שתף קטע נבחר

250 אלף עובדים זרים בישראל - ורק 9 מפקחים

מנהל אגף אכיפת חוקי העבודה בתמ"ת חשף מחדל בכנסת: על תנאי העסקתם של 250 אלף זרים מפקחים 9 אנשים בלבד. התוצאה: 80% מתלונות העובדים נגד מעסיקיהם, רובם חקלאים, נמצאות מוצדקות. משרד הפנים, כך עלה בדיון, מעוניין רק בגירוש הזרים ולא מסייע לשמירת זכויות העובדים החוקיים

תמונה עגומה של מחדל הפיקוח הממשלתי הרופף על העסקת העובדים הזרים במשק נחשפה אתמול (ב') בכנסת ממקור ראשון. מנהל אגף אכיפת חוקי העבודה במשרד התמ"ת, יחזקאל אופיר, מסר כי הפיקוח על תנאי העסקתם של 250 אלף זרים נתון בידי 9 פקחים בלבד. התוצאה: 80% מהתלונות שמוגשת נגד מעסיקיהם, בעיקר על אי תשלום שעות נוספות, נמצאו מוצדקות. רוב כתבי האישום מוגשים נגד חקלאים.

 

 

נתונים אלה נמסרו לוועדה לענייני העובדים הזרים בדיון על מימוש זכויותיהם. ממסמך של יחידת הפיקוח עולה כי לפני חצי שנה מנתה היחידה רק 6 מפקחים שהסתייעו ב-2 סטודנטים עוזרים כדי לאכוף את כל חוקי המגן על העובדים הלא-ישראלים בעלי היתר עבודה וגם ללא היתר. זאת, לעומת תקן רשמי של 16 פקחים ו-16 סטודנטים עוזרים, שלא מאויש במלואו עד היום.

 

אופיר אמר כי בחודש האחרון אוישו 3 תקנים נוספים של פקחים ועוד 4 סטודנטים. לדבריו, היחידה עושה "כמיטב יכולתה" לאכוף את החוקים בכוח האדם הדחוק שניתן לה. היבול דל: בשנה האחרונה טופלו 90 תלונות על עבירות שונות של מעסיקים. 50 תיקים מתוכן עברו למחלקה המשפטית וכבר הוגשו 10 כתבי אישום. 40 תלונות עדין בטיפול. חלק מהתלונות מגיעות ליחידה מעמותת "קו לעובד" התומכת בעובדים הזרים.

 

"הם עוזרים לנו ואנחנו נותנים קדימות לתלונות שמתקבלות אצלם. הם גם ממיינים את התלונות", אמר אופיר. עדית ליבוביץ מ"קו לעובד" ציינה כי "אם הפיקוח על העסקת הזרים היה בידי משרד הפנים, אפילו העובדים החוקיים לא היו מעיזים להתלונן נגד מעסיקיהם. מבחינתם משרד הפנים הוא אויב ואיתו הם לא היו משתפים פעולה לעולם".

 

"המעסיק שלי התנה את קבלת המשכורת בכך שאעבוד אצל בני המשפחה שלו. חיכיתי למשכורת שלי במשך חודשיים והיא לא הגיעה, אבל פחדתי לדבר או להרים את הקול. חשבתי שברגע שאומר משהו יפטרו אותי", כך תיאר ראמש בן ה-28, עובד זר מנפאל שמועסק כמטפל סיעודי בירושלים, את רשמיו מישראל. "המעסיק הקודם שלי דרש שאנקה את הבית מדי יום והעניק לי יום חופשי אחד בחודש. הוא עדיין חייב לי משכורת של חודש, מאז עברה שנה", הסביר.

 

משרד הפנים, כך עלה בדיון, מעוניין רק בגירוש הזרים לא נוקף אצבע כדי לסייע למשרד התמ"ת לשמור לפחות על זכויות העובדים החוקיים. נאיף הינו, בכיר ברשות האוכלוסין וההגירה הכפופה למשרד הפנים, גילה לוועדה כי הרשות מעסיקה 64 מפקחים, אבל לא נותנים להם סמכות לפקח על שמירת זכויות העובדים הזרים. לדבריו, הוא דווקא מעוניין לקבל את הסמכות לטפל במפרי הזכויות, כל זמן שהעובדים שוהים בארץ כחוק.

 

אברהם הראובני, מתווך העוסק באספקת עובדים זרים לענף החקלאות, הסביר את מספרם הגדול של המעסיקים החקלאים העוברים על חוקי העבודה. "רבים אינם מבינים את החוק, כי הנהלים כל כך מסובכים ומורכבים ולחקלאים קשה לדעת את הכללים", אמר. אברהם דניאל מאיגוד מגדלי הפרחים הוסיף, "כל עוד העומס הכלכלי על החקלאי יהיה גדול, יהיו קומבינות. נשארו במדינה רק 5,000 חקלאים וצריך לשמור גם על הזכויות שלהם".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), תבע בסיכום להשלים בדחיפות את איוש התקנים החסרים ביחידה הפיקוח ובעיקר לבחון את הרחבתה. הוא אמר, "אפילו בתקן מלא לא ברור כיצד ישמרו 16 פקחים על זכויות של רבע מיליון עובדים. בינתיים העדר פיקוח רציני מעודד העסקת עובדים זרים על פני ישראליים. המספר הגובר של מהגרי העבודה המנוצלים ומשוללי זכויות איננו בריא למשק ולחברה הישראלית בכלל".

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה כי "הנתונים מדויקים. תהליכי גיוס כוח האדם בשירות המדינה אורכים זמן רב. למרבה הצער, טרם עלה בידי משרד התמ"ת לאייש את כלל התקנים העומדים לרשותו והמשרד פועל ביתר שאת על מנת להשלים את איוש התקנים החסרים. יצוין כי תהליכי הגיוס והמיון נמשכים כל העת, גם בימים אלה".


פורסם לראשונה 14/11/2011 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היעדר פיקוח מעודד העסקת זרים על פני ישראלים"
צילום: דודו אזולאי
עובדים תאילנדים בשרון
צילום: עידו ארז
מומלצים