שתף קטע נבחר

הילד לא זז מהמחשב? 4 דרכים למנוע נזק לעיניים

הילדים שלנו מבלים שעות רבות מול מסך המחשב במשחקים ובהכנת שיעורים, אבל הדבר עלול לגרום לנזקים כבדים לראייה. איך אפשר למנוע מראש את הצורך במשקפיים? כך תעשו זאת

ילדים משתמשים במחשב כבר מגיל צעיר בבית, בבית הספר ואפילו בגן. השימוש בו כיום הוא כורח המציאות, ויש בו תועלת רבה להתפתחות יכולות שונות בילד והשתלבות בעולם המודרני.

 

קראו עוד על בעיות ראייה :

 

כשם שהמבוגרים חווים סוגים שונים של עייפות לאחר צפייה ממושכת במסך המחשב, גם ילדינו סובלים מאותן תופעות. אצלם תופעות אלו גורמות לנזקים קשים הרבה יותר, אך הם נוטים פחות לשים לב אליהן ולהתלונן, כיוון שנדמה להם שכולם חווים סימפטומים דומים, כגון:

 

  • תחושת אי נוחות בעיניים.
  • ראייה מטושטשת לרחוק.
  • ראייה מטושטשת לקרוב.
  • עיניים יבשות.
  • עיניים אדומות.
  • כאבי ראש.
  • כאבי צוואר או גב ומפרקי הידיים.
  • ראייה כפולה.
  • רגישות יתר לאור.
  • ירידה ביכולת הריכוז.

 

מערכת הראייה אצל ילדים אמורה להבשיל בסביבות גיל שמונה, ואצל ילדים שהמערכת שלהם עדיין לא מפותחת לחלוטין ואין להם את הכישורים הדרושים לפעילות ממושכת מול המסך, היא עלולה לגרום נזק כבד.

 

כישורים אלו כוללים:

  • יציבות הראייה: יכולת העיניים להתמקם על מקום מסוים.
  • פוקוס הראייה: התמקדות למרחקים קצרים.
  • מיזוג: איחוד התמונות המגיעות משתי העיניים לתמונה אחת.
  • כינוס עיניים להתמקדות למרחק קצר.
  • תנועות עיניים קצרות ומהירות.

 

גם תנאים שאינם מתאימים לעבודה מול מחשב והרגלי עבודה שגויים, בתוספת בעיות ראייה סמויות שהיו קיימות מלכתחילה, עלולים להוסיף על הקשיים הרגילים.

 

לפניכם ארבע בעיות ראייה נפוצות הנגרמות כתוצאה משימוש במחשב, והדרכים המתאימות לפתור אותן.

 

1. בעיות פוקוס

ילדים רבים משחקים במחשב במשך שעות ארוכות ותוך ריכוז גבוה, מה שעלול להוביל לנזקים כמו קוצר ראייה, עד כדי צורך במשקפיים. יש שמגיעים גם לעייפות כללית ולקושי בהתמקדות למרחקים שונים - בעיות פוקוס (אקומודציה).

 

העיניים שלנו לא השתנו מאז תקופת האדם הקדמון, והן בנויות לראייה מרחוק. כשאנו מביטים למרחק של שישה מטרים ויותר העיניים נמצאות בהרפיה, וככל שהאובייקט קרוב יותר הן מתאמצות יותר כדי להתמקד בו.

 

במערכת הראייה מעורבים שרירים חיצוניים ופנימיים, והפעלת כל שריר לאורך זמן רב מדי עלולה לגרום לכיווצו ולקיצורו. לכן, כשאנו מביטים זמן רב במסך המחשב עלול להיגרם כיווץ שרירים ונעילה של מערכת הפוקוס על המרחק הקבוע מן המסך. לאחר מכן, כשנביט רחוק נהיה עדיין מכווננים לראייה לטווח קצר ולא נראה טוב.

 

הפתרון: כדי למנוע בעיות פוקוס מומלץ להרפות את מערכת הראייה בעזרת מבט למרחוק. אחת לכל 20 דקות על הילד לעשות הפסקה ולהביט קדימה במשך כ-20 שניות, למרחק של שישה מטרים לפחות. הרפיה זו תמנע עייפות וחוסר ריכוז, תייעל את התפקוד שלו ותמנע נזקים חמורים לראייה.

 

אחת לכל 20 דקות על הילד לעשות הפסקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אחת לכל 20 דקות על הילד לעשות הפסקה(צילום: shutterstock)

 

2. עיניים יבשות ומגורות

גם ילדים, כמו המבוגרים, סובלים מתחושת יובש בעיניים כתוצאה מפעילות מול המסך. העיניים מאדימות, ויש נטייה לשפשף אותן.

 

הסיבות לכך הן:

  • חשמל סטטי: מסך המחשב יוצר חשמל סטטי הגורם לסביבה יבשה.

 

  • ירידה בכמות העפעוף: מחקרים הוכיחו שכתוצאה מריכוז ובהייה במסך המחשב יש ירידה משמעותית בכמות העפעוף. כך נגרמת ירידה בזרימת הדמעות בעין, ומכאן תחושת היובש והגירוי.

 

  • ריהוט לא מתאים: שולחנות הכתיבה מעוצבים לשימוש מבוגרים, לכן כשילד משתמש במחשב שעומד על שולחן כתיבה רגיל הוא נאלץ להביט הרבה יותר גבוה מאשר מבוגר, וגם לא בזווית הרצויה, 15 מעלות כלפי מטה. הילד נאלץ לפתוח את העפעפיים יותר מדי, וכך נגרם אידוי מוגזם של דמעות.

 

הפתרון: ניתן להקטין את היובש בעיניים באמצעות הגבהת הכיסא והנחת מסעד לרגליים. כשהילד יושב כך מבטו מוטה כלפי מטה בזווית הרצויה. רצוי גם לכבות את מסך המחשב כשלא משתמשים בו.

 

3. בעיות יציבה

כדי להקל את הצפייה במחשב אנו מעוותים לעתים את היציבה שלנו ופוגעים כך באזור הצוואר, הכתפיים והגב. רוב עמדות המחשב מעוצבות כאמור לשימוש מבוגרים, וכשהמשתמש הוא ילד הוא נאלץ להרים את העיניים ואת הראש בתנוחה שאינה רצויה לצוואר. גובה השולחן מקשה עליו להגיע למקלדת, וגורם לבעיות בפרקי כפות הידיים.

 

הפתרון: חשוב להנמיך ככל האפשר את המסך, להגביה את כיסא המחשב ולהניח הדום לתמיכה ברגליים.

 

העיניים לא השתנו מאז האדם הקדמון, ובנויות לראייה מרחוק (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
העיניים לא השתנו מאז האדם הקדמון, ובנויות לראייה מרחוק(צילום: Index Open)

 

4. כאבי ראש

תאורה שאינה מתאימה עלולה לגרום לכאבי ראש לקראת אמצע או סוף היום, בשל הצורך של העיניים להסתגל לרמות משתנות של תאורה. הכאב מורגש בחלק הקדמי של הראש, ולעתים בצד מסוים שלו.

 

ילדים מגלים כושר הסתגלות גבוה לבעיות שמבוגר לא היה מתעלם מהן, וילדים הצופים במסך מחשב עם סנוור רב לא ישנו את הסידור הסביבתי כדי שיהיה להם יותר נוח. ברוב חדרי הילדים התאורה חזקה מדי לצורך פעילות מול מחשב, משום שגם המסך עצמו מקרין תאורה.

 

הפתרון: רמת התאורה המומלצת לעבודה מול מחשב היא 50-40 וולט, בהשוואה ל-100 ואף יותר כמקובל בתאורת חדר רגילה. בדרך כלל אין בחדר תאורה משתנה שניתן להפעילה כאשר הילד מתיישב ליד המחשב, אך קיימות אפשרויות מגוונות להארת משטחי עבודה מבלי ליצור השתקפויות וסנוורים.

 

ניתן להוריד את רמת הסנוור על ידי עמעום התאורה בחדר כשהמסך דולק, ולהשתמש בווילון כדי למנוע סנוור מבחוץ.

 

איך להשתמש במחשב בצורה בריאה?

הפסקות. הגבילו את הזמן שבו הילד רשאי להשתמש ברציפות במחשב. הפסקות של כ-20 שניות בכל 20 דקות יצמצמו את בעיות הפוקוס.

 

גובה המסך. בחנו את גובה המסך ואת מיקומו. ודאו שהוא אינו גבוה מדי, וכך תמנעו מהילד קשיי ישיבה מול המחשב ותקטינו את חשיפת העיניים להתייבשות.

 

השתמשו בכיסא מתכוונן שניתן להגביה לנוחות הילד, ובמסעד תומך לרגליים.

 

מניעת סנוור. בחנו בתשומת לב אם יש השתקפויות על המסך. כדי להבחין בסנוור, הניחו מראה קטנה מול המסך, ומקור האור ישתקף בה. תוכלו לחסום אותו מלפגוע ישירות במסך באמצעות אהיל או וילון, או הזזת השולחן או המסך.

 

תאורת החדר. מסך המחשב עצמו מאיר. צמצמו את כמות האור בחדר כשהילד נמצא מול המסך, ועשו זאת באמצעות החלפת האור העליון באור קטן יותר, או התקנת עמעם שיספק עוצמת אור משתנה בהתאם לפעילות בחדר.

 

בדיקת ראייה. קחו את ילדכם לבדיקת ראייה מקיפה הכוללת את כל מרכיבי הראייה: שרירי העיניים, מערכת הפוקוס, תיאום בין העיניים, תנועות העיניים בקריאה ועוד. על הבדיקה להתבצע אצל אופטומטריסט המתמחה בילדים.

 

בבדיקה כזאת ניתן לחשוף ליקויים המפריעים גם ללמידה, ואת רובם ניתן לפתור לצמיתות באמצעות תרגול פשוט במשך כמה שבועות.

 

על ההורים לזכור שלילדים יש צרכים שונים כשמדובר בצפייה במסך המחשב בנוחות. הקפדה על הכללים האמורים תעזור להם לרכוש הרגלי עבודה נכונים, נוחים ומהנים ללא גרימת נזק בריאותי.

 

הכותבת היא אופטומטריסטית MS.c, מנהלת אופטיקה CLC ברעננה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כשילד משתמש במחשב שעומד על שולחן כתיבה רגיל הוא נאלץ להביט הרבה יותר גבוה מאשר מבוגר
צילום: shutterstock
אורית שדמון
מומלצים