שתף קטע נבחר

פליט לרון חולדאי: אין לנו לאן ללכת

"אני מבין את ראש העיר אבל צריך להבין גם אותנו", אומר טאז' גומה, פליט מדרפור, בעקבות פניית חולדאי לנתניהו. תושבי דרום העיר מתלוננים: "אנשים ישנים ברחוב ויש זבל בכל מקום"

אחרי שנים של זעקות, מצאו את עצמם אתמול (א') תושבי דרום תל אביב - הישראלים והאפריקנים - בראש סדר היום הציבורי והתקשורתי. זה קרה בעקבות הפנייה הנואשת של ראש העיר תל-אביב, רון חולדאי, לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולפיה גלי המסתננים מהווים איום על עתיד החברה בישראל. מחד עומדים התושבים הוותיקים הטוענים שהצפת הפליטים, מבקשי המקלט והמסתננים הפכה את החיים באזור לבלתי אפשריים. מנגד עומדים הזרים, שלא באו לכאן מבחירה חופשית, וכרגע פשוט אין להם מקום אחר לגור בו.

 

עובדים זרים בתחנה המרכזית. "תנו לנו לעבוד" (צילום: גלעד מורג) (צילום: גלעד מורג)
עובדים זרים בתחנה המרכזית. "תנו לנו לעבוד"(צילום: גלעד מורג)

 

"אני מבין את ראש העיר אבל צריך להבין גם אותנו. אין לנו לאן ללכת", אמר ל-ynet טאז' גומה (25), פליט מדארפור המתגורר בדרום העיר. "באתי לכאן כי המצב בארצי היה נורא. מדינה בתוך מלחמה. אחרי שהבית והכפר שלי נשרפו, חיפשתי מקום בטוח.

 

מסתננים מדרום - הכותרות האחרונות:

נתניהו שוחח עם מסתננים באילת: "אתם חוקיים?"

שיא חדש: 620 מסתננים חדרו לישראל מסיני

2,000 מסתננים בחודש: מה עם "מחנה הטיפול"?

בניית הגדר: "המסתננים יהיו 10% מתושבי ת"א"

 

"גם אני רוצה פתרון אחר, וכעס התושבים גורם לי להרגיש לא טוב. אבל תנו לאנשים הזדמנות לעבוד. יש רבים שאינם עובדים כי אין להם אישור עבודה. הממשלה יכולה לתת לאנשים אישור אבל לא נותנת, כך שיש רבים שזקוקים לעזרה ומקבלים אותה רק בקהילות שלהם שנמצאות בדרום תל אביב".

 

דרום תל אביב, הבוקר. "זכויות בסיסיות יאפשרו להם לחיות בכבוד" (צילום: גלעד מורג) (צילום: גלעד מורג)
דרום תל אביב, הבוקר. "זכויות בסיסיות יאפשרו להם לחיות בכבוד"(צילום: גלעד מורג)

 

בארגון א.ס.ף, המסייע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, טוענים כי האחראים הישירים למצוקתם של תושבי העיר הם שרי הממשלה: "רוב מבקשי המקלט זוכים להגנה ושוהים כאן כחוק, אבל הם אינם זוכים לבחינת בקשות המקלט שלהם. אישורי עבודה וגישה לזכויות בסיסיות יאפשרו להם חיים בכבוד, ויאפשרו להם לצאת מגבולות דרום תל-אביב כדי לקיים עצמם בתנאים נורמליים בכל רחבי ישראל. אנו מצרים על כך כי האצבע המאשימה מופנית כלפי אלו שבאו לבקש מקלט בשערינו ומצטרפים לקריאתו של חולדאי לממשלת ישראל לקחת אחריות מלאה".

 

"שישימו אותם במעברות"

"לא יכול להיות שהם נופלים על הראש שלנו. 2,000 איש נכנסו לכאן תוך חודש. שיחליטו: או שמוציאים אותם מכאן או שיעזרו להם", כך אומרת צביה ביבי, שמתגוררת באזור רחוב צ'לנוב ב-40 השנים האחרונות. "כשאנחנו עלינו לארץ שמו אותנו במעברות, אז שישימו גם אותם במעברות בנגב. זאת לא גזענות. העירייה לא יכולה לעמוד בנטל והיא תתמוטט בסוף. בינתיים אנשים ישנים כאן ברחוב, יש פה זבל בכל מקום, הרחובות הפכו למשתנה".

 

התחנה המרכזית. "ישראלים לא מגיעים לכאן יותר" (צילום: גלעד מורג) (צילום: גלעד מורג)
התחנה המרכזית. "ישראלים לא מגיעים לכאן יותר"(צילום: גלעד מורג)

 

בפנייתו כתב חולדאי לנתניהו כי תושבי דרום העיר מופקרים על ידי המדינה ונאלצים בשנים האחרונות לשאת על גבם, בנוסף לבעיות הקיום הקשות ממילא, גם את נטל קליטתם של עשרות אלפי מהגרי העבודה מאפריקה.

 

לפי נתוני משרד הפנים המצויים בידי עיריית תל-אביב, בישראל 72,540 מהגרי עבודה חוקיים, 117,848 מהגרי עבודה לא חוקיים ו-38,354 מבקשי מקלט. מתוכם, לפי ההערכות בתל אביב-יפו גרים כ-40 אלף מהגרי עבודה, כ-20 אלף מבקשי מקלט, ומתוכם כ-3,000 ילדים. בסופי שבוע המספר בעיר הגדולה מגיע לכדי 80 אלף בני אדם.

 

עוד כותרות בערוץ החדשות של ynet:

 

מעמדם החוקי של המסתננים, כמו גם המצב הפוליטי במדינות המוצא שלהם, לא משכנע רבים מתושבי השכונות בדרום תל-אביב. "לא מתאים לנו שהם פה", אומר אבי, בעל חנות בתחנה המרכזית. "ישראלים לא מגיעים לכאן יותר. אבל נדמה לי שכבר מאוחר מדי. מה, אפשר להוציא אותם מכאן? הם מרגישים כמו בעלי הבית".

 

שמעון עמר, בעל עסק ברחוב העלייה: "יש ביניהם אנשים טובים ונחמדים, אבל יש גם גניבות בכמויות - של בגדים ואופניים. בחורות פוחדות להסתובב כאן כי יש חבורות גברים ששותים ברחוב. אני לא מאשים אותם, הרי הם באו לכאן בלי כלום, אבל חייבים לעצור את זרם המגיעים".

 

"אני חושש מזעם התושבים"

חבר מועצת העיר תל-אביב, שלמה מסלאווי, מלווה כבר שנים ארוכות את מאבק תושבי שכונות הדרום. לדבריו, רבים מהתושבים הוותיקים מעוניינים לעזוב את האזור, אבל רק אנשים מבוססים כלכלית מצליחים. "התושבים כאן התייאשו", הוא אומר. "כל מערכות החינוך, הבריאות והרווחה קרסו. מבחינת דיור, זוג שרוצה להשכיר דירה ב-4,000 שקל מתקשה לעשות את זה, אבל אז באים עשרה מסתננים וכל אחד שם 400 שקל ונגמר הסיפור.

בנושא תעסוקה, אפשר לשכור שלושה מסתננים במחיר של עובד ישראלי אחד. זה פוגע בעובדים קשי יום".

 

"יש פה אלימות שלא הכרנו ואני חושש מזעם התושבים", מסכם מסלאווי. "נמאס להם וזה עלול להגיע לאלימות. בקרוב נתחיל להיפגש עם שרים ולקיים הפגנות כדי להעיר את הממשלה הרדומה".

 

בתגובה לדברים נמסר מעיריית תל-אביב-יפו: "העירייה היא הראשונה שזועקת נוכח היעדר המדיניות הממשלתית בנושא מהגרי העבודה, ולכן, במהלך השנים האחרונות קרא ראש העירייה פעמים אינספור לממשלת ישראל לקבוע במדיניות ברורה, שתסדיר את נושא מהגרי העבודה והפליטים, אך ללא הועיל".

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר: "רובם המוחלט אינם פליטים אלא מסתננים בלתי חוקיים שמגיעים לישראל למטרות עבודה בלבד. לכן הורה ראש הממשלה להגביר את האכיפה ולהגדיל את הקנסות על אלה המעסיקים עובדים בלתי חוקיים ולסיים בתוך שנה את הקמת הגדר בדרום, שתמנע את ההסתננות הבלתי חוקית לישראל. ההצפה של מסתנני עבודה בלתי חוקיים מהווה איום על הכלכלה, החברה, הביטחון והמרקם הדמוגרפי העדין שעליו מבוססת מדינת ישראל. ראש הממשלה נחוש להגן על גבולה של המדינה ועל מקומות העבודה של אזרחיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התחנה המרכזית בתל אביב. "זאת לא גזענות"
צילום: גלעד מורג
חולדאי. זעק וזעק, ללא הועיל
צילום: מוטי קמחי
"חושש מזעם התושבים". שלמה מסלאווי
צילום: שלמה מסלאוי
מומלצים