שתף קטע נבחר

צילום: אורן אהרוני

סעודיה: משטרת הדת אורבת לכדורגלנים הזרים

לדנילסון, הם ניתקו את החשמל בבית. את פינו הקולומביאני הם לקחו למעצר כי חשף קעקוע של ישו. ובגללם המאמן הארגנטינאי קוסטאס הפסיק להצטלב אחרי כל שער של קבוצתו. הכדורגלנים הזרים שמגיעים לליגה הסעודית נהנים מכסף טוב, אבל חוששים בעיקר מסקילת אבנים. "מסביב לכדור" - כתבה חמישית בסדרה

למאמן הארגנטינאי גוסטבו קוסטאס היה מנהג קבוע. לפני כל משחק, וגם לאחר כל שער של קבוצתו, הוא היה מנשק את הצלב התלוי בשרשרת על צווארו. חמסה דרור קשטנית בסגנון דרום אמריקאי.

 

כתבות נוספות בסדרת "מסביב לכדור"

  • דרום קוריאה מציגה: התאבדויות, שחיתויות ומכירות 
  • ברזיל: אירופה נשארה מאחור, הכוכבים חוזרים הביתה 
  • יפן: צונאמי של שלטים

     

    בקיץ האחרון הוא הגיע לקבוצה הסעודית אל נאסר ונשאל על ידי העיתונות במולדתו איך קרה שפתאום, באמצע הקריירה, הפסיק את מנהגו. "עכשיו אני לא יכול לעשות זאת בפומבי", הוא ענה, "אם אצטלב הם יהרגו אותי. לא סתם יהרגו - יסקלו אותי באבנים".

     

    אוהדי נבחרת סעודיה. הזרים בליגה חוששים מסקילת אבנים (צילום: gettyimagers) (צילום: gettyimagers)
    אוהדי נבחרת סעודיה. הזרים בליגה חוששים מסקילת אבנים(צילום: gettyimagers)
     

     

    אף אחד לא יסקול את קוסטאס באבנים. נכון, בסעודיה חוק הדת, השריעה, הוא חוק המדינה ואפשרות של סקילה קיימת, אבל אף אחד לא ייכנס שם לתקרית דפלומטית חריפה. למרות זאת, הדברים שאומר קוסטאס, מאמן אחת הקבוצות המובילות במפרץ, יכולים להסביר למה הליגה בסעודיה בירידה לעומת שכנותיה. לזרים, שבמשך שנים העלו את רמת הכדורגל במדינה, פשוט יש היום אפשרויות נוחות יותר. גם בקטאר, או בדובאי, אפשר לקבל כסף טוב ועם המזומנים יגיעו גם חיים נוחים יותר.

     

    עוד ב-ynet ספורט:

     

    סעודיה היא הבסיס של מדינות המפרץ. בתרבות, במבנה השלטון והמשפחה, בצורת הלבוש. שני המקומות החשובים לאיסלאם, מכה ומדינה, נמצאים במדינה בה שולט האיסלאם הווהאבי - ביטוי קיצוני של האיסלאם הסוני. בניגוד למדינות רבות שהתקרבו למערב, בסעודיה שולטים חוקי הדת והיא אחת המדינות עם מספר ההוצאות להורג הגדול בעולם.

     

    שחקן זר שמגיעה למדינה לראשונה חייב להסתגל במהרה. הוא חייב להבין למשל, שהוא אינו יכול ללכת עם חברתו יד ביד ברחוב. הכדורגלנים מפורסמים בסעודיה, הרבה בזכות העובדה שאין חיי תרבות ענפים אחרים, ומיד יהיה מי שילשין למשטרת הדת. בדיוק כפי שקרה בחודש שעבר לחואן פבלו פינו, אחד השחקנים הבולטים בליגה.

     

    נאיף חזאזי. הכישרון העולה של הכדורגל הסעודי (צילום: AP) (צילום: AP)
    נאיף חזאזי. הכישרון העולה של הכדורגל הסעודי(צילום: AP)
     

     

    פינו, חלוץ קולומביאני שהגיע הקיץ בהשאלה מגלאטסראיי הטורקית, הסתובב עם אישתו בקניון בבירה ריאד ולבש גופיה. פינו לא לקח בחשבון שללא שרוולים בולט הקעקוע שעל כתפו - קעקוע גדול של ישו. בקניון התחילו להתלחשש - בסעודיה אסור לחשוף סמלים של דתות אחרות - ומשטרת הדת הגיעה מהר מאוד. פינו ואישתו נלקחו למעצר. כששוחרר מיהרה ההתאחדות לדווח שהיה בקניון כדי לקנות בגדים מוסלמים צנועים לאישתו ההריונית. האישה, אגב, התחננה לאחר המקרה לעזוב את סעודיה, אבל השחקן עדיין שם.

     

    בעמודי התקצירים של ynet ספורט כבר הייתם היום?

     

    פינו ומשפחתו, כפי שאפשר להבין מסיפורם, לא למדו עם הגעתם מה מותר ומה אסור להם לעשות בסעודיה. אלה שכן לומדים, הופכים להיות אהובי הקהל והשלטון. כך, למשל, קרה עם אוקסנה, אשתו של הכוכב השבדי כריסטיאן ווילהלמסון, שהבינה מהר מאוד איך להתחבב על המקומיים.

     

    אוקסנה הצטרפה לווילהלמסון קצת אחרי שהגיעה לסעודיה ועם נחיתתה בשדה התעופה אמרה לעיתונות: "לבשתי את כל מה שהיה לי במזוודה. אני אוהבת את החוקים שלכם כי זה מונע מגברים להסתכל לי על הרגליים". אוקסנה, אגב, היא דוגמנית וכוכבת ריאליטי שמפורסמת בשבדיה בהופעות שלה בביגוד מינימלי.

     

    ווילהלמסון במדי שבדיה נגד גרמניה. הוא ואשתו דווקא הסתדרו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    ווילהלמסון במדי שבדיה נגד גרמניה. הוא ואשתו דווקא הסתדרו(צילום: רויטרס)

     

    אבל ווילהלמסון ואשתו הם יוצאי הדופן. רבים מהזרים המגיעים לסעודיה מסתבכים במשהו בשלב כזה או אחר. זה קרה גם לכוכבים הגדולים ביותר כמו דנילסון, קשר בטיס ונבחרת ברזיל לשעבר, שעיצבן את השלטונות עם כמה אמירות מטופשות ונשאר בבית מנותק מחשמל ללא יכולת לעזוב את המדינה.

     

    עוד שחקן שפיו סיבך אותו הוא בלם נבחרת רומניה מירל ראדוי, ששיחק עד לאחרונה באל הילאל. לאחר משחק מול אל נאסר אמר ראדוי על שחקן היריבה חוסיין עבודל גאני: "אני לא יודע למה הוא מטריד אותי במשחק. הוא נוגע בי כמו בחורה. אולי הוא פשוט אוהב גברים". בסעודיה אסור לדבר על הומוסקסואליות. ראדוי זכה לקנס גבוה, עזב לאל עין מאיחוד האמרויות, ואמר בראיון ברומניה "טוב, לפחות הם לא סקלו אותי". קוסטאס לא לבד.

     

    בנגיעה אחת - סעודיה

    מלך השערים: ויקטור סימואס, ברזילאי קטן וזריז בן 30, הבקיע עד כה העונה 8 שערים - ממוצע של שער למשחק ויותר ממחצית משערי קבוצתו, אל אהלי. סימואס הוא איש מסעות רציני שנחת בשנה שעברה בסעודיה אחרי ביקורים בקבוצות שונות בברזיל, באירופה (אליפות עם קלאב ברוז') ובדרום קוריאה.

     

    אל פראג', בעלי פורטסמות בתקופתו של גרנט (צילום: Gettyimages Imagebank) (צילום: Gettyimages Imagebank)
    אל פראג', בעלי פורטסמות בתקופתו של גרנט(צילום: Gettyimages Imagebank)

     

    הדבר הגדול הבא: הסעודים תולים תקוות רבות בחלוץ נאיף חזאזי בן ה-22 מאל איטיחד. בגילו הצעיר הספיק לרשום חזאזי 24 הופעות בנבחרת והוא האיש המרכזי עליו בונים בסעודיה לקראת המשחק הגדול מול אוסטרליה במוקדמות המונדיאל.

     

    הקשר הישראלי: עלי אל פראג', אחד האנשים החזקים בספורט הסעודי, הפך ב-2009 לבעלים של פורטסמות האנגלית. אחד הצעדים הראשונים שעשה היה הבאתו של אברהם גרנט לתפקיד המנהל המקצועי. אל פראג' הסביר אז שהוא רואה בכך צעד לביטוח האחווה בעולם.

     

    הכה את המומחה - השאלות שלכם

    תומר ב': לדעתי קאקה הוא עדיין אחד מחמשת השחקנים הטובים בעולם. אני מניח שערכו ירד בגלל הפציעות הרבות שעבר ואני מעוניין לדעת מה שווי השוק שלו היום.

    תשובה: קאקה, כזכור, עבר לפני שנתיים וחצי לריאל מדריד תמורת 69 מיליון יורו. שאלנו את שתי חברות הסקאוטינג המובילות בעולם כיום מה ערכו ומשתיהן קיבלנו את אותה תשובה: כ-30 מיליון. כלומר, לפי החברות המתמחות בנושא, ערכו של קאקה ירד ביותר מחמישים אחוזים, אבל הוא עדיין גבוה.

     

    קאקה. הערך שלו ירד, אבל עדיין נחשב לגבוה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    קאקה. הערך שלו ירד, אבל עדיין נחשב לגבוה(צילום: רויטרס)

     

    טל ק': אחד השוערים הנערצים עלי בילדותי היה רינאת דסאייב, שוער נבחרת רוסיה בשנות ה-80. האם אפשר לדעת מה הוא עשה לאחר הפרישה ועד היום?

    תשובה: דסאייב, שנחשב בעיני רבים לשוער הטוב ביותר בשנות ה-80, פרש כבר לפני עשרים שנה ומאז, כמעט ברצף, הוא עובד בהתאחדות הרוסית. בחלק מהזמן היה עוזר מאמן הנבחרת, בפעמים אחרות שגריר ההתאחדות לאירועים רשמיים או אירועי צדקה. לאחרונה לקח חלק בהצעת רוסיה לאירוח מונדיאל 2018.

     

    אבי וקרן, יבנה: באיזה משחקים חייבים להיות שישה שופטים? הכמות לא הפכה לחוק קבוע?

    תשובה: תהליך הוספת שני שופטי קו עדיין נמצא בשלב הניסוי (ניסוי של אופ"א באירופה בלבד, לא של פיפ"א). התהליך החל לפני שנתיים בליגה האירופית והתרחב גם למוקדמות אליפות אירופה. הביקורות על השינוי בכמות השופטים מעורבות ויש לו גם מתנגדים רבים כיוון שבמקרים מסוימים עודף העיניים הטעה את השופט המרכזי. עדיין לא ודאי האם אופ"א תתחיל לחייב שימוש קבוע בשופטי קו.

     

    רוצים לדעת מה עושה היום הכדורגלן האהוב עליכם? סקרנים לדעת בכמה כסף מוערך שחקן מסוים או איזה שינויים מתוכננים בחוק הנבדל? שלחו את השאלות שלכם לאורי קופר, לכתובת ori-c@yedioth.co.il

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים