שתף קטע נבחר

שפתונים שנויים במחלוקת

מה יש בו בשפתון המודרני? האם הוא בריא לנו? איזה מרכיבים שנויים במחלוקת הופכים אותו לעמיד יותר לאורך זמן? מה אנחנו הצרכניות צריכות לדעת? והאם יקר הוא בהכרח טוב יותר? כל מה שאתן צריכות לדעת לפני שאתן רוכשות ליפסטיק

השפתון הוא מוצר האיפור הנמכר ביותר בעולם. אישה ממוצעת רוכשת כשישה שפתונים בשנה ומושחת את שפתיה כמעט מדי יום. גם בתקופות חשוכות של משבר כלכלי, נשים ממשיכות להיצמד לשפתון שלהן כפיצוי על הקושי. בחורף הנוכחי השפתון חוזר בגדול לקדמת הבמה.

 

מה יש בו בשפתון המודרני? האם הוא בריא לנו? איזה מרכיבים שנויים במחלוקת הופכים אותו לעמיד יותר לאורך זמן? מה אנחנו הצרכניות צריכות לדעת?

 

עוד כתבות באתר לאשה

 


כולנו משתמשות בשפתונים, אבל האם אנחנו יודעות מה יש בהם? (איפור: בועז שטיין)

 

 

שפתונים עמידים לאורך זמן

בעולם המודרני, בו נשים הופכות לעסוקות יותר ויותר, יש צורך במוצרי קוסמטיקה ואיפור עמידים לאורך זמן, אשר אינם דורשים תחזוקה וחידוש. בניגוד לעבר, נשים כבר אינן הולכות "לפדר את האף".

 

מותגי היופי מציעים שפע פתרונות לעמידות גבוהה יותר של הפיגמנט על השפתיים, גם לאחר שתייה או במגע עם בד. בין המרכיבים ההופכים את השפתון לעמיד יותר וגורמים לו להיצמד לשפתיים קיימים מספר מרכיבים שנויים במחלוקת, כמו: סיליקון נדיף, טלק המכיל אסבסט, צבע מאכל טרטזין, פיגמנטים סינתטיים ועוד.

 

בתוך כל שפתון תמים עשויים להסתתר מרכיבים שהחברות אינן ששות להבליט. בראש הרשימה סיליקונים משפרי מרקם ופרבנים - חומרי שימור סינתטיים המוצאים את עצמם יותר ויותר מחוץ לרשימת המרכיבים של מוצרי איפור.

 

גם השמנים המינרלים, שהם תוצרי נפט הופכים למוקצים עקב מודעות גוברת למוצרים טבעיים ושמירה על הבריאות, אפילו וזלין פשוט לא כדאי לקרב לעור כיוון שהוא מבוסס על תוצרת נפט.

 


שפתונים של פופה. נטולי פארבנים, כמו כל השפתונים שמוצגים בכתבה זו

 

 

מחקרים שונים מדווחים על תופעות לוואי של מרכיבי שפתונים, אולם אף אחד מהם לא מצליח להוכיח תוצאות חד משמעיות. ארגוני הבריאות בעולם: ה-FDA האמריקני, הדירקטיבה האירופאית וכמובן משרד הבריאות הישראלי הנחשב לאחד המחמירים בתחום מגבילים את ריכוז החומרים השנויים במחלוקת, אך לא ממליצים להוציאם לחלוטין מרשימת המרכיבים המותרים לשימוש.

 

הטרטזין, צבע מאכל בכל גוון צהוב מדווח כמרכיב המחמיר הפרעות קשב וריכוז ועשוי לגרום לבלבול כשהוא מופיע בריכוז גבוה ולכן משרד הבריאות הישראלי מחייב להוסיף אזהרה על קיומו על גבי המוצר הקוסמטי. יחד עם זאת, הטרטזין מצוי בשפע במוצרי מזון שאנו צורכים ואפילו בכאלה הנפוצים בכל בית עם ילדים: ארטיקים, סוכריות וחטיפים שונים מכילים טרטזין הנספג בגוף, אז מה רוצים מהשפתון שלנו?

 


שפתון מוסיף המון. ויש לנו עוד כמה תגליות (צילום: שאטרסטוק)

 

 

מי שומר עלינו?

ארגוני הבריאות הבינלאומיים המחוקקים תקנות ייצור, יבוא ושיווק של מוצרי איפור. קיימת מערכת שלמה של קודים וסימוני אריזות אשר מיועדת להגביר את יכולת האכיפה ולשמור עלינו, הצרכנים. בנוסף לארגוני הבריאות פועלים ארגונים וולונטריים לאיגוד יצרני מוצרי קוסמטיקה טבעיים ואורגניים, אשר דוגלים בקוסמטיקה נקייה מחומרי שימור, צבע ובושם סינתטיים. חותמת של אחד הארגונים הללו (ECOCERT, BDIH ,USDA ) מבטיחה מוצר בטוח יותר לשימוש.

 

משרד הבריאות הישראלי נחשב לגוף שמרני אשר מעדיף למנוע כניסת מוצרים חשודים לישראל, שפתונים מסין לדוגמה לא יקבלו אישור ובמידה ונתקלתם באחד כזה, סביר להניח שהוא שוהה בלתי חוקי ואפשר לדווח עליו. חשוב לדעת כי ארגוני הבריאות הבינלאומיים משתפים פעולה ביניהם, על מנת לשמור עלינו.

 


ליפסטיק של איב סאן לורן, בלי פארבנים כמובן (צילום: ניקולה ורנר)

 

יחד עם זאת, שומר הסף העיקרי שלנו הוא... אנחנו. התנהגות צרכנית אחראית תשמור על הגוף שלנו יותר מכל ארגון ומשרד בריאות. כדאי לרכוש שפתונים אך ורק בחנויות מוכרות בהן תנאי האחסון נאותים וחיי המדף סבירים (חום קיצוני ואחסון קלוקל ישפיעו לרעה על איכות המוצר ותופעות הלוואי הפוטנציאליות שלו). מוצרי איפור נושאים תווית יבואן או יצרן ואישור משרד הבריאות על פי חוק. אם למוצר אין אימא ואבא, לא כדאי לכם לרכוש אותו, אפילו בזול.

 

ההיגיון הצרכני אומר כי הרכישות שלי צריכות לשקף את סגנון החיים שלי: אישה שאוכלת מזון מהיר ושותה משקאות המכילים צבעי מאכל, אין שום טעם שתקפיד על שפתון נטול צבעי מאכל. בעוד שאישה שסגנון חייה בריאותי ומוקפד והיא צורכת מזון טבעי ואורגני בלבד תתאים את השפתון שלה לאורחות חייה ותשמש בשפתון טבעי, גם אם הוא לא עמיד במיוחד.

 

 


הליפסטיקים של לאוקסיטן מסדרת האיפור החדשה והמצוינת "פיוואן פלורה" (צילום: ג'ון סל)

 

 

האם יקר יותר הוא בהכרח טוב יותר? 

לא בהכרח! בתחום השפתונים המחיר משקף את מיצוב המותג ואת עיצוב האריזה הרבה יותר מאשר את איכות חומרי הגלם. המרכיבים והפיגמנטים של השפתון מהווים את ההוצאה הקטנה ביותר בתמהיל השיווק.

 

ההוצאות הגבוהות הן על פרסום, אריזה ומיתוג. לכן, ניתן להשיג שפתונים במחיר סביר ביותר המעניקים עמידות גבוהה ומבוססים על מרכיבים איכותיים. בשנים האחרונות חלה עליה באיכות שפתוני המאס מרקט (השוק העממי) וכדאי לנצל עובדה זאת.

 

לסיכום: לא חייבים לשלם יותר כדי להנות ממוצר מצוין. שפתון הוא מוצר תדמיתי ויש נשים המוכנות לשלם הרבה בשביל תדמית יוקרתית.

 

 


סדרת השפתונים המצוינים (וכמובן נטולי הפארבנים) של ג'ייד (צילום: יוסי סליס)

 

טיפים לרכישת שפתונים וקוסמטיקה בטוחה:

• מומלץ לרכוש אך ורק שפתון ממותג מוכר וידוע.

 

• כדאי לבצע את הרכישה ברשת קוסמטיקה או חנות ממוזגת ובעלת מוניטין של שנים.

 

• בדקו כי המוצר נושא תווית יצרן או יבואן ורישיון משרד הבריאות.

 

• בדקו לכמה זמן טוב השפתון לשימוש מרגע הפתיחה וודאו שאתם מקפידים לרענן את מלתחת השפתונים שלכם.

 

• במידה ואתם רגישים לצבעי מאכל או סובלים מהפרעת קשב או הפרעה במערכת העצבים, הימנעו מרכישת מוצר קוסמטי המכיל טרטזין ומאכילת מזון המכיל אותו.

 

• שפתונים עמידים מכילים כמות גבוהה יותר של פיגמנט ולעיתים גם סיליקון, במידה ואתם רגישים או מקפידים על אורח חיים טבעוני, אולי כדאי לשקול מוצר טבעי עבורכם.

 

• שימו לב שאפילו מוצרי טואלטיקה, סבונים ושמפונים לתינוקות מכילים טרטזין, SLS ושאר חומרים שנויים במחלוקת.

 

• בשנים האחרונות נוטים מותגי האיפור להשתמש יותר במרכיבים טבעיים ולוותר על חומרים אגרסיביים, וודאו שהשפתון שלכם בטרנד.

 

• קראו סימונים על גבי אריזת השפתונים, יש בהם הרבה מידע.

 

• התייחסו בחשדנות למוצר ממקור בלתי ידוע, במיוחד אם הוא זול מדי.

 

• לא תמיד יש קשר ישיר בין המחיר לטיב המוצר. לעיתים מוצר במחיר סביר מספק תוצאה טובה יותר ממוצר יקר ואפילו עמידות מוגברת.

 

 

 


שפתונים דו צדדיים של שיק (צילום: אלון גנון)

 

 

 

* גליה תורן חן היא מומחית לקוסמטיקה ויועצת למותגי יופי בינלאומיים

 










 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל אחת והליפסטיק שלה
OFRA. 94 שקל לשפתון
צילום: דן פרץ
ל'אוקסיטן. 89 שקל לשפתון
קרליין. 50 שקל לליפ גלוס (מחיר השקה)
ג'ייד. 110 שקל לשפתון
פופה. 130 שקל לשפתון
לוריאל. 68 שקל (כל המחירים בכתבה - לפני שלל המבצעים ברשתות השיווק)
לאשה בפייסבוק
מומלצים