שתף קטע נבחר

סבא"א טוב, סבא"א רע: המצרי שעצם עין מאיראן

לפני כשנתיים סיים מוחמד אל-בראדעי 12 שנים בראש סוכנות הגרעין, תקופה שבה טהרן האיצה את תוכניתה הצבאית. "הוא לא רק תקע אותנו, אלא את העולם השפוי כולו", בטוחים בישראל

באוקטובר 2005 בישרה ועדת פרס נובל לשלום בנורווגיה על זכייתו בפרס של ד"ר מוחמד אל-בראדעי, היו"ר הקודם של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), על פועלו למניעת שימוש צבאי בטכנולוגיית הגרעין. "זו זריקת מרץ", אמר אל-בראדעי הנרגש. "הפרס משגר מסר ברור - המשך לעשות את מה שעשית".

 

האיום האיראני - כותרות אחרונות:

גורמים באו"ם: "רוסיה וסין לא יבלעו עוד סנקציות" 

גרמניה: דיון על תקיפה באיראן רק מחזק את טהרן

פחד אטומי: גם הערבים מוטרדים מהגרעין האיראני

 

העולם מיהר לברך, ישראל לעומת זאת, שיגרה תגובה חמוצה שחשפה במידה רבה מה דעתה כלפי אל-בראדעי. "אנו מקווים שהארגון בניהולו ישכיל להתמודד עם האתגרים הכבדים ובראשם הסרת הסיכון שמקורו במדינות חסרות אחריות בעולם בכלל ובמזרח התיכון בפרט, המפרות את מחויבויותיהן הבינלאומיות". לא מזל טוב, גם לא מברוק לזוכה המצרי.

 

אל-בראדעי מקבל את פרס נובל לשלום. בישראל לא בירכו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אל-בראדעי מקבל את פרס נובל לשלום. בישראל לא בירכו(צילום: רויטרס)
 

כעבור שנתיים, התגובה החמוצה הפכה למסר תקיף, ואחרי שנים של נשיכת שפתיים הסירה ישראל את הכפפות. "במקום להיות גוף שתורם למאמץ הבינלאומי, הסוכנות פועלת כגורם שמכשיל ועמדותיה משמשות תירוץ למדינות להימנע מלהצטרף למאמץ הבינלאומי", הטיח מנכ"ל משרד החוץ כלפי אל-בראדעי בתזמון מתוכנן מראש. זה היה הרגע בו המתח וחוסר האמון מצד ישראל כלפי ראש הסוכנות, האיש שהיה אולי בכוחו לסכל את תוכנית הגרעין האיראנית, נגלה לכל.

 

עוד בערוץ החדשות:

כתובת "רבין מחכה לך" בבית פעילת שלום עכשיו

מאיר דגן נזכר בסיירת רימון: "הרגנו עשרות רבות"

כתב רויטרס אישר: סרקוזי קרא לנתניהו "שקרן"

 

היום או מחר לכל היותר צפוי להתפרסם הדו"ח הרשמי של סבא"א בנושא התקדמות פרויקט הגרעין האיראני. המסקנות טרם פורסמו, אך פרטים מתוך הדו"ח שנחשפו מצביעים על כך שהפעם, אחרי שנים רבות, סבא"א בהנהגתו של היו"ר הנוכחי יוקיה אמאנו תפרסם מסקנות נחרצות וברורות, הרבה יותר מאלו שפורסמו בתקופתו של קודמו בתפקיד, ואולי הפעם, גם יובילו להחרפת הסנקציות נגד טהרן.

 

12 שנה עמד אל-בראדעי בראש סבא"א. בשנים אלו, סבורים בישראל, הוא איפשר לאיראנים, על-ידי מדיניות מגומגמת, רפה ומכוונת, לבצע דריסת רגל משמעותית בפרויקט הגרעין וסיכל ניסיון להחמרת הסנקציות הבינלאומיות, שעשויות היו לעצור את המרדף האיראני אחר יכולת גרעינית.

 

אל-בראדעי עם נשיא איראן אחמדינג'אד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אל-בראדעי עם נשיא איראן אחמדינג'אד(צילום: רויטרס)
 

"אל-בראדעי לא רק תקע אותנו, הוא תקע את העולם השפוי כולו", אומר עוזי עילם, מי שכיהן בעבר כמנכ"ל הוועדה לאנרגיה אטומית במשרד ראש הממשלה. "בכל כהונתו הוא לא נהג ביושר, לא כלפינו ולא כלפי האמריקנים והאירופים שרצו לראות את איראן מתרסנת. הוא שמנע במו ידיו ממועצת הביטחון לגבש סנקציות חמורות ונתן לאיראנים זמן יקר".

 

"לא נהג ביושר" 

בימי המהפכה במצרים, עלה שמו של אל-ברדאעי כמועמד להנהיג את המדינה בתקופה שאחרי מובראק. אל-ברדאעי, בן למשפחת עורכי דין מיוחסת מקהיר, דיפלומט ומרצה למשפט בינלאומי, חזר למולדתו מצרים אחרי שנים ארוכות, בהן חי בחו"ל כדיפלומט ובתום כהונה ארוכה כיו"ר סבא"א. כהונה מוצלחת? תלוי את מי שואלים.

 

בתקופת כהונתו כיו"ר סבא"א, הציג עמדה ברורה כלפי ישראל, כשקרא לה שוב ושוב לחתום על האמנה נגד הפצת נשק גרעיני. פעמיים הוא ביקר בישראל בתקופת כהונתו, בקשתו לבקר בדימונה נענתה פעמיים בשלילה.

 

אל-בראדעי בכיכר תחריר. עו"ד דקדקן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אל-בראדעי בכיכר תחריר. עו"ד דקדקן(צילום: רויטרס)
  

"בביקורו בישראל נועדתי איתו בנושאי רפואה גרעינית", נזכר שר הבריאות לשעבר, דני נווה. "הדיון עסק בתוכנית משותפת עם סבא"א למחקר בתחום, הדיון היה ענייני ומקצועי ושיתוף הפעולה היה בסדר גמור".

 

לדברי נווה, "ציפיות גדולות בכל הקשור לעמידה תקיפה במאבק הבינלאומי לעצירת איראן לא היו לנו. הדיון עמו בסוגיה האיראנית היה נקי מאשליות". החשש הגדול בישראל היה אז שאל-בראדעי ינצל את ההזדמנות לנגח אותה בפומבי ויקרא לחתום על האמנה נגד הפצת נשק גרעיני. אולם יו"ר הסוכנות, דיפלומט ותיק, ידע היטב שעליו לדלג מעל המוקש.

 

"אין אקדח מעשן" 

"ההכרזה הזו תחזק את נחישותי ותסייע לסוכנות להתמודד עם הנושאים התלויים ועומדים כמו צפון קוריאה ואיראן", הצהיר אל-בראדעי עם זכייתו בפרס הנובל ב-2005, אך המציאות הוכיחה דווקא את ההיפך. לאורך כהונתו שוב ושוב כשלו המאמצים לגבש סנקציות ממשיות נגד איראן בשל דו"חות מסויגים שפרסמה הסוכנות תחת הנהגתו.

 

"כיו"ר סבא"א הוא פעל כעורך דין דקדקן", מנתח עילם. "גם אם יש ראיות אינסוף בשטח, כל זמן שאין ראיה חותכת הקושרת את החשודים המרכזיים לעבירה, אין אקדח מעשן. הוא ניצל את המכשיר הזה - את המשפט המדויק, ומנע פעם אחר פעם את הניסיונות של פקחיו להקפיץ למעלה את ממצאיהם בנושא איראן".

 

יו"ר סבא"א הנוכחי, יוקיה אמאנו, עם הנשיא פרס (צילום: מארק ניימן לע"מ) (צילום: מארק ניימן לע
יו"ר סבא"א הנוכחי, יוקיה אמאנו, עם הנשיא פרס(צילום: מארק ניימן לע"מ)
 

הדו"ח שפרסמה סבא"א בשנת 2006 מהווה דוגמה מוחשית לעמדתו של אל-בראדעי. בדו"ח נכתב כי איראן הגבירה את העשרת האורניום, בניגוד לדרישת מועצת הביטחון ולתנאי האולטימטום, לא שיתפה פעולה עם פקחי הסוכנות ולא פעם הטעתה והפריעה להם בעבודתם ומנעה מהם גישה ליומנים המבצעיים. הפקחים טענו כי מצאו בשטח שרידי אורניום מועשר ברמה גבוהה, ועם זאת קבע הדו"ח של אל-בראדעי כי לא נמצאה ראיה לכך שאיראן מעשירה אורניום לבניית פצצה גרעינית.

 

"אל-בראדעי לא נהג ביושר", טוען עילם. "אתה יכול להיות אמיץ יותר או אמיץ פחות, משפטן דייקן יותר או דייקן פחות, אבל הוא לא נהג ביושר כי הדו"חות של הפקחים היו מקצועיים לגמרי והעובדות טפחו על פניו, אבל הוא התעלם במכוון מכך".

 

במהלך השנים נהגה ישראל בזהירות כלפי אל-בראדעי, מחשש לקרע ביחסים עם סבא"א שיפגע במטרה הגדולה - בלימת איראן. אולם, בשנים האחרונות לכהונתו נשברו הכלים. העימות הפומבי הגיע לשיאו כאשר ב-2009 האשים השגריר הישראלי בסבא"א, ישראל מיכאלי, את הסוכנות בנקיטת סחבת מכוונת בבדיקת תוכנית הגרעין הסורית, בהפעלת שיקולים פוליטיים ובהשמצת ישראל.

 

"חששנו לתקוף את ראש הגוף החשוב הזה כי הנחנו שזה בסוף יפגע בנו, אבל המציאות חייבה תגובה", אומר אהרון אברמוביץ', מנכ"ל משרד החוץ לשעבר. "במקום להיות ניטראלי ואובייקטיבי שמקבל עובדות בשטח ומתרגמם לדו"חות שמשקפים מצב נתון, אל-בראדעי פרסם דו"חות מרוככים עם מסרים מעומעמים. התחושה הייתה שהוא משתמש בדו"חות ככלי להרחקת הסנקציות מאיראן. הדו"חות שפרסם הכבידו על הגופים שניסו להוביל סנקציות וסנדלו את

המהלכים".

 

השינוי בסבא"א מאז פרישת אל-בראדעי, סבור אברמוביץ', מורגש היטב. "ברור לכל שהדו"ח הקרוב יהיה הרבה יותר ברור וחד ויכביד על אלה שמנסים להתחמק מסנקציות. עכשיו התחושה שסבא"א אובייקטיבית יותר".

 

"אל-בראדעי נתן לאיראנים חופש פעולה יקר ושקט ונטרל את ארצות הברית והמערב לנקוט סנקציות", מוסיף עילם. "מכאן יש להניח שהפרויקט האיראני התקדם בתקופתו והוא תרם לכך בעקיפין. התחושה היום שהמציאות השתנתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-בראדעי. העדיף לא להקשיב
צילום: איי פי
אמאנו. השינוי מורגש היטב
צילום: AFP
מומלצים