שתף קטע נבחר

האקונומיסט: גוש האירו עלול להתפרק בקרוב

העיתון הכלכלי היוקרתי משמיע צפירת אזעקה למנהיגי אירופה ולבנק המרכזי. בניתוח נרחב, טוענים עורכי העיתון: ללא שינוי במדיניות, גוש האירו יתפרק בתוך שבועות, דבר אשר יוביל למשבר כלכלי גדול יותר מזה של 2008. "מרקל לא מבינה את גודל הפאניקה בשווקים"

ללא התערבות שינוי במדיניות של הבנק האירופי המרכזי (ECB) ומנהיגי אירופה גוש האירו עלול להתפרק בתוך שבועות - כך עולה מניתוח נרחב שמפרסם העיתון הכלכלי הבריטי המשפיע ה"אקונומיסט". על פי הניתוח, אירוע יחיד ומשמעותי כמו קריסה של בנק גדול או כניסה לחדלות פירעון של אחת הממשלות, עשוי לדחוף את הגוש אל מעבר לפי תהום. קריסה זו של הגוש, כך נכתב, תהיה גרועה הרבה יותר מהמשבר הכלכלי של 2009-2008.

 

יבשת במשבר

 

בעיתון מזכירים כי החששות הגוברים של המשקיעים מהתפרקות גוש האירו הובילו לנטישה של נכסים בכלכלות החלשות יותר. ספרד נאצלת לשלם כעת ריבית של 5.1% על אג"ח ל-3 חודשים - יותר מכפול לעומת הריבית לפני חודש. איטליה עדיין רושמת תשואה של יותר מ-6% על אג"ח ל-10 שנים, ועלות גיוס ההון בבלגיה וצרפת עולה גם היא. אפילו גרמניה החזקה התקשתה למכור את האג"ח שלה השבוע.

 

כמ כן, ב"ביזנסווייק" דווח כי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת ניקולא סרקוזי הסכימו השבוע עם ראש ממשלת איטליה החדש, מריו מונטי, על כך שקריסה של איטליה תוביל לסופו של גוש האירו. בשבוע האחרון של ינואר, איטליה חייבת לממן מחדש אג"ח בשווי של יותר מ-30 מיליארד אירו. אם השווקים לא יקפצו על המציא, והבנק האירופי המרכזי לא יגיב, הלווה הממשלתית השלישית בגודלה בעולם עשויה להידחק אל חדלות פירעון.

 

מרקל מבינה את גודל הבעיה?

על פי הניתוח של ה"אקונומיסט", הפאניקה בבנקים האירופאים מדאיגה לא פחות. הבריחה של ההון מצד החברות מובילה את הבנקים למכור נכסים ולהגביל את האשראי, מה שעשוי להוביל למשבר גדול מזה שאירע לאחר הקריסה של ליהמן ברדרס. על רקע צעדי הצנע והקריסה בביטחון הצרכנים, יש סיכוי קטן כי אירופה לא תיקלע למיתון משמעותי בשנת 2012. מיתון זה יוביל להתרחבות הגירעונות והחובות הממשלתיים ועידוד מחאה נוספת נגד צעדי הצנע והרפורמות.

 

מחברי הניתוח כותבים כי ניסיון העבר מורה שצעדים משמעותיים מצד קובעי המדיניות הם הפתרון היחיד לעצירת ההידרדרות. אך נראה כי המנהיגים האירופיים לא ממש מוכנים להיות נועזים מספיק. הגדלת קרן הסיוע האירופית, עליה הוחלט באוקטובר, לא מתקדמת לשום מקום. נראה כי המנהיגים מדברים על תוכניות לטווח הרחוק לחיזוק המטבע, אך לא מציעים פתרונות לבעיות המיידיות.

 

נראה כי מרקל לא מצליחה להבין את סדר הגודל של הפאניקה שנוצרה בשוק. הבנק האירופי המרכזי לא מוכן להיות לווה של "המפלט האחרון". הפחד מכך שצעדי הסיוע יגרמו למדינות הבעייתיות להימנע מרפורמות כואבות, מוביל למעשה להגברת החשש בקרב המשקיעים ולהגדלת הסיכויים לקריסה של גוש האירו.

 

אג"ח כללי לאירופה?

הגוף היחיד שיכול לספק את הפתרון המתאים מבחינת סדר גודל הוא הבנק האירופי המרכזי, שחייב לקנות אג"ח ממשלתי של המדינות החלשות ולספק נזילות בלתי מוגבלות לבנקים לתקופה יותר ממושכת.

 

הבנק חייב להקל על המדיניות המוניטרית ביבשת, כדי לרכך את המיתון ולקנות זמן נוסף. על מנת למשוך שוב את המשקיעים אל האג"ח הממשלתי של אירופה, יש להגדיר כלי חדש לגיוס הון, עם ביטחונות של הכלכלות החזקות של היבשת. מרקל מתנגדת לאג"ח כלל-אירופי, מתוך טענה כי הוא "יפר את האיזון ואין בו צורך".

 

מרקל והבנק האירופי המרכזי לא יכולים להמשיך לאיים על הכלכלות החלשות בהרחקה מגוש האירו מצד אחד, ולהרגיע את השווקים על ידי הבטחה להצלת האירו מצד שני. במקום לבחור את הצעדים הרצויים, מזהיר העיתון, עשויה מרקל לגלות בקרוב שהבחירה נעשתה בשבילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניקולא סרקוזי ואנגלה מרקל
צילום: MCT
מומלצים