שתף קטע נבחר

מחקר בדק: האם מוזיקאים באמת מתים צעירים?

איימי וויינהאוס, ג'ימי הנדריקס, ג'ניס ג'ופלין, קורט קוביין, ג'ים מוריסון ומוזיקאים רבים אחרים מתו בגיל 27. מחקר חדש בודק מה בגיל הזה כל כך מסוכן, והאם יש אמת במיתוס "מועדון 27"

האם גיל 27 באמת מקולל, ואם לא, מדוע כל כך הרבה מוזיקאים מתו דווקא בגיל הזה? על השאלה הזו מנסה להשיב מחקר חדש שיפורסם בקרוב בכתב העת הרפואי BMJ.

 

רשימת המוזיקאים שמתו בגיל 27 נראית קצת יותר מסתם צירוף מקרים. איימי וויינהאוס הייתה האחרונה, שהצטרפה לג'ים מוריסון, ג'ימי הנדריקס, ג'ניס ג'ופלין, קורט קוביין בריאן ג'ונס. אבל סיבת המוות, טוענים החוקרים, אינה הגיל המדויק.

 

כתבות אחרונות בערוץ הבריאות ב-ynet:

 

הסכנה: למות צעירים

החוקרים מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, שבראשם עמד ד"ר אדריאן במט, ביקשו לבחון את היפותזת "מועדון ה-27", שלפיו כאמור ישנו סיכון תמותה מוגבר דווקא בגיל זה. החוקרים השוו את נסיבות התמותה של מוזיקאים מפורסמים לאלו של כלל אוכלוסיית בריטניה.

 

בעוד שהתהילה מעלה את הסיכון של מוזיקאים למות צעירים, בשל סגנון חייהם הפרוע, הם אינם נמצאים בסיכון מוגבר למות בגיל מסוים, כך טוען ד"ר במט.

  

בסך הכל נבדקו 1,046 מוזיקאים, הן זמרים יחידים והן חברי להקה שהתפרסמו בין השנים 2007-1956 בבריטניה, וכן אוכלוסייה מקבילה בבריטניה. במהלך התקופה מתו 71 מוזיקאים, המהווים כ-7% מהזמרים שנבדקו. בין הנבדקים היו זמרי נשמה, רוק כבד ורוקנרול.

 

החוקרים בדקו מתמטית אם אכן שיעור התמותה גבוה יותר בגיל 27, ובשל אילו סיבות. במחקר נמצא כי המוזיקאים היו בסיכון תמותה הגבוה פי שניים עד פי שלושה למוות בשנות ה-20 וה-30 לחייהם, בהשוואה לאוכלוסיית בריטניה. עם זאת, הממצאים הראו כי לא קיים סיכון תמותה מוגבר דווקא בגיל 27. 

 

עוד מצאו החוקרים כי בשנות ה-70 ו-80 היה שיעור מקרי המוות בקרב מוזיקאים גבוה בקרב זמרים בני 20 עד 40. אולם בשנות ה-80 המאוחרות לא נמצא שיעור גבוה של מקרי תמותה של מוזיקאים צעירים.

 

טיפול טוב יותר במנת יתר

החוקרים העלו שתי סיבות אפשריות לממצאים: האחת, טיפול טוב יותר בשנות ה-80 למקרים של נטילת מנת יתר של סמים, ובעיקר ההרואין הקטלני.

 

הסיבה השנייה היא שינוי בסצנת המוזיקה שעברה מרוק כבד בשנות ה-70 לפופ ששלט בשנות ה-80, והיה מעודן יותר מבחינת סגנון החיים של המוזיקאים.

 

החוקרים סיכמו כי "מועדון 27" מבוסס על מיתוס, אולם מזהירים כי המוזיקאים עדיין נמצאים בסיכון גבוה לתמותה בשנות ה-20 וה-30 לחייהם.

 

"הממצאים צריכים לעורר דאגה ברחבי העולם", סיכמו החוקרים. "מוזיקאים תורמים לאיכות חיי הציבור, כך שיש ערך גבוה מאוד לשמור עליהם חיים ועובדים ככל האפשר".

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המוזיקאים היו בסיכון תמותה הגבוה פי שניים עד פי שלושה למוות בשנות ה-20 וה-30 לחייהם
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים