שתף קטע נבחר

הפדרל ריזרב חתך את תחזית הצמיחה של ארה"ב

הבנק המרכזי האמריקני הוריד את תחזית הצמיחה של ארה"ב לשנים 2014-2011: צופה צמיחה בטווח של 1.6%-1.7% השנה וצמיחה של 2.5%-2.9% בשנה הבאה - ירידה של כאחוז לעומת התחזית הקודמת. הנגיד ברננקי: "מדיניות הריבית הנמוכה יכולה להימשך גם אחרי אמצע 2013"

הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי האמריקני, הודיע היום (ד') כי החליט שלא לנקוט בצעדים חדשים להמרצת הכלכלה הגדולה בעולם, למרות שהתנודתיות בשווקים הפיננסים בחודשים האחרונים מעידה על חוסר אמון של המשקיעים בכלכלה.

 

 

הבנק הוריד את תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית באופן חד ומעריך כי זו תנוע השנה בטווח של 1.6%-1.7% לעומת צמיחה של 2.7%-2.9% בתחזית הקודמת. לגבי השנה הבאה ההערכה כי שהצמיחה תנוע בטווח של 2.5%-2.9% לעומת צמיחה של 3.3%-3.7% בתחזית הקודמת. קצב הצמיחה בשנת 2013 יגבר עד לטווח של 3%-3.5% לעומת 3.5%-4.2% בתחזית הקודמת.

 

שיעור האבטלה לא יירד לטענת הפד מתחת לרמה של 9%, אך ינוע בטווח של 8.5%-8.7% ברבעון האחרון של 2012. לגבי שנת 2013, מאמין הבנק המרכזי האמריקאי שהאבטלה תרד לטווח של 7.8%-8.2%.

  

כצפוי, החליט הבנק המרכזי להותיר את הריבית על כנה ברמה של 0%-0.25%. במקביל החליט הבנק המרכזי להמשיך בתוכנית הטוויסט של ברננקי. רק חבר אחד בועדת השוק הפתוח, צ'ארלס אוונס הצביע בעד הגדלת תוכנית ההרחבה הכמותית.

 

באשר לאפקטיביות המדיניות המוניטרית אמר ברננקי כתשובה לשאלה של עיתונאי במסגרת מסיבת העיתונאים: "המדיניות המוניטרית משפיעה על הכלכלה. תחום אחד הוא שוק המשכנתאות, שהריבית הגבוהה בו לא איפשרה לאנשים ליטול משכנתה. המדיניות המוניטרית היום פחות יעילה מבעבר. אחד ההישגים המשמעותיים של מדיניות הריבית היא האינפלציה ובכך שמנענו מצב של דיפלציה, שבה המחירים יורדים. כלומר ייצבנו את המחירים".

 

ברננקי: "אני לא מרוצה ממצב הכללה" 

יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, אמר בנאומו היום "הירידה במחירי הנפט והסחורות סייע לעלייה בצריכה הפרטית. הצמיחה בארה"ב החלה להתאושש באחרונה, אך המשבר באירופה פגע בקצב הצמיחה כמו גם באמון הצרכנים", אמר ברננקי. בשורה התחתונה אמר ברננקי כי המשבר באירופה מהווה סיכון גדול.

 

"שני המנדטים של הפד הם ליציבות מחירים ואבטלה. אבל אנחנו לא מתכוונים לחרוג מהגישה הזו ולא להחליט על יעד צמיחה", אמר ברננקי.

 

יו"ר הבנק המרכזי התייחס גם לטענות אנשי המחאה החברתית בוול סטריט שטענו לבנק המרכזי יש חלק במשכורות הגבוהות של ראשי הבנקים. "אני לא מרוצה ממצב הכלכלה, האבטלה גבוהה. אני מבין את החשש של אנשים מהמצב. הפדרל ריזרב ייצב את השווקים הפיננסים, אנחנו לא ניסינו להגן על המשכורות של הבנקאים, אלא ניסינו להציל את הבנקים. המניעים שלנו היו לשרת את אינטרס הציבור. כעת המטרה של הבנק היא לסייע ככל האפשר להאיץ את קצב הצמיחה".

 

"הצהרת הפדרל ריזרב אומרת שאנחנו נשמור על הריבית ברמה הנוכחית לפחות עד אמצע 2013. אבל בפועל יש אפשרות שמדיניות הריבית הנמוכה תימשך גם אחרי המועד הזה", הסביר.

 

"הצמיחה התחזקה"

"על פי המידע שהתקבל מהפגישה האחרונה של ועדת השוק הפתוח בספטמבר, עולה כי הכלכלה האמריקאית התחזקה מעט במהלך הרבעון השלישי, עדות לכך שחל שיפור בחלק מהגורמים שהאטו את הצמיחה", נכתב בהודעת הריבית של הבנק המרכזי.

 

"הנתונים שאספנו מעידים על המשך החולשה בשוק העבודה, כשגם שיעור האבטלה נותר גבוה", צוין עוד.

 

"הוצאות משקי הבית עלו בקצב מהיר יותר מהחודשים הקודמים. השקעות העסקים בציוד ותוכנה המשיכו להתרחב, אבל ההשקעות שלא בתחומי הדיור עדיין חלשות", ציינה ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב.

 

ממשלת יוון הכריזה ביום שני האחרון על משאל עם, כדי להכריע האם לקבל את העסקה האירופית להצלת המדינה מפני פשיטת רגל.

 

התאוששות הכלכלה האמריקאית, בחלקה לפחות, עדיין אנמית ויכולה לספוג מכה קשה במידה והמשבר בגוש היורו יחריף. מדד מנהלי הרכש לחודש אוקטובר הצביע על האטה, למרות עלייה בהזמנות.

 

הכלכלה האמריקאית צמחה בקצב שנתי של 2.5% ברבעון השלישי, שיפור משמעותי מקצב צמיחה של 1.3% ברבעון השני, אך עדיין לא מספיק כדי להביא את שיעור האבטלה מטה מרמה של 9.1%.

 

תוך שהוא מתמודד עם ההתאוששות האיטית בכלכלה, הפדרל ריזרב החליט בחודש ספטמבר להשיק תוכנית להחלפה של איגרות חוב קצרות בשווי 400 מיליארד דולר, באיגרות חוב ארוכות, כל זאת על מנת לשמור את שיעור הריבית ארוך הטווח ברמה נמוכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנגיד האמריקני, בן ברננקי
צילום: רויטרס
מומלצים