שתף קטע נבחר

פרופ' שבדי רומז: ישראל מאחורי הטבח בנורבגיה

אולה טונדר מהמכון לחקר השלום באוסלו פרסם מאמר שבו קשר בעקיפין בין ישראל למסע ההרג של אנדרס ברייויק באי אוטויה ביולי. ה"הוכחות": המתיחות בין אוסלו לירושלים, והמשמעות של התאריך 22 ביולי בהיסטוריה הישראלית

פרופסור שבדי שרמז כי ישראל עומדת מאחורי הפיגועים הרצחניים שביצע אנדרס ברינג ברייויק בנורבגיה ביולי, מעורר סערה במדינה. פרופ' אולה טונדר, מהמכון לחקר השלום באוסלו פרסם מאמר בכתב העת Nytt Norsk Tidsskrift הנורבגי, שבו הוא מבקש לבחון את מניעיו של ברייויק. לדבריו, אין לשלול את האפשרות שמדינה היא שעמדה מאחורי מעשי הטרור. הוא מציג שורה של טיעונים שמהם משתמע כי ישראל עשויה להיות אותה מדינה.

 

דר שפיגל: הקו המחבר בין הרוצח הנורבגי לישראל

צפו: הסרטון שהעלה הרוצח לפני הטבח

מלחמה כלל אירופית ויאסר ערפאת. הגיגי הרוצח

 

ב-22 ביולי הפעיל ברייויק מטען חבלה מחוץ לבנייני ממשלה במרכז אוסלו ורצח כך שמונה בני אדם. אחר כך הגיע לאי אוטויה שבו התקיים מחנה קיץ של צעירי מפלגת הלייבור וירה למוות ב-69 בני אדם, רובם נערים ונערות. בחודש שעבר קבעו הרשויות כי ברייויק אינו שפוי, חרף טענותיו.

 

במאמרו מעורר המחלוקת, טוען טונדר כי כדי להוציא לפועל פיגועי טרור בקנה מידה כזה יש צורך במעורבות של כוח של מדינה, "ואיננו יכולים לשלול שזהו המקרה גם הפעם".

 

צפו: ברייויק מבקש להסגיר עצמו בזמן מסע הרצח 

 

האתר השבדי באנגלית, "דה לוקל", ציטט את מאמרו של האקדמאי שנולד בשבדיה, שהציג "רשת של תיאוריות" להסביר את האירועים. בין היתר מציג טונדר את היחסים המתוחים בין אוסלו לירושלים בחודשים שלפני הפיגועים, לנוכח כוונת נורבגיה להכיר במדינה פלסטינית. נוסף לכך, טונדר מבקש להראות כי התאריך שבו בחר ברייויק למסע ההרג שלו, ה-22 ביולי, הוא תאריך משמעותי מבחינתה של ישראל.

 

לשם כך הוא מעלה מן האוב את פרשת לילהאמר מ-1973 שבה ירו סוכני מוסד למוות באחמד בושיקי מלצר ממוצא מרוקני, בעיר לילהאמר שבנורבגיה. הסוכנים שסברו בטעות כי בושיקי הוא עלי חסן סלאמה, קצין המבצעים של ארגון הטרור שביצע את טבח הספורטאים במינכן. אחת הסוכנות נעצרה למחרת הרצח, ב-22 ביולי.

 

טונדר חוזר אחורנית בזמן גם לפיגוע במלון המלך דוד בירושלים שבוצע על ידי האצ"ל ב-22 ביולי, 1946.

 

מסקנה לא הוגנת

"דנתי בפן היודו-נוצרי והימני-קיצוני הישראלי של הרשת של ברייויק, באינטרס הישראלי ללמד את נורבגיה לקח, ובשימוש במטעני חבלה מצד ישראל. מבחינה זו, נראה שהמתקפה של ברייויק דומה לפיצוץ מלון המלך דוד חדש", מצוטט טונדר ב"דה לוקל".

 

מנהל מכון המחקר שבו עובד טונדר, כריסטיאן ברג הרפביקן, אמר לכתב העת הנורבגי "מינרווה" כי המאמר הותיר אותו בהרגשה של "חוסר נוחות ניכרת". הוא גם טען כי פרסומו הוא בבחינת טעות בשיפוט מצד עורך כתב העת האקדמי.

 

עצרת זיכרון לנרצחים במתקפה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
עצרת זיכרון לנרצחים במתקפה(צילום: MCT)

 

טונדר מצדו טען כי אין זה הוגן להסיק מהמאמר כי התכוון לקשור בין ישראל לבין האירוע הקטלני ביותר בנורבגיה מאז מלחמת העולם השנייה, וכי מדובר בפרשנות מצד כותבים מסוימים.

 

בעבר הצביעו על קשר אידיאולוגי בין משנתו האנטי-מוסלמית של ברייויק, שאותו הציג במניפסט שכתב, לבין רעיונות מקובלים בחוגי הימין בישראל ובאירופה. המניפסט של ברייויק כלל בין היתר התייחסות נרחבת לישראל ול"מלחמתה הצודקת בערבים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברייויק בידי המשטרה. "פן היודו-נוצרי והימני-קיצוני הישראלי"
צילום: רויטרס
ברייויק. כתב מניפסט שבו הביע תמיכה בישראל ובמלחמתה בערבים
צילום: רויטרס
פצועים בפיצוץ באוסלו
צילום: AFP
ברייויק בפעולה באי אוטויה
צילום: רויטרס
מומלצים