שתף קטע נבחר

צילום: AP

מחקר: תקיפת מחשבי איראן החלה עוד ב-2008

מומחה אמריקני ללוחמת סייבר טוען כי לווירוס "סטוקסנט" שפגע אשתקד בתוכנית הגרעין האיראנית, קדמה התולעת "קונפיקר" שפתחה לו את הדלת. האם גם לזה אחראיות ישראל וארה"ב?

ישראל וארה"ב מעולם לא לקחו אחריות על וירוס "סטוקסנט" שפגע במחשבים איראניים, אך האם זה משום שהן מסתירות במעלה השרוול נשק וירטואלי מתקדם יותר? מומחה אמריקני טוען במחקרו כי קיים קשר בין תולעת המחשבים שעיכבה את תוכנית הגרעין האיראנית לתוכנת "קונפיקר", שהתפשטה למיליוני מחשבים ב-2008. אם ממצאיו נכונים, ייתכן כי בידי ארצות הברית וישראל אמצעי לוחמת-סייבר שעולים על ההערכות מבחינת רמת התחכום.

 

העולם והגרעין האיראני - הכותרות האחרונות:

אירופה לא הטילה עיצומים על הנפט האיראני

גרמניה חוקרת מזימה איראנית לתקוף בסיסי ארה"ב

בריטניה: לא נוקמים באיראן, סנקציות עקב הגרעין

רוסיה: הליך הסנקציות נגד איראן באו"ם - מוצה

 


 

לטענת ג'ון בומגרנר, קצין מודיעין אמריקני בדימוס ומומחה ללוחמת סייבר, "קונפיקר" יצרה "דלת אחורית" במחשבים האיראניים ואפשרה את הדבקתם ב"סטוקסנט". "'קונפיקר' שימשה 'בועטת

דלתות'", הסביר בומגרנר, "היא בנתה מסך עשן משוכלל מסביב לכל העולם כדי להסוות את מטרתה האמיתית - שילוח 'סטוקסנט'".

 

חרף הדיווחים הרבים כי ארצות הברית וישראל הן שאחראיות לתקיפה הממוחשבת נגד איראן, בומגרנר סירב לומר אם לדעתו שתי המדינות היו גם אלו ששחררו למרחב המקוון את "קונפיקר", שנחשבת עד היום לאחת ה"תוכנות הזדוניות" הוויראליות ביותר. לדבריו, "הנושא רגיש מכדי לדבר עליו". מחקרו של בומגרנר, שעובד היום בארגון ללא מטרות רווח החוקר את השפעת איומי הסייבר, מעלה גם את האפשרות כי מדינות אחרות, פרט לאיראן, יכולות להיות חשופות לתקיפות מסוג זה.

 

אחמדינג'אד מבקר במתקן להעשרת אורניום בנתנז (צילום: EPA ) (צילום: EPA )
אחמדינג'אד מבקר במתקן להעשרת אורניום בנתנז(צילום: EPA )

 

ממצאיו של בומגרנר חושפים עוד כי הפעולה נגד איראן החלה מוקדם יותר ממה שחשבו. לדבריו, המתקפה תוכננה באמצעות מידע שנגנב באמצעות תוכנת "דוקו", כלי לאיסוף מידע שנחשף באחרונה ועוד נמצא בחקירה. עוד טוען המומחה כי המבצע הסתיים מוקדם מהמתוכנן, שכן "התוקפים נתפסו משום שהסתובבו מהר מדי והותירו מאחוריהם טעויות".

 

עוד בערוץ החדשות:

"צבא מצרים מודאג ומרוגז מתוצאות הבחירות"

ארה"ב באזהרה לישראל: לפעול ביחד מול איראן

15 הרוגים בסוריה, אסד אוסר על שימוש באייפון

 

בומגרנר סיפר כי גילה את הקשר בין "קונפיקר" ל"סטוקנסט" רק אחרי שחקר במשך יותר משנה את המתקפה הקיברנטית נגד איראן, ובניתוח מאות דוגמאות של קוד זדוני. הניתוח שלו גם מערער על הדעה הרווחת כי התולעת "קונפיקר" היא פרי מוחן של כנופיות מזרח אירופיות שהשתמשו בה במזימות הונאה פיננסיות.

 

עם זאת, קביעותיו של בומגרנר כבר מעוררות מחלוקת. "הוא מעלה טענות שאין להן ביסוס", תקף חוקר אחר, העוסק בהגנת מחשבים מפני וירוסים, "הכל אפשרי, אבל הממצאים האמפיריים לא מראים שום קשר בין שתי התוכנות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן גרעין איראני. עוד מדינות חשופות לאיום?
צילום: EPA
מומלצים