שתף קטע נבחר
צילום: ירון ברנר

יצחק תשובה, אתה ואשתי לא כל כך שונים

להבדיל מרעייתי, הקשר שלי עם יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק נדל"ן, אינו אישי אלא עסקי בלבד. ובכל זאת שניהם לוקים באותה תסמונת: מחשבה שהרווחים הם רק שלי, וההפסדים הם של כולם. יהודה מודעי מנתח את שיטת ה"תשוביזם" ומציע שני פתרונות ל"עוקץ" הדו-שלבי של תספורת האג"ח

אשתי היקרה לוקה לעתים בתסמונת כלכלית שעד לאחרונה לא מצאתי לה שם. כשמגיע חודש שבו ההכנסות שלה נמוכות מהרגיל, הכסף שהיא מרוויחה הופך להיות "כסף שלה", שמיועד רק ל"דברים שלה", כגון בגדים שמצטרפים לארון הצר מלהכיל, פרחים ועציצים לבית, ואפילו ערכות צביעה אינדיאניות שמשום מה היא מקפידה לכנותן "איפור".

 

 

לעומת זאת, ההפסדים שנגרמים במהלך החודש הם של הבית כולו, כלומר של הברון מודעי דה-לה שמאטה. נניח שכאשר האוטו נתקע כאבן שאין לה הופכין, או הברז מתחנן שנביא אינסטלטור - זה כבר כסף שבא מהכללי. למרבה המזל היא אשתי והקשר עימה אינו עסקי, כך שהיא לא גובה ממני דמי טיפול בילדים או דמי גלגול לחוגים.

 

יצחק תשובה. הרווחים נשארים, ההפסדים הולכים - אלינו (צילום: לואיז גרין) (צילום: לואיז גרין)
יצחק תשובה. הרווחים נשארים, ההפסדים הולכים - אלינו(צילום: לואיז גרין)

 

לעומת הקשר עם רעייתי, הקשר שלי עם יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק נדל"ן, אינו אישי, אלא עסקי בלבד. ובכל זאת שניהם לוקים באותה תסמונת שנכנה אותה "תשוביזם": מחשבה שהרווחים הם שלי בלבד - ואילו ההפסדים הם של כולם, ובעיקר שלכם.

 

גילוי נאות: יש לי כמה אלפי שקלים בודדים בדלק נדל"ן, ואולי תופתעו - אבל גם לכם יש. תשובה הלא חייב יותר מ-2 מיליארד שקל. זה אומר שתשובה עושה לכולנו "תשוביזם" דרך הפנסיות וקרנות ההשתלמות השונות שלנו.

 

העוקץ הראשון: מוכרים לנו חוב של 2 מיליארד

לפני שנתייחס להצעה ולקוצים הטמונים בה אנו חייבים להבין מושג בסיסי שנקרא "הון עצמי שלילי". נניח שמלך תאילנד פנה אליכם ישירות והודיע לכם שאתה או את הם ילדיו האבודים, ולפיכך בתוך חודש תוכלו להקדיש את עצמכם לחיי חופש, נופש ומותרות בסגנון גן העדן (נתעלם לרגע מהיעדרן של העיניים המלוכסנות).

 

מאושרים מהבשורה אתם מחליטים למכור בתוך חודש את הבית, המכונית, הציוד החשמלי ושאר המטלטלין שלכם, וכמובן מחזירים את המשכנתא וגם את ההלוואה שלקחתם מהעבודה. אם נותר בידיכם סכום כסף בתום התהליך - זהו הון עצמי חיובי. אבל אם אחרי מכירת כל הרכוש נותרו לכם חובות כלפי הבנק או כלפי בני משפחתכם – זהו הון עצמי שלילי. כך הם פני הדברים בדלק נדל"ן.

 

אם תשובה ימכור את כל הבניינים והחניונים שברשותו, יגבה את מלוא התשלום מהלקוחות - ואז ישלם לספקים השונים ויחזיר את מלוא ההלוואות שנטל - עדיין יחסרו לו 2 מיליארד שקל. רק שכאן תשובה הוא הברון עצמו, ברון נסיכות הגז.

 

לאור ההבנה שבעצם עסקינן לא בחברה, כי אם בחור שחור ענק של 2 מיליארד שקל, בואו ניגש לניתוח ההסדר שהציעה דלק נדל"ן לבעלי איגרות החוב של החברה. תשובה הציע לשלם 300 מיליון שקל, ובהמשך סכום מעט גבוה יותר, ולהפוך את בעלי האג"חים לבעלי החברה המחזיקים בכ-70% מבעלות עליה.

 

בפועל מה יהיה? אנחנו, הציבור הגדול שמשקיע בפנסיות ובקופות גמל, נהפוך הבעלים של אותו בור שחור בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל. כתוצאה מכך, אם יהיו רווחים עצומים - באמת נחזיר לעצמנו את החוב, אבל אם לא יהיו רווחים - חבל, הפסדנו.

 

זהו העוקץ הראשון המקופל בהעברת השליטה בדלק נדל"ן לבעלי האג"ח. כאשר תשובה לקח הלוואות ענק בדלק ישראל, דלק אנרגיה, קבוצת דלק, דלק פטרו או גדות, והצליח לו - הרווחים והבעלות נשארו אצלו. אבל כשהוא נכשל בדלק נדל"ן - ברור שהציבור הוא זה שיישא בהפסדים.

 

העוקץ השני: השליטה נשארת בידי תשובה

אם לא די בכך, הרי יש עוד עוקץ קטן בכל הסיפור: על פי הצעתו של תשובה תיוותר בידיו אחזקה של 25% בחברה. בפועל מדובר בשליטה, שכן שאר האחזקות בחברה - 75% - יהיו מפוזרות בציבור שלא מבין ולא טורח לשלוט.

 

לפני כשלושה שבועות פירסמה דלק נדל"ן שהיא מוכרת את הקניון בביתן אהרון לבתו של תשובה. קטונתי מלדעת אם המחיר שנקבע משקף מחיר שוק סביר, גבוה יותר או נמוך יותר. אבל תמימות אינה תכונה שאני מייחס לתשובה, שכן יש לו יכולת להחליט מה הוא מוכר, למי ובכמה - אבל אין לו כל חבות כללית על התוצאות. זהו "תשוביזם" מספר שתיים. העסקה מן הסתם היתה רווחית עבורו ועבור בני משפחתו. לא ברור אם לשאר היא תסב נזק.

 

הפתרון: ללמוד מהבנקים

אישית, תשובה מעצבן אותי יותר משאר הטייקונים כמו לב לבייב או אילן בן דב, וזאת משום שתשובה עושה את ענייניו מעל המקפצה בבריכה. לא ניגרר לדיון הצהוב בדבר חתונת ה-7 מיליון של בנו, אך לאחר שהופיע מעל כל במה כנדיב הידוע, שזכה בגז והפך בן לילה לברון נסיכות האנרגיה, קשה לקבל את גלגול העיניים הצדקני שאומר, אין לי כסף - תסתדרו.

 

מה שיכול לשנות את המציאות הזו היא הצעת החוק שהגיש ח"כ מאיר שטרית, הקוראת לעצור את השקעות המוסדיים בחברות של טייקונים שביקשו לספר אותנו בכפייה. על פי ההצעה, אם בעל הון ביקש הסדר חוב באחת מחברותיו, ייאסר על המשקיעים המוסדיים - כלומר כל אלה שמטפלים בפנסיה ובקרנות ההשתלמות שלנו - להשקיע בשאר החברות בקבוצה.

 

נכון להיום, אף שדלק נדל"ן הודיעה על רצונה לגלח אותנו בסכין קצבים, המשקיעים המוסדיים ממשיכים להעניק דירוגים טובים לחברות האחרות בקבוצת דלק. המשמעות היא ששום דבר לא מונע מתשובה, בן דב, לבייב ושאר הטייקונים לומר: "לא משלם! מה תעשו?", ולרוץ לקבל חובות חדשים מהכספים שלנו.

 

אם טיעון זה נראה לכם מופרך, תקשיבו לנס הכלכלי הבא: לפני שנה הגיע היקף החובות של דלק נדל"ן לבנקים לכמיליארד שקל, ואילו נכון לסוף ספטמבר, מסתכם החוב בפחות מ-400 מיליון שקל. המשמעות של קיצוץ היקף החוב היא שהבנקים כן הצליחו לקבל 600 מיליון - וכלל לא השתתפו בכל דיוני השחיטה וקצוץ החוב.

 

תשובה מבין שאם ישחק עם הבנקים משחקי-ויתור בדלק נדל"ן, הוא לא יראה מהם ולו לירה אחת בכל שאר החברות שבבעלותו. בנסיבות אלה נראה כי הצעתו של שטרית הכרחית לקיומו של שוק הון בריא - שימשיך לתת הלוואות וגם ידאג לקבל אותן בחזרה.

 

בינתיים, עד שההצעות ההגיוניות והטובות האלה שדורשות את טובת הכלל, יעלו לדיון ויהפכו לחוקים, גיבשתי לעצמי סט חדש של כלי התמודדות עם ה"תשוביזם". כך או כך, אני כבר נתקל בתחושת רתיעה קלה כשאני רואה את הלוגו האדום מעל תחנת התדלוק. סתם בגלל שאני לא מרגיש הדדיות בגביית החוב.

 

יהודה מודעי הוא שותף בחברת "אימפקט" לחשבות, ניהול כספים וייעוץ כלכלי - Yehudam7@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תשובה. קשה לקבל את גלגול העיניים הצדקני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים