שתף קטע נבחר

הוניגמן נגד הגולשים בפייסבוק

משתמשי פייסבוק שהתלוננו על פרשת שלטי החוצות בירושלים, במהלכם נמחקו פניה של הפרזנטורית סנדי בר, גילו שהוניגמן יודעת למחוק עוד דברים: את התלונות שלהם. בינתיים טוענת עיריית ירושלים: מעולם לא ביקשנו להסיר את התמונה

רשת הוניגמן החליטה לערוף את ראשה של הפרזנטורית סנדי בר משלטי החוצות שלה בירושלים. זאת בשם התחשבות ברגשות דת ומתוך ציות להנחיות העירייה (שהעירייה מכחישה את קיומן). אנשי הרשת לא לקחו בחשבון שדף הפייסבוק שלהם יהפוך לזירת מחאה של אזרחים שנפגעו מהצנזורה הזאת. הפתרון של הוניגמן: למחוק ולחסום גולשים שמעבירים עליהם ביקורת.

 

הרב הקונסרבטיבי אורי איילון פרסם את הפרשה בקבוצת הפייסבוק "לא מצונזרת - נלחמים ונלחמות נגד הדרת נשים מהמרחב הציבורי", והסטודנטית ענת פרוסנר פתחה דף מחאה בשם “מחרימים את ‘הוניגמן’ – לא נסכים לצנזור נשים“. גולשים שהצנזור מנוגד לתפיסת עולמם פנו לדף הפייסבוק של הוניגמן וכתבו לחברה ישירות.

 

עוד נפילות בפייסבוק:

 

"ביום שאורי פרסם את זה ב'לא מצונזרת', כתבתי בדף הפייסבוק של הוניגמן שזו כניעה מבישה מצדם לצנזר תמונות של נשים משלטי חוצות בירושלים", מספר ערן טרבלסי, פעיל בנושא פלורליזם בירושלים. "תוך כמה שעות גיליתי שהתגובה שלי מחוקה ושאני חסום לכתיבה. נכנסתי לפרופיל של המנכ"ל של הוניגמן (מיכה רונן, ע"ק) וכתבתי לו ששיתפתי את הדברים על הקיר של הוניגמן בתקווה לקבל תגובה, ומכיוון שלא קיבלתי, אני פונה אליו. הוא לא ענה, אבל נדמה לי שפתחו אותי מחדש לכתיבה".

 

יכול להיות שמחקו אותך כי הגבת בשפה גסה?

"בשפה תקיפה, אבל לא גסה".

 

מתוך המחאה בפייסבוק (צילום:  איתן שלו CC) (צילום:  איתן שלו CC)
מתוך המחאה בפייסבוק(צילום: איתן שלו CC)

 

לינדה ששון חוותה חוויה דומה: "כתבתי תגובה מאוד עניינית על גבי דף הפייסבוק של הוניגמן, שבה התרעמתי על הדרת נשים מפרסומות. בתגובה, לא רק שמחקו את התגובה שלי, גם חסמו אותי מהדף". במהלך הראיון הטלפוני גילתה ששון שהחסימה הוסרה, והעלתה סטטוס שבו מחתה על ההחלטה למחוק ולחסום אותה. בתוך דקות נמחקה התגובה.

 

גם כותב שורות אלו נתקל במדיניות האפס סובלנות של הוניגמן: התייחסויות שפרסמתי בדף של הוניגמו נמחקו ואני נחסמתי. החסימה הוסרה בינתיים, אחרי פנייתי לקבלת תגובה מהחברה. גולשים נוספים התלוננו על מחיקת תגובותיהם. עד מועד כתיבת שורות אלו נמחקת כל תגובה חדשה שנוגעת לפרשה.

 

"זאפה פתחו מועדון בירושלים והוא סגור בשישי בערב", אומר טרבלסי. "כתבתי להם על הקיר לגבי העניין הזה, ולא רק שהם לא מחקו, הם הגיבו והתכתבו איתי, הסבירו. לא קיבלתי את ההסבר, אבל לפחות הסבירו. מעניין להשוות בין שתי החברות".

 

"חוסר תודעת שירות מוחלטת", מגדירה ששון את ההתנהלות של הוניגמן בפייסבוק. "גם אני עצמי מנהלת משותפת של דף פייסבוק, ותגובות שלא נעימות לי או למותג שאותו אני מנהלת, אני מתמודדת איתן. אנחנו חיים במרחב ציבורי, דמוקרטי, אינטרנטי. לא נעים שכותבים לכם תגובות? גם לי לא נעים שמחליטים להסיר נשים מהמרחב הציבורי".

 

מהוניגמן נמסר בתגובה: "הדברים מתבררים כעת, הזכיינים של שלטי החוצות בירושלים, אשר סיפקו להוניגמן את התשובה שלפיה לא ניתן לפרסם פרסום עם נשים בחלקים מסויימים של העיר, מה שהוביל להחלטה לפרסם את סנדי בר קטועת ראש. בנוסף, ינתן דגש על כך שקבוצת הוניגמן תשקול צעדיה והתנהלותה בנושא קמפיינים עתידיים, גם כן לפי התחשבות בציבור לקוחותיה הדתיים, כמו גם התחשבות בלקוחותיה החילוניים". עוד נמסר כי החברה לא חסמה אף גולש מלהגיב בדף שלה.

 

שלט הפרסומת המקורי (מימין) וערוף-הראש (משמאל) ()
שלט הפרסומת המקורי (מימין) וערוף-הראש (משמאל)

 

ביקורת? אני לא רואה פה ביקורת

הוניגמן לא התעלמה לגמרי מהזירה הפייסבוקית. אתמול היא פרסמה בדף שלה תגובה רשמית לטענות. "חברת הוניגמן פועלת בהתאם להנחיית עיריית ירושלים, לפיה קיים איסור בשימוש בתמונות נשים בחלקים מסויימים של העיר, על מנת לא לפגוע ברגשות הציבור הדתי", כתבה הרשת. עיריית ירושלים הכחישה שיש הנחיות כאלו. בראיון ל-ynet אתמול אמר מנכ"ל הרשת, מיכה רונן, שההנחיות האוסרות פרסום תמונות נשים נמסרו לו מחברת השילוט "זוהר חוצות". נציג החברה אמר ל-ynet כי "אסור להראות נשים בשלטים בירושלים. (...) ככה אני יודע בוודאות. זה מקובל ומוסכם המון שנים. לא אנחנו המצאנו את זה".

 

מדיניות המחיקה של הוניגמן לא פסחה גם על הוניגמן. בדיקה של הדף היום לפנות בוקר העלתה שהיא מחקה את התגובה שלה עצמה מדף הפייסבוק. "כל העניין נמצא כעת בבירור", מסבירים היום בהוניגמן את המחיקה העצמית, "לכן אין לכך כרגע התייחסות בפייסבוק הרשמי של קבוצת הוניגמן".

 

"פייסבוק איפשר את השיח הבלתי אמצעי עם הוניגמן", אומרת רחל עזריה, חברת מועצת עיריית ירושלים מטעם סיעת "ירושלמים לא מוותרים". "עד היום החברות דיברו עם הציבור החרדי דרך נציגים כמו ועדות לקדושת השבת וכדומה, ועכשיו דרך הפייסבוק החברות מדברות גם איתנו. מוצלח יותר או פחות, הן נאלצות לשמוע אותנו. פייסבוק היא מדיה שאפשרה את השיח הזה. אני חושבת שחברות מסחריות והרבה מאוד קבוצות לא רגילות שהציבור הלא-חרדי מדבר בשיח ערכי. אם לגולשים היו טענות לגבי מחירים, היה מנגון להתמודד עם זה, אבל במקרה הזה אף אחד לא ביקש מהוניגמן שהתיק בתמונה יהיה זול יותר".

 

(עדכון 19:52)

דומה שרשת הוניגמן הסירה את התגובה שלה מפייסבוק בעקבות מכתב ששלחה אתמול עיריית ירושלים למנכ"ל הוניגמן. "הנכם נדרשים בזאת להורות על הסרתו לאלתר של הפרסום הפוגע והשקרי מאתר הפייסבוק של חברת הוניגמן, ולפיו עיריית ירושלים אוסרת על פרסום דמויות נשים בשלטי חוצות בתחום העיר", כתבה עו"ד תמר קרניאל מטעם העירייה. "הטענה השקרית והמקוממת שמופיעה באתר הפייסבוק צוטטה כבר בהרחבה בכלי תקשורת נוספים, ביניהם בכותרת בולטות בעמוד הראשון של אתר החדשות ynet כציטוט ישיר מפיך, וממשיכה לגרום נזק רב לעיריית ירושלים".

 

בכתבה שפורסמה אתמול ב-ynet טען מנכ"ל הוניגמן כי חברת השילוט "זוהר חוצות" אסרה העלאת תמונה של אישה, בנימוק שאלו הנחיות העירייה. נציג החברה, ניסים חסון, מסר ל-ynet כי "אסור להראות נשים בשלטים בירושלים". כשנאמר לו שעיריית ירושלים מכחישה שיש איסור כזה, השיב: "ככה אני יודע בוודאות. זה מקובל ומוסכם המון שנים. לא אנחנו המצאנו את זה". העירייה מסרה היום ל-ynet מחשבים שזוהר חוצות הודיעה כי "לא היתה כל פניה מטעם עיריית ירושלים או מגורמים עירוניים בעיר שביקשו עיצוב פוסטרים כזה או אחר, לא בעל פה ולא בכתב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים