתן שיפסיקו את המאמץ הזה באמצע. להיות בעל עסק בישראל זו ציונות. עושים מאיתנו מיליונרים אבל אנחנו בקושי מרוויחים 5% על עובד. שירדו מהגב שלנו, אחרת גם אנחנו יודעים לפעול".

 

"חופש הניהול העסקי"

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, שנכח גם הוא בכנס, אמר ל-ynet: "מדובר בעיקרון של חופש הניהול העסקי. אם נכפה על כל מעסיק לבצע כל עבודה באמצעות עובדים קבועים בעבודה ישירה האבטלה תעלה וחברות יתמוטטו. בשנות ה-80 התמוטטו רוב החברות במשק בגלל שמבנה כוח האדם היה קשוח. אם אני כמעסיק רוצה לקחת עובד ניקיון לשעתיים שלוש ביום לא משתלם לי לתת לו קביעות, אני אעדיף לקחת אותו דרך קבלן שירותים ואני גם לא חייב הסברים לאף אחד למה".

 

המעסיק הכי גדול של הקבלנים היא המדינה, האם גם היא לא חייבת הסבר?

 

"אם יחייבו את המדינה לבצע הכל באמצעות עובדים קבועים תהיה אבטלה סמויה ומשכורות מנופחות, כמו בחברת החשמל". 

 

האם אין דרך ביניים? האם משלם המיסים צריך לשלם קופון לחברת קבלן במקום להעסיק עובדים בצורה ישירה ולהגמיש את התנאים? 

 

"דרך הביניים זה לא העסקה ישירה, כי זה פשוט לא עובד, אלא לשפר את תנאי עבודתם של עובדי הקבלן. ההסכם שלנו עם ההסתדרות היה אמור להעלות את שכרם של עובדי הניקיון ב-20% וההסתדרות עצמה לא חותמת עליו. אני מציע לראש הממשלה לא להתערב בנושא כי זה נושא מורכב, אלא להקים ועדה שתבחן אותו מחדש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרור אטרי
צילום: אסף לב
צילום: איי פי
עובד ניקיון
צילום: איי פי
צילום: אסי כהן
עופר עיני
צילום: אסי כהן
בנימין נתניהו
צילום: מרק ישראל סלם / ג'רוזלם פוסט
אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר
צילום: מיכה קירשנר
מומלצים