שתף קטע נבחר

תגלית: ירבוע גדול ונדיר נלכד בחולות סמר

עבודות הכרייה בחולות סמר שהופסקו באופן זמני, איפשרו לרשות הטבע והגנים להציב מאות מלכודות כדי להציל את החיות מהדיונה המיועדת לכרייה. למרבה ההפתעה, נלכדה נקבת ירבוע גדול, מכרסם נדיר ביותר ובסכנת הכחדה, בעל אוזניים ורגליים ענקיות. החיה שוחררה בחזרה לטבע בשמורה הסמוכה

הפתעה נדירה בחולות סמר. לראשונה מאז 2006, נצפה ונלכד בדרום חולות סמר, ירבוע גדול - מכרסם נדיר בעל רגליים ארוכות ואוזניים גודלות, המצוי בסכנת הכחדה. הירבוע נלכד באזור המיועד לכרייה.

 

עוד בערוץ בע"ח

 

אנשי רשות הטבע והגנים במחוז אילת, פועלים מאז תחילת השבוע כדי ללכוד חיות בר, ביניהן זוחלים ומכרסמים בדיונה המיועדת לכרייה. בימים האחרונים הוצבו מדי יום עשרות מלכודות ללכידת מכרסמים בשטח ונדהמו לגלות את אחד היונקים הנדירים ביותר בישראל.

 

בסוף השבוע שעבר החלו עבודות הכרייה, אך הן נדחו לשבוע, בעקבות מחאת פעילי סביבה והתנגדות רשות הטבע והגנים לעבודות במקום. הנושא נידונות עתירות בבית המשפט בנושא המשך קיום העבודות וכן נעשים נסיונות מצד המשרד להגנת הסביבה להציע חלופות למנהל מקרקעי ישראל. 

 

צילום: יוסי שדה, רשות הטבע והגנים

 

 

לאור הירח: ירבוע גדול ונדיר נתפס במלכודת

מאות מלכודות ללכידת מכרסמים פוזרו מאז תחילת השבוע באזור החולות המיועדים לכרייה, במטרה ללכוד חיות בר מוגנות ולשחררם בשמורה המוגנת הסמוכה.

 

ד"ר בני שלמון, אקולוג מחוז אילת ברשות הטבע והגנים, והממונה על מבצע העתקת ערכי טבע מוגנים בחולות סמר, יחד עם פקח רשות הטבע והגנים יוסי שדה ומנהל מחוז אילת, דורון ניסים, בסיוע מתנדבים, הציבו את המלכודות בשעות אחר הצהריים בשטח.

 

לדברי שלמון, הירידה בטמפרטורה ואור הירח החזק, השפיעו על תדירות השוטטות של בעלי חיים, כדוגמת זוחלים (נחשים וחומטים), חרקים ומכרסמים. "המכרסמים חוששים מאור ירח מלא, מאחר שהם חשופים יותר לזיהוי על ידי דורסי לילה וכל אלה יצרו קושי גדול באיתור ולכידת החיות", הוא אומר בראיון ל-ynet.

 

מעת לעת, נסרק השטח על ידי הפקחים באמצעות זרקור כדי לוודא שאם יילכדו מכרסמים, הם לא ייטרפו על ידי חיות בר, כדוגמת שועלים מצויים.  ביום הראשון למבצע הלכידה, לא נתפסה אף חיה וגם כמעט ולא נצפתה פעילות של חיות קטנות ברות לכידה בשטח. ביום שני בערב, לאחר שנאספו המלכודות, המתינה לאנשי הרשות הפתעה נדירה ביותר באחת המלכודות – נקבת ירבוע גדול.

 

"זו היתה נקבת ירבוע גדול, בוגרת ובריאה. הירבועים הגדולים גדולים פי שניים מירבוע מצוי, לא רק במשקל של כ-150 גרם בממוצע לעומת 55 גרם של ירבוע מצוי, אלא גם בגודל של אפרכסות האוזניים הארוכות", הוא אומר. "ידוע לנו מעט מאוד על האוכלוסיה המצומצמת שמצויה במישורים של אדמת לס באזור ערד-באר שבע ועד משאבי שדה. תועדו מעט מאוד תצפיות של הירבועים הגדולים בטבע בשנים האחרונות". 

 


שוחררה בחזרה לטבע, באזור מוגן (צילום: יוסי שדה, רשות הטבע והגנים)

 

מזנקים למרחקים, אוהבים זרעים ובסכנת הכחדה

בישראל קיימים רק שני מיני ירבועים – מצוי וגדול - מדובר במכרסמים בגודל בינוני, בעלי עיניים גדולות. לירבוע הגדול רגליים אחוריות ארוכות ביותר המסייעות בהליכה וקפיצה בחול בחיפושם אחר מזון, כדוגמת זרעים וצמחים, מהם הם משיגים גם מים לשתייה.

 

בעת סכנה, הם מסוגלים לזנק למרחק אדיר של כשני מטרים ואף מנתרים לגובה של כמטר באוויר. הירבועים הגדולים , פעילים בעיקר בשעות הלילה ונוהגים להסתתר במחילותיהם בשעות היום. בזכות הזנב הארוך והחזק, הם המשמש לא רק לאיזון הגוף בעת הקפיצות, אלא גם כאמצעי הישענות בזמן מנוחה. עיקר האיומים על הירבועים בישראל הם התרחבות שטחי חקלאות ובנייה, וכן טריפה על ידי חתולי בית משוטטים באזורי יישובים.

 

התגלו לראשונה באזור ב-2006

שלמון מציין כי נקבת הירבוע נבדקה ושוחררה לאחר זמן קצר בשטח במרחק של 1.5 קילומטר, צפונית לשטח המיועד לכריית החולות, במקום המוגדר כשמורת חולות סמר.

 

הפעם הראשונה בה התגלה ונלכד ירבוע גדול בערבה, היתה בשנת 2006, סמוך לקיבוץ אליפז, שם נערך מבצע לכידה דומה של חיות בר, בעקבות פיתוח השטח למטרות חקלאות. הירבוע הועבר לחדר החושך בחי-בר יטבתה ומת לאחרונה בשבי.

 

לדברי שלמון, לכידתו של הירבוע אז, אישרה לחוקרים לראשונה כי הירבועים הנדירים הגיעו לאזור הערבה בישראל וגם בצד הירדני. באזור חולות סמר מצויים מיני בעלי חיים נדירים, כדוגמת ישימונית תמנע, עכביש צרבלוס ערבנסיס - העכביש הגדול ביותר במזרח התיכון וכן זוחלים, מכרסמים וטורפים גדולים, כדוגמת צבועים וזאבים.

 

"זה רק המחיש לנו כמה השטח הזה עשיר במיני בעלי חיים, וחלקם נדירים ובסכנת הכחדה חמורה. מצד אחד, מתכננים לכרות כאן חול ומצד שני, קיבלנו לפתע חדשות טובות שכן יש סיכוי לקיומה של אוכלוסייה קטנה של ירבועים נדירים ויפים", מסכם שלמון. בכוונת הרשות להמשיך בנסיונות לכידת החיות גם בימים הקרובים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפתיעה בשטח. נקבת ירבוע גדול שנלכדה שלשום בחולות סמר
צילום: יוסי שדה, רשות הטבע והגנים
מציבים מלכודת בשטח. ד"ר בני שלמון ויוסי שדה, רשות הטבע והגנים
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
חולות סמר בערבה
צילום: רועי טלבי
מומלצים