שתף קטע נבחר

האוצר התפשר: הטבת דיור לזכאי משרד השיכון

במסגרת "חוק עוקף טרכטנברג" המליצה ועדת הכספים כי הריבית על משכנתאות לזכאי משרד השיכון תרד ל-3%, במקום 5%-4% כיום. האוצר ניסה לטרפד את הסעיף, אך במיקוח עקשני של יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני, התקבלה ברגע האחרון פשרה שתאפשר את ההטבה

האוצר איים לטרפד את הטבת הדיור - הפחתת הריבית על המשכנתאות לזכאים, עליה החליטה ועדת הכספים בהצעת חוק הרפורמה במסים. הצעת החוק עמדה לעלות היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. אולם במיקוח עקשני של יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני, התקבלה ברגע האחרון פשרה שהסירה את האיום, לפיה יתקיים מעקב אחר קצב ניצול התקציב ואם הוא ייגמר - ההטבה תיפסק. החוק תוקן בישיבה שלא מן המניין, ואמור לעלות לאישור סופי הערב או מחר.

 

 

הרפומה כוללת הטבות מס בהיקף רחב למעמד הביניים, ממנו התעלמו המלצות המיסוי של ועדת טרכטנברג, והיא מקודמת על ידי גפני במקביל להמלצות טרכטנברג. בשבוע שעבר החליטה ועדת הכספים להפחית ב-1% את הריבית על משכנתאות לזכאי משרד השיכון, כך שלא תעלה על 3% (במקום 4%-5% כיום).

 

האוצר התנגד להפחתה בטענה שהעלות שלה, העומדת על 150 מיליון שקל, עלולה "לגרום נזק כלכלי" לפי חישוביו.  גפני, שסירב לסגת, אמר כי "לא יעלה על הדעת שאחרי המחאה החברתית, יעבור חוק כזה ללא התייחסות למצוקת הדיור". התעקשותו אילצה את האוצר להציע חלופה, לפיה ההטבה תוגבל לזכאים שיעמדו בקריטריונים של מקום וגודל המשפחה.

  

בישיבת הוועדה התייחס גפני לחשש שיאשימו אותו בהעדפת משפחות ברוכות ילדים המאפיינות את המגזר החרדי שהוא נמנה עליו. "לא בא בחשבון, אני לא אתן שידביקו לי הטבה מגזרית", אמר. לדבריו, גם באוצר היו עקשנים והתריסו כלפיו, "אנחנו נפיל את זה אחרת תהיה קטסטרופה". בתגובה אמר להם גפני שלא יהלכו עליו אימים. "יוון לא הולכת להיות פה", אמר.

 

לבסוף הסכימו באוצר לפשרה שהציע, לפיה ההטבה המקורית תישאר בחוק בתוספת ההסדר הבא: אנשי האוצר ומשרד השיכון ידווחו לוועדת הכספים אחת לרבעון, על קצב ניצול הזכאות למשכנתאות מהתקציב השנתי לעניין, שעומד על 1.5 מיליארד שקל. גפני התחייב לאשר לממשלה להפסיק את מתן המשכנתאות המסובסדות במהלך השנה, ברגע שיתברר כי תקציב המשכנתאות לזכאים נוצל עד תומו.

 

התקציב רחוק ממיצוי

גפני הימר על מה שהיה ידוע לאוצר, כי תקציב המשכנתאות לזכאים רחוק ממיצוי. המשכנתאות הסתכמו השנה רק בכ-400 מיליון שקל - כ-25% מהתקציב, וספק גדול אם בגלל הנחה של 1% התקציב ינוצל מעבר לסכום המקורי.

 

בדיון נשאל האוצר האם העלות של 150 מיליון שקל היא עלות שנתית, אולם האוצר השיב כי העלות מהוונת  לאורך כל תקופת המשכנתא, כך שבפועל היא תסתכם בשנת 2012, עליה חל החוק, בלא יותר מ-15 מיליון שקל.

 

גפני ניצל את כינוס הישיבה כדי להוציא מהצעת החוק את הסעיף המתייחס להנחות ממס יסף, שהאוצר דרש להכניס להצעת הוועדה, לאחר שהתברר לו כי היישום עלול להיות בעייתי. הוא ביקש שהאוצר יביא לאישור הוועדה את הנושא בנפרד כשהוא נגזר מהצעת החוק הממשלתית ליישום פרק המסים מדו"ח טרכטנברג.

 

ועדת הכספים תכננה בשבוע שעבר להקדים את האישור הסופי של הצעת החוק שלה לפני שהממשלה תעלה את הצעתה. שכן קבלת החוק של הוועדה תהפוך את הצעת הממשלה למיותרת. איומי האוצר והתיקונים שהוועדה נאלצה להכניס בהצעתה ברגע האחרון יאלצו ככל הנראה להעלות אותה במליאת הכנסת לאחר הדיון בהצעת החוק הממשלתית. נכון לעכשיו, לא ברור אם ההצבעות על שני החוקים ישולבו או ייערכו בנפרד. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הוועדה משה גפני. התעקש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים