שתף קטע נבחר

שטייניץ רוצה לקצץ בביטחון: צבאות ערב נחלשו

שר האוצר הסביר בוועדת חוץ וביטחון כי "חלק ממדינות ערב סביבנו נחלשו מאוד מבחינה צבאית וכלכלית. חלקן על סף פשיטת רגל. להוציא את איראן, יכולתן לנהל מירוץ חימוש נגדנו פחת". מופז: "נתניהו וברק סוגרים תוספות מתחת לשולחן"

האם לשלוף את חרב הקיצוצים? ועדת החוץ והביטחון של הכנסת דנה הבוקר (יום ב') בנושא תקציב הביטחון ומיקומו בסדר העדיפויות הלאומי. הדיון, בו משתתף בין היתר שר האוצר יובל שטייניץ, הועבר בשידור חי ב-ynet.

 

עוד על הקרב סביב תקציב הביטחון:

דו"ח בכנסת: להגביר הפיקוח על תקציב הביטחון

שטייניץ: "ברק שר הביטחון היקר בתולדות ישראל"

נתניהו חתם על קיצוץ של 3 מיליארד ש' בביטחון

הצבא נגד האוצר: "צה"ל הוא הארגון הכי יעיל"

 

בפתח הדיון החמיא יו"ר הוועדה, שאול מופז, לשר האוצר על כך שהוא דורש שקיפות בתקציב הביטחון אך מיד מתח ביקורת ואמר כי לצערו "יד אחת אינה יודעת מה השנייה עושה". "בעיות התקציב והבעיות החברתיות מחייבות ריסון בביטחון, אבל אני מתרשם ששר הביטחון וראש הממשלה סגרו תוספת של 620 מיליון שקל לתקציב הביטחון מעבר למה שנקבע... ומעבר לזה תהיה בקשה נוספת בהיקף של 1.2 מיליארד שקל שמחכה לאישור הוועדה. אי אפשר ששר הביטחון וראש הממשלה ינהלו את תקציב הביטחון מאחורי גבך. מערכת הביטחון מדברת בקול אחד ומשרד האוצר בקול אחר, ואנחנו מבינים שיש קומבינה מאחורי גבך. בעיני, יש כאן בעיה של אמינות ושקיפות", אמר מופז.

 

פואד: "אסור לקצץ, אנחנו בדרך לעימות עם מצרים"

שר האוצר אמר בפתח דבריו כי סוגיית תקציב הביטחון זקוקה להסדרה פעם אחת ולתמיד, הואיל ותקציב המשרד מהווה "נתח אדיר מתקציבה של ישראל ויש לו השפעה אדירה על סדר העדיפויות. ההסדרה חיונית כדי שמדינת ישראל תהיה מדינה מתוקנת מבחינת התנהלותה הדמוקרטית וגם בסופו של דבר לטובת מערכת הביטחון עצמה".

 

לאחר מכן, פנה שר האוצר לסקירה מדינית והשפעתה על תקציב הביטחון. "המזרח התיכון נמצא בתקופה סוערת של חוסר יציבות הן במעגל הראשון והן במעגל השני. זהו כמובן מקור לדאגה, יש התגברות של איומים או של נפיצות בגלל חוסר שליטה מסוים וכמובן יש את האיום הבלתי קונבנציונלי מצד סוריה ואיראן. מצד שני, מדינות ערב סביבנו נחלשו מאוד מבחינה צבאית וכלכלית. חלקן על סף פשיטת רגל. להוציא את איראן, יכולתן לנהל מירוץ חימוש מואץ נגדנו בחמש השנים הקרובות לפחות - פחת. יש כאן שני צדדים למטבע".

 

ח"כ בנימין בן אליעזר מהעבודה הביע את התנגדותו לקיצוץ בביטחון והזהיר מעימות עם קהיר: "אנחנו במרכזה של סערה אדירה, אנחנו צפויים לעימות עם מצרים. יש לנו בעיה קיומית, נרצה או לא נרצה. אין לקצץ תקציב הביטחון כששום דבר לא ברור ואין לנו ודאות לאן הולכות הרוחות במזרח התיכון. זה הימור שבסיכומו נצטרך להוסיף מיליארדים על מיליארדים".

 

"'הכל כלול' בדו"ח ברודט"

סביב תקציב הביטחון ניטש מאבק מאז אישר ראש הממשלה קיצוץ בהיקף של שלושה מיליארד שקלים כחלק ממסקנות ועדת טרכטנברג. שטייניץ תומך בהצעה, אך לעומתו שר הביטחון, אהוד ברק, דורש לפרוץ את מסגרת תקציב משרדו בשנה הבאה ב-7-8 מיליארד שקל כדי לענות על צורכי הביטחון הדחופים ועל חלק מהמלצות ועדת טרכטנברג.

  

"מתווה ברודט קובע תוספת של 100 מיליארד שקל לתקציב הביטחון בהדרגה לאורך עשר שנים והוא בא בשיטת הכל כלול. אמר שטייניץ בוועדה.

 "האיומים הבלתי קונבנציונליים, איומי טרור והשינוי מצב ההקצנה במדינות ערב המתונות, כל התפתחות בעשור הקרוב כלולה מראש. התוספת במתווה ברודט כוללת רזרבה מאוד גדולה כדי לענות על כל התפתחות. רק שני דברים עשויים לגרום לחריגה מהדו"ח: מלחמה כוללת במזרח התיכון או צמיחה שלילית לנפש שתוביל לקיצוץ משמעותי. צמיחה שלילית אכן אירעה ב-2009 אך לא היה קיצוץ".

 

שטייניץ שטח בפני הוועדה תוספות ב-13 מיליארד שקל שניתנו לתקציב הביטחון מעבר להנחיות מתווה ברודט בחמש השנים האחרונות, ועורר את ביקורת חברי הוועדה. חברי הכנסת יצחק הרצוג ועמיר פרץ התערבו: "הצבעת בעד (התוספות). לא תתחמק מזה. אתה שר האוצר". שטייניץ ענה כי המלצות טרכטנברג עוסקות בהחזרת תקציב הביטחון למתווה ברודט ומציעות קיצוץ ריאלי של מיליארד וחצי עד שני מיליארד שקל.

 

"התוצאה של הגדלת התקציב יכולה להיות או אחת משלושת האופציות או שלושתן יחדיו: פריצת מסגרות הגרעון ומסגרת ההוצאה ואז כל העולם מסתכל עלינו ויש לזה השלכות על ההשקעות. מימון באמצעות העלאת מסים שתגרום נזק גם לכלכלה וגם להכבדה על האזרחים ומימון על חשבון תקציבי חינוך ורווחה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטייניץ. לחזור למתווה ברודט
צילום: גיל יוחנן
ברק. משרד הביטחון אינו מפוקח
צילום: גיל יוחנן
מומלצים