שתף קטע נבחר

דומינו של פאניקה בשווקים

גרמניה וצרפת, שתי הכלכלות המרכזיות בגוש האירו, כבר הבינו שיצטרכו לשאת על גבן את כל הגוש. הדיבורים הלא רשמיים על גוש אירו "קטן" נראים יותר מציאותיים כיום

אחרי מפולת הבורסות בגלל רעיון משאל העם של פפנדריאו שעלה ונמוג, הגיע תורה של איטליה וברלוסקוני לזעזע את הבורסות ברחבי העולם.

 

 

איטליה, הכלכלה השלישית בגודלה באירופה, עמוסה חובות ואגרות החוב הממשלתיות שלה הגיעו השבוע לרמת תשואה של כ- 7.4% ריבית המבטאת חוסר אמון. התשואה צמחה למרות קניות מצד הבנק האירופי שלא מצליח למתן את המכירות בגלל גל המכירות. צרפו לכך את בעיות ספרד ופורטוגל עם אבטלה של 19% רובה בקרב צעירים, חולשה כלכלית בארה"ב, והנה מתכון לקריסת השווקים. מי שמצפה לישועה פיננסית מסין יתאכזב. לסינים יש מספיק עניינים משל עצמם וצורך לטפל במטבע שלהם היואן החזק.

 

מעבר למפולת בבורסות מתעוררות מספר בעיות מרכזיות. בקצרה נמנה אותן. ביוון, איטליה, ספרד, אירלנד הוטל משטר צנע מוניטרי כולל פיטורים ואבטלה גדולה על פי דרישות גרמניה וצרפת כמובן. תוסיפו לכך שהבנקים בצרפת ובגרמניה אינם מתלהבים מרכישת אג"ח איטלקיות ודורשים בטחונות נוספים מסחריים באג"ח והנה מחנק אשראי בדרך.

 

לא שמעתי מעולם על פטנט כלכלי לפיו יכולה להגיע צמיחה, אפילו נמוכה, במדינות שמקצצות בתקציבים. רק מדיניות מוניטרית מרחיבה תביא צמיחה ולא פיטורי מאות אלפי עובדים נוספים. פיטורים פירושם הקטנת הצריכה הפרטית ולכן הצמיחה המיוחלת תישאר רק בתיאוריה. באירופה לא תיתכן צמיחה של יותר מאחוז שנתי בחלק מהמדינות במקרה הטוב לאור הקיצוצים .

 

הפרופסור הבא שיציג תיאוריה מעשית איך מגיעים לצמיחה בשילוב קיצוץ תקציבים מאסיבי,מיסים נוספים ופיטורי עובדים עם גיוס הון יקר - עשוי לזכות בפרס נובל לכלכלה עתידנית. אין חיה כזו. חוץ ממנהיגי אירופה ההמומים כל כלכלן יודע זאת בוודאות.

 

מה הלאה בשווקים ובאירופה?

כלכלנים מתחבטים בעתיד האירופי והאם גוש האירו ישמר. יש לנו שני סוגי כלכלנים: רוביני, רוג'רס וכאלה שניחשו את מפולת 2008 בארה"ב והם ממטירים זעם וגופרית על עתיד אירופה, "היבשת הישנה", שנשארה מאחור ותקרוס. ישנם סולידיים יותר שמצפים לשנתיים כלכליות אבודות ולהתאוששות איטית באירופה. חלקם שואבים עידוד מההתאוששות הקלה שמסתמנת בארה"ב וממדינות כסין, ברזיל והודו שעדיין צומחות ואולי יסייעו לצמיחה קלה באירופה.המצב קשה להערכות וקשה כלכלית והניחושים ספק רציניים.

 

מבחינה טכנית נראה שלמניות, לפחות בשנה הבאה, אין לכאורה ערך להשקעה. עדיף לשבת בהשקעות סולידיות עד יעבור זעם. אבל איש מאיתנו אינו באמת יודע לתזמן את השווקים. הרבה פעמים כשהכול נראה מסביב שחור דווקא אספני הזדמנויות מתחילים לרכוש סחורה ולמרות הקדרות השווקים עושים פליק פלאק ועולים.

 

מרקל, סרקוזי ותספורות

גרמניה וצרפת, שתי הכלכלות המרכזיות בגוש האירו, כבר הבינו שיצטרכו לשאת על גבן את כל הגוש. מרקל וסרקוזי מצהירים "שהגוש ישמר בכל מחיר". לכל מחיר יש מחיר... ובקרוב מאוד המחיר יהפוך עול על צוואר הבוחרים הגרמני והצרפתי. בעצם הוא כבר הפך - וצמד המנהיגים סובל מקור פוליטי בארצותיהם. לכן הרעיון שהחל לעלות בדיבורים לא רשמיים על גוש אירו "קטן" נראה יותר מציאותי כיום.

 

הגרמנים והצרפתים לא משתגעים על "התספורות" של אגרות חוב מיוון שיעלו מאות מיליארדי אירו והסיוע שימומן מכיסם ולכן אחידותו של גוש האירו מעוררת ספיקות.זה כמובן משפיע לרעה על השווקים ביבשת שגוררים את כל הבורסות בעולם.

 

סוף העולם הפיננסי עדיין לא הגיע למרות המפולות בבורסות ונביאי הזעם שמספרם גדל. יש כיום מניות שנסחרות במחירים נוחים להשקעה לטווח ארוך והם מיועדות, כיום, לנועזים בלבד. דומני שוורן באפט אמר משפט ידוע - קונים סחורה כשהדם זורם במדרגות. עכשיו בדיוק הדם זורם, יתכן שהוא עדיין זורם ולא הפך לשיטפון. לעניות דעתי כדאי להתחיל ולהתעניין במניות שמחלקות דיבידנדים, עוסקות בתחומי פעילות של צריכה קבועה ובעלות מאזן יציב ותזרים מזומנים והכנסות. בהצלחה לנועזים.

 

הכותבת היא מרצה לכלכלה ושוק ההון, במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פפנדראו. משאל העם נכשל
צילום: EPA
ברלוסקוני. עשה לביתו
צילום: רויטרס
דפנה פפר
צילום: המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
מומלצים