סטריאוטיפים מונעים שילוב אתיופים בעבודה
מחקר של המרכז האקדמי רופין בנושא מחסומי עולים חדשים בהשתלבות בעבודה, מגלה כי בני הקהילה האתיופית תופסים את הסטריאוטיפים כמחסום ראשון ואילו יוצאי חבר העמים תופסים את בעיית השפה כחסם הראשון בחשיבותו
בני הקהילה האתיופית תופסים את הסטריאוטיפים כמחסום ראשון בהשתלבותם בעבודה ואת השפה כמכשול האחרון בחשיבותו ואילו יוצאי חבר העמים, לעומתם, תופסים את בעיית השפה כחסם הראשון בחשיבותו בהשתלבות בשוק העבודה - כך עולה ממחקר של המכון להגירה ושילוב חברתי במרכז האקדמי רופין.
- 29% מהעולים החדשים מוטרדים במיוחד ממחירי המזון
- כור היתוך: עולות מרוסיה מגלגלות סיגרים מרוקאים
- "באים מאפס": ילדי עולים רוצים לנפץ את המעגל
לרגל חג הסיגד ויום עיון שהתקיים במרכז האקדמי רופין על פורצי דרך בקהילה האתיופית בישראל, נחשפו תוצאות המחקר המשותף של ד"ר סיביל הליבורן, ד"ר נונה קושנירוביץ וד"ר ואביבה זלצר זובידה, מהמחלקה למנהל עסקים, המכון להגירה ושילוב חברתי במרכז האקדמי רופין בעמק חפר והשווה בין המחסומים השונים.
האחוז הגבוה ביותר של עולים מאתיופיה תופסים את הדעה הקדומה כחסם מרכזי בהשתלבות בשוק העבודה. 72.2%מהעולים השיבו כי דעות קדומות מונעות מהם להשתלב בעבודה. החסם הנמצא במקום השני הוא ההוצאות הנדרשות על מנת למצוא עבודה (71.8%) ובהמשך הרשימה – זמינות מקורות מידע (71.3%) תחרות (71%) וחסרונה של רשת חברתית בישראל (68.7%). רק במקום האחרון ממקמים העולים מאתיופיה את קשיי השפה כחסם להשתלבות בעבודה (48.1%).
בקרב העולים מברה"מ לשעבר, הנתונים שונים לחלוטין. במקום הראשון מדווחים העולים מברה"מ כי השפה מהווה מחסום להשתלבות בעבודה (87.1%), במקום השני מדווחים על בעיות בכלכלה הישראלית, כמו משבר בשוק העבודה בישראל (81.4%), ובהמשך חסמים נוספים שמוזכרים הם תחרותיות (81.4%) , חוסר ניסיון בישראל (80.3%) והבדלי מנטליות (78.8%). במקום האחרון מבחינת העולים מברה"מ מדורגות ההוצאות של חיפוש העבודה (רק 23.5% דיווחו כי הוצאות של זמן וכסף בחיפוש העבודה מהווים חסם להשתלבות בשוק העבודה).
מן המחקר עולה כי החסמים המשפיעים יותר על העולים מברה"מ עם חסמים אובייקטיביים – כגון שפה, משבר כלכלי בשוק המקומי, תחרותיות, חוסר ניסיון בישראל והבדלי מנטליות, האתיופים הושפעו יותר מחסמים סובייקטיבים, כגון סטריאוטיפים, הוצאות הכרוכות בחיפוש עבודה והמרחק ממקום העבודה המבוקש.
ישראל 2011 - מציאות עגומה
צילום: Shutterstock
מומלצים