שתף קטע נבחר

עד 2025: המדינה תקים רשת רכבות-קלות בגוש דן

ביום א' תדון הממשלה בתכנית גרנדיוזית לקמת שבעה קווי רכבת קלה, אשר ירשתו את כל גוש דן. העלות המוערכת עומדת על בין 30 ו-40 מיליארד שקל. תאריך היעד - תוך 15 שנה בלבד

אחרי יותר מ-40 שנה: המדינה תקים רשת רכבות בגוש-דן. הממשלה צפויה להחליט ביום ראשון הקרוב על הקמת רשת קווי רכבת קלה ואוטובוסים מהירים בגוש-דן, בתוך כ-15 שנה. אם תצליח המדינה לממש את התוכנית השאפתנית, שעלותה נאמדת בעשרות מיליארדי שקלים, יופעלו בשנת 2025 שבעה קווים שיחברו את ערי גוש-דן - חלקם יופעלו באמצעות רכבת קלה (LRT), וחלקם באמצעות אוטובוסים מהירים ורבי-קיבולת (BRT).

 

עוד בנושא תחבורה ציבורית בגוש דן:

 

 

עבודות ההקמה של הקו האדום בפתח-תקווה (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
עבודות ההקמה של הקו האדום בפתח-תקווה(צילום: גיל לרנר)

 

ואלה קווי הרכבת הקלה המתוכננים:

 

  • קו אדום: יקשר את בת-ים ופתח-תקווה דרך יפו, תל-אביב, רמת-גן ובני-ברק (הקו היחיד שנמצא בהקמה)
  • קו ירוק: יחבר את חולון עם ראשון לציון (מערב ומזרח), ועם מרכז העסקים של המטרופולין
  • קו סגול: שני מסלולים יצאו מתחנת רכבת ת"א-מרכז ומסוף 2000, דרך "העיר ההיסטורית" בתל-אביב ודרך אלוף שדה ברמת-גן עד בית החולים שיבא. מנקודה זו יתפצל השירות - קו אחד ימשיך עד תחנת הרכבת סגולה בפתח-תקווה, והאחר יגיע עד יהוד
  • קו כחול: יחבר את הערים רחובות, נס-ציונה וראשון-לציון, מצומת ביל"ו בדרום ועד צומת חולון בצפון
  • קו צהוב: יכלול שלושה מסלולי שירות, עם קטע מרכזי משותף - מצומת חולון לאורך הרחובות משה דיין ובן גוריון ברמת-גן, ועד צומת הרחובות ששת הימים ואם המושבות בגבול רמת-גן ובני-ברק
  • קו ורוד: יקשר את הערים הצפוניות של המטרופולין - כפר-סבא, רעננה והרצליה
  • קו חום: "קו רוחב" שיחבר בין רמלה וראשון-לציון, ויכלול גם קו פנימי שיקשר בין מערב ומזרח ראשון לציון

 

במשרד האוצר מסבירים היום (ה') ל-ynet כי הממשלה צפויה להחליט על הקמת מערכות להסעת המונים לא רק בגוש-דן, אלא בכל המטרופולינים. באוצר אומרים כי למעשה מדובר בתוכנית המשך ל"נתיבי ישראל" - תוכנית שאושרה בשנה שעברה, לפריסת רשת מסילות ברזל וכבישים בגליל ובנגב. במטרה לאפשר את מימוש היעד השאפתני, יגבשו משרדי האוצר והתחבורה בחודשים הקרובים תוכנית מפורטת, שתגדיר לוחות זמנים ותקציבים להקמת מערכות להסעת המונים במטרופולינים. את הקמת רשת הקווים בגוש-דן תוביל נת"ע - חברה ממשלתית, שהוקמה כבר ב-1997.

 

משנות ה-70' עד טרכטנברג

החלטת הממשלה שצפויה להתקבל ביום ראשון תנסה לממש חזון ותיק, שראשיתו כבר בשנות ה-70', בימים שבהם שר התחבורה היה שמעון פרס. אלא שעד היום, החלה המדינה בהקמת קו רכבת אחד בלבד בגוש-דן ("הקו האדום"), וקידמה את תכנונם של שני קווים נוספים. גם בירושלים, שנחשבת למתקדמת מכל המטרופולינים בכל הנוגע למערכות הסעת המונים, פועל כיום רק קו אחד - ובאופן חלקי בלבד.

 

ראוי להוסיף כי על הקמת מערכות תחבורה להסעת המונים במטרופולינים, המליצה גם ועדת טרכטנברג. על-פי אומדן שפרסמה הוועדה, הקמת מערכות שכאלה תימשך כ-15 שנה, ותעלה בין 30 ו-40 מיליארד שקל. הערכות אלה עלולות להתברר כאופטימיות, שכן עלות הקמתו של הקו האדום בגוש-דן נאמדת ביותר מ-10 מיליארד שקל.

 

על-פי החלטה נוספת שצפויה הממשלה לקבל ביום ראשון הקרוב, יקימו משרדי האוצר והתחבורה "רשויות תחבורה ציבורית" - רשויות ייעודיות לניהול התחבורה הציבורית. על-פי התכנון, תוקם רשות ארצית, ותחתיה יפעלו רשויות מטרופוליניות. מטרת הרשויות שיוקמו היא לתכנן, לנהל ולפקח על מערכי התחבורה הציבורית השונים: אוטובוסים, רכבות ומוניות.

 

גם במקרה זה, מדובר במימוש המלצות בנות קרוב ל-40 שנה. הרעיון להקים רשויות לניהול התחבורה הציבורית נולד כבר באמצע שנות ה-70, ומאז המליצו על מימושו מומחי תחבורה, מבקרי מדינה, ועדות מקצועיות ואפילו בכירים במשרד התחבורה. הסיבה העיקרית לכישלון המדינה בהקמת רשויות שכאלה, היא מאבקי כוח רבי-שנים בין משרד התחבורה והרשויות המקומיות - ובעיקר רשויות חזקות, כמו למשל עיריית תל-אביב.

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, בנימין נתניהו
צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות
שר האוצר, יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים