שתף קטע נבחר

בקרוב יהיה טוב: ביקור בכנס פינוי-בינוי

יש מי שרואה בזה גאולה ויש מי שמרגיש כאילו גורש מביתו, אולם על דבר אחד כולם מסכימים: פינוי-בינוי הוא תהליך מורכב שיכול להימשך זמן רב. איפה גרים הדיירים ומה הזכויות שעוד נותרו להם על הנכס – אלה הן רק חלק קטן מהשאלות שעולות. ביקרנו בכנס בו מנסה חברת הבנייה להשיב לדיירים. צפו

דיירי מתחם כץ בפתח תקווה קיבלו לפני מספר חודשים הודעה כי בשלושת הבניינים בהם הם מתגוררים, עתיד להתבצע פרויקט פינוי בינוי, במסגרתו יהרסו המבנים הישנים ובמקומם ייבנו שני מגדלים. כל אחד מ-56 הדיירים במתחם יזכה לקבל דירה חדשה ויכפיל את שטח דירתו המקורית.

 

על הנייר הכל נשמע מצוין, אך עד שאותם דיירים יזכו לקבל את המפתח לדירה הנכספת, מצפה להם דרך ארוכה ומורכבת. "הגיעו אלי הביתה ושאלו אם אני רוצה להשתתף בפרויקט" מספרת מירב קיסר המתגוררת במתחם. "אחרי שהבנתי שזה רציני, הסכמתי".

 

על מה בעצם הסכימה מירב? האם מרגע החתימה, חברת הבניה יכולה לעשות ככל העולה על רוחה עם הנכס? האם מירב מודעת לכך שיהיה עליה לגור בשכירות לתקופה של 3 שנים לפחות מרגע הפינוי ועד סוף תהליך הבנייה? ובכלל, כמה זמן עשויה להמשך כלל התקופה משלב החתימה עד הכניסה לדירתה החדשה?

 

כדי לענות על שאלות אלו ואחרות, נוהגות חברות הבנייה לקיים כנסים אליהם מוזמנים דיירים העתידים להיות מפונים. כדי להבין איך זה נראה מבפנים, החלטנו לקחת מצלמה ולהשתתף בכנס כזה. צפו:

 

 

 

השבוע ערכה התאחדות הקבלנים יום עיון מיוחד בנושא פינוי-בינוי. נסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, אמר כי "כולם אומרים שזה הדבר הנכון ביותר אבל בקושי קורה. אני מתעסק בפינוי-בינוי כבר שנים ועד היום לא מסרתי אף דירה. בודדים הקבלנים שהצליחו להוציא פרויקט כזה אל הפועל. השאלה היא כיצד הופכים את ההתחדשות העירונית למשהו שאפשר ליישם בלוח זמנים קצר יותר".

 

לדבריו של איציק אמסלם, סגן נשיא ההתאחדות ומבעלי חברת הבניה "אלמוג", אשר יוזמת את הפרויקט בפתח תקווה, הקושי האמיתי הוא דווקא מול הרגולטורים. "החבר'ה למעלה לא מבינים שפינוי-בינוי הוא הפתרון שיכול להוציא אותנו מכל הבעיות". לטענתו, מדובר בפתרון שיכול לסייע בהגדלת היצע הדירות במרכזי הערים.

 

"מכרזי המינהל לא מציעים היצע במרכז, רק במעגלים הרחוקים יותר", הוא אומר. "היום מתחילים להבין שפינוי-בינוי זה גם סוג של צדק חברתי. נותנים לדיירים דירה טובה יותר, חדשה יותר ועמידה בפני רעידות אדמה".

 

במהלך יום העיון חשף אמסלם כי לפני מספר חודשים זומנו הקבלנים לשר השיכון ושר הפנים. "ביקשו מאיתנו להציע פתרון לקידום פינוי-בינוי", הוא מספר. "הגשנו 7 צעדים ולא התביישנו להגיד שייתנו לנו ואנחנו נתחייב לפוטנציאל למיליון יחידות דיור בכל הארץ. בין הדברים שביקשנו לשנות - להפחית את הרוב הנדרש מהדיירים ל-66%, להוריד את המינימום של 24 יחידות ל-12, פטור גורף מהיטל השבחה, התנהלות מול ועדה אחת בלבד, מע"מ בגובה אפס וביטול דמי היתר 31% למינהל כדי שגם פרויקטים של צמודי קרקע שנופלים היום על חוסר כדאיות כלכלית יוכלו להתבצע".

 

יצוין כי נכון להיום מקודמת הצעת חוק פרטית על-ידי יו"ר ועדת הפנים ח"כ אמנון כהן והקבלנים הכוללת חלק מהצעדים המדוברים. הצעת החוק כוללת הפחתה ל-66% של הרוב הנדרש, הקטנה של פרויקטים ל-12 יחידות דיור ולא המינימום הקיים של 24 יחידות דיור ופטור גורף מהיטל השבחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינוי-בינוי
צילום: עוז מירון
מומלצים