שתף קטע נבחר

17 שנה לפיגועים: ארגנטינה מתקרבת לאיראן

כמעט שני עשורים עברו מאז הפיגועים במרכז היהודי ובשגרירות ישראל בבואנוס איירס, שבהם נרצחו יותר מ-100 איש. דווקא כשהעולם מגביר הלחץ על טהרן, היחסים של זו עם ארגנטינה יודעים עדנה: הסחר גדל, הדיפלומטיה מנומסת, והשגריר באו"ם אפילו נשאר להקשיב לנאום אחמדינג'אד. היהודים מודאגים

דיפלומטים באו"ם אמרו כי במערב ובישראל שוררת דאגה על רקע העובדה שארגנטינה מושיטה בחשאי יד לאיראן, בשעה שארה"ב ובנות בריתה מנסות דווקא להדק את הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית על רקע תוכנית הגרעין שלה.

 

הקשרים בין איראן לארגנטינה הוקפאו למעשה מאז שהשלטונות בבואנוס איירס הוציאו צו מעצר בינלאומי לחמישה בכירים איראנים ולבנונים ב-2007, בחשד שהיו מעורבים בפיגוע במרכז היהודי בבירת ארגנטינה ב-1994, שבו נהרגו 85 בני אדם. איראן הכחישה כל קשר לפיגוע הזה, אבל ביולי האחרון הציעה לארגנטינה לקיים שיחות בנושא כדי "לשפוך אור" על העניין.

 

מפגינים ביום הזיכרון לנרצחי הפיגוע של 1994, בואנוס איירס (צילום: רויטרס ) (צילום: רויטרס )
מפגינים ביום הזיכרון לנרצחי הפיגוע של 1994, בואנוס איירס(צילום: רויטרס )

 

הפיגוע ב-1994 בוצע שנתיים אחרי שארגון הג'יהאד האיסלאמי, שלפי הערכות קשור לאיראן ולחיזבאללה, נטל אחריות לפיגוע בשגרירות ישראל בבואנוס איירס, שבו נהרגו 29 איש. במשך יותר מעשור, נראה שארגנטינה עושה מעט מאוד כדי לחקור את הפיגועים. אבל כשנסטור קירשנר התמנה לנשיא ב-2003, הוא הבטיח לפתוח את החקירה סביב הפיגועים, וקרא להתרשלות בחקירתם "בושה לאומית". כמה שנים לאחר מכן, נשיא איראן לשעבר עלי רפסנג'אני היה בין אלה שהואשמו על-ידי תובעים ארגנטינים ושנגדם הוציא האינטרפול צו מעצר.

 

לאחרונה נראה שחלה הפשרה ביחסים הצוננים בין טהרן לבואנוס איירס. הייצוא של ארגנטינה לאיראן, שפחת לכמה מיליוני דולרים מדי שנה בתקופת השפל ביחסים, גדל בשנים האחרונות, ובשנה שעברה טיפס ביותר מ-70% עד למיליארד וחצי דולר. ארגנטינה מוכרת למשל לאיראן תירס יותר מלכל מדינה אחרת. "בשעה שכולנו פועלים ללחוץ על איראן כדי שתפסיק את תוכנית הגרעין שלה ותחדל מהתמיכה שלה בטרור, ממשלת ארגנטינה שוקלת לנוע בכיוון ההפוך", אמר שגריר אירופי באו"ם, שביקש להישאר בעילום שם.

 

מעל לפני השטח, עמדותיה של ארגנטינה לגבי איראן לא השתנו משמעותית לכאורה. במאי השנה, התובע הארגנטיני אלברטו ניסמן, שעומד בראש יחידה מיוחדת החוקרת את הפיגוע ב-1994, דאג לחידוש צווי המעצר של האינטרפול נגד בכירים איראנים. בחודש שעבר, ארגנטינה הצטרפה לרוב מדינות האו"ם בוועדת זכויות האדם של העצרת הכללית, שהצביעו בעד החלטה המגנה את האופן שבו טהרן מתנהלת בכל הקשור לזכויות אדם.

 

הנשיאה קירשנר בהלוויית בעלה. הוא הורה לחקור, היא תורה להפסיק? (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיאה קירשנר בהלוויית בעלה. הוא הורה לחקור, היא תורה להפסיק?(צילום: AP)

 

עם זאת, יש סימנים לכך שדברים משתנים. בספטמבר, נשיאת ארגנטינה כריסטינה פרננדס קירשנר, אלמנתו של הנשיא לשעבר קירשנר, אמרה בעצרת האו"ם כי בואנוס איירס כבר מוכנה להתמסר לדיאלוג עם איראן, אף שהיא קראה גם לטהרן לגלות רצון טוב ולסייע בחקירת הפיגועים. "זו הצעה לדיאלוג שארגנטינה אינה יכולה ולא צריכה לדחות", אמרה פרננדס בנאומה.

 

שגרירים מערביים באו"ם אמרו כי גבות הורמו בעצרת הכללית כששגריר ארגנטינה, חורחה ארגלו, שבר את המסורת ונותר ישוב במקומו כשנשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, תקף כהרגלו את ישראל, אירופה וארה"ב בנאומו בפני החברות באו"ם. בשנים קודמות, השגריר הארגנטיני נהג לעזוב את מקומו כשנשיא איראן נאם בפני 193 חברות העצרת הכללית. הפעם, בשעה שדיפלומטים אמריקנים ואירופים יצאו מהאולם כדי למחות על סגנון הדיבור של אחמדינג'אד, ארגלו נותר בכיסאו.

 

די למעצמות: הנשיאה כמו צ'אבס ומוראלס

דיפלומטים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי איראן וארגנטינה נקטו לאחרונה כמה צעדים המעידים על ניסיון לפתוח דף חדש ביחסים ביניהן. לאיראן יש כל הסיבות שבעולם לרצות לתקן את היחסים שלה עם המדינה הדרום אמריקנית שכוחה הכלכלי והדיפלומטי עולה: תחת הסנקציות והבידוד הבינלאומי הגובר שלה בגלל תוכנית הגרעין, לטהרן יש בנות ברית מעטות, והיא זקוקה לידידות. ארגנטינה חברה גם במועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שהנושא האיראני הוא עניין מרכזי על סדר יומה.

 

דיפלומטים אמרו כי המניעים של ארגנטינה להתחממות ביחסים עם איראן, עם זאת, אינם ברורים. בנוסף לחיזוק הסחר עם איראן, חלק מהשגרירים אמרו כי ארגנטינה מנסה לקדם מדיניות חוץ בסגנון ברזילאי, תוך הדגשת היחסים עם מדינות בלתי-מזדהות ומתפתחות.

 

השגרירים נוטשים בנאום אחמדינג'אד. הארגנטיני נותר בכיסאו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השגרירים נוטשים בנאום אחמדינג'אד. הארגנטיני נותר בכיסאו(צילום: רויטרס)

 

"באופן כללי, אנחנו רואים במדיניות החוץ של ארגנטינה הושטת יד לעולם השלישי - טענה לעצמאות מהמעצמות הגדולות, חיפוש אחר יחסים עם מדינות כמו איראן", אמר לרויטרס גורם רשמי ישראלי בירושלים. כמה דיפלומטים אירופים ציינו כי נשיאת ארגנטינה פרננדס היא בת ברית קרובה של מנהיגי שמאל דרום-אמריקנים כמו נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, ונשיא בוליביה, איבו מורלס, שמחזיקים גם הם בקשרים הדוקים עם איראן.

 

משרד החוץ של ארגנטינה לא הגיב על הדברים. תוכנית הגרעין של איראן היא אחד הנושאים העיקריים שהעלה נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בפגישתו עם פרננדס בחודש שעבר בשולי ועידת ה-G20 בצרפת. "הנשיא הדגיש גם את החשיבות בשיתוף הפעולה בין ארה"ב לארגנטינה בכל הקשור לאיראן", סיפר גורם רשמי בממשל אובמה על אותה פגישה.

 

לארה"ב יש קשיים משלה מול ממשלתה של פרננדס. יש דאגות בנוגע לתשלומים שטרם הועברו לחברות אמריקניות ובעלי אגרות חוב. בפברואר השנה, גורמים ארגנטינים רשמיים החרימו רובים, תחמושת וציוד תקשורת ממטוס חיל האוויר האמריקני שנחת בארגנטינה. כלי הנשק האלה הוחזרו בהמשך, אולם התקרית עוררה זעם בוושינגטון. גם שר האוצר הארגנטיני, הקטור טימרמן, מתח ביקורת על מדיניות ארה"ב באמריקה הלטינית.

 

כריסטינה קירשנר-פררנדס ביום ניצחונה בבחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כריסטינה קירשנר-פררנדס ביום ניצחונה בבחירות(צילום: AFP)

 

גם הקהילה היהודית בארגנטינה, הקהילה היהודית הגדולה ביותר באמריקה הלטינית, הפכה מודאגת יותר ויותר מאז

שהעיתון הארגנטיני "פרפיל" דיווח במרס השנה שטימרמן מקיים משא ומתן חשאי עם גורמים רשמיים באיראן והציע להם להפסיק את החקירה בנוגע לפיגוע ב-1994.

 

"הבענו את האי-נוחות שלנו בנוגע לגישה כלפי איראן", אמר אלדו דונסיס, נשיא ארגון DAIA של הקהילה היהודית בארגנטינה בשיחה עם רויטרס. החשד בנוגע לכוונות של איראן בארגנטינה עודנו קיים היום. מוקדם יותר השנה, סעודיה הזהירה את ארגנטינה מפני תוכנית אפשרית בגיבוי איראן לתקוף את שגרירויות סעודיה וישראל בבואנוס איירס, בדומה לתוכנית שלה לרצוח את שגריר סעודיה בארה"ב. כך אמר מקור דיפלומטי ארגנטיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיאת ארגנטינה. צווי מעצר של האינטרפול לא הועילו
צילום: איי אף פי
הנשיא לשעבר והבעל המנוח. הגדיר את הטיפול בפיגועים "חרפה"
צילום: רויטרס
נשיא איראן אחמדינג'אד. מחפש חברים
צילום: רויטרס
מומלצים