שתף קטע נבחר

נסגר תיק החקירה נגד זועבי והישראלים במשט

היועץ המשפטי לממשלה החליט לסגור את התיק נגד האזרחים הישראלים שהשתתפו במשט שנגמר בתקרית האלימה על ה"מרמרה", ובהם גם ח"כ חנין זועבי. הסיבה - "קשיים ראיתיים ומשפטיים". זועבי: ח"כים הסיתו נגדי, שיעשו חשבון נפש

משרד המשפטים הודיע אחר הצהריים (יום ה') כי היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, החליט לסגור את תיק החקירה נגד האזרחים הישראלים שהשתתפו במשט לעזה ב-31 במאי 2010, בהם ח"כ חנין זועבי (בל"ד) וראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח. מדובר במשט שבו ביצעו פעילים טורקים לינץ' בחיילי צה"ל שניסו למנוע את הגעתם לעזה, וחיילי השייטת ירו לעברם והרגו תשעה פעילים.

 

"לאחר בחינת מכלול הראיות הקיימות בתיק והסוגיות המשפטיות הנוגעות לעניין, החליט היועץ המשפטי לממשלה על סגירת התיק וזאת בשל קשיים ראיתיים ומשפטיים משמעותיים שהתגלו", נמסר ממשרד המשפטים. לפי ההודעה, הקשיים נוגעים "הן להוכחת יסודות העבירה והן לשאלות משפטיות של תחולת דיני העונשין של ישראל על עבירות חוץ".

 

ח"כ זועבי ליד המרמרה לפני יציאתה מטורקיה ()
ח"כ זועבי ליד המרמרה לפני יציאתה מטורקיה

 

בהודעה נכתב כי חקירת המשטרה נגד האזרחים הזרים שהשתתפו במשט הופסקה בשלב מוקדם, בשל ההחלטה לגרש אותם מהארץ. החקירה לגבי הישראלים נמשכה, בחשד לביצוע עבירה של ניסיון לכניסה לשטח עזה שלא כדין. איש מהישראלים לא נחשד בתקיפת חיילי צה"ל.

  

"ממצאי חקירת המשטרה בעניין זה הועברו לפרקליטות, ולאחר בחינת הדברים ועריכתן של מספר השלמות חקירה, גובשה חוות דעת הפרקליטות בנושא, אשר הועברה לעיונו של היועץ המשפטי לממשלה", נמסר, "בהמשך לכך, קיים היועץ המשפטי לממשלה מספר ישיבות בנושא, עם כלל הגורמים הרלבנטיים".

 

בעקבות ההחלטה לסגור את התיק נגדה, אמרה ח"כ זועבי: "אני ממש לא מופתעת מסגירת התיקים נגד משתתפי המשט, כולל התיק שלי. זה היה צפוי. זה מוכיח שמה שאמרתי לאורך כל הדרך היה נכון - השתתפותי במשט הייתה אקט פוליטי וחוקי למהדרין. יש כעת מקום להתנצלות מצד חברי כנסת שהסיתו נגדי והתלהמו. אני אמנם לא מצפה להתנצלות שלהם, אבל לפחות שיעשו חשבון נפש".

 

החשד: לא אלימות, אלא עצם ההשתתפות

בימין הביעו מורת רוח מההחלטה לסגור את התיק נגד הישראלים שהשתתפו במשט. ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה: "זו שערורייה ובושה וחרפה שנותנים גיבוי לחברי כנסת לפעול נגד חיילי צה"ל בניגוד לחוק. כך מגדלים סוסים טרויאנים". חברהּ לסיעת הליכוד, ח"כ יריב לוין, הוסיף: "חברי הכנסת הערבים קיבלו היום היתר גורף להמשיך ולבגוד במדינת ישראל ולמעול בשליחותם הציבורית. מדובר בהחלטה פחדנית, מסוכנת ומשוללת יסוד, הנותנת רוח גבית לטרור ומעודדת באופן מעשי הישנות מקרים דומים ע"י ח"כ זועבי וחבריה בעתיד".

 

יש לציין כי המשטרה לא העבירה לוינשטיין המלצות חד-משמעיות בנוגע לשאלה אם להגיש כתבי אישום נגד הישראלים שהיו מעורבים במשט, וסברה גם היא כי יש קשיים בעניין. אותם אזרחי ישראל לא נחשדו באלימות כלפי צה"ל, אלא נבחנה השאלה אם השתתפותם במשט עצמה היא עבירה פלילית בשל הסגר הימי של צה"ל על עזה.

 

במשט לעזה ב-31 במאי 2010 השתתפו כמה ספינות, בהן האנייה הטורקית הגדולה "מרמרה". המשט יצא לדרך מטורקיה אף שישראל ביקשה מאנקרה לסכלו, והפעילים - שהגדירו עצמם "פעילי שלום" - הודיעו כי בכוונתם לפרוץ את המצור שהטילה ישראל על רצועת עזה אחרי עליית חמאס לשלטון שם ובעקבות ירי הרקטות. בין הפעילים אכן היו כמה פעילי שלום מרחבי העולם, אולם בהמשך התברר כי רבים מהפעילים האחרים על הספינה היו מצוידים בנשק.

 

פעילי ה"מרמרה" מכים חייל צה"ל שעלה לסיפון (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
פעילי ה"מרמרה" מכים חייל צה"ל שעלה לסיפון(צילום: דובר צה"ל)

 

כשחיילי צה"ל עלו על הספינה "מרמרה" באישון ליל כדי לאלץ אותה להפסיק את השיט לעבר עזה, היכו אותם פעילים באלות ובאגרופים, ולפי חלק מהעדויות אף ירו לעברם. חיילי השייטת השיבו באש, והרגו תשעה מהם. על האונייה היו מתחילת המסע כמה ערבים-ישראלים, בהם ח"כ זועבי והשייח ראאד סלאח. הן לפני תחילת המשט והן בעקבות תוצאותיו שימשה זועבי דוברת בולטת נגד מעשי ישראל.

 

אשתקד: הכנסת שללה זכויות יתר מזועבי 

בעקבות מעורבותה של ח"כ זועבי במשט אישרה הכנסת ביולי שעבר לשלול ממנה את זכויות היתר שמהן היא אמורה ליהנות כחברת כנסת: קבלת דרכון דיפלומטי, יציאה מהארץ ללא הגבלה והשתתפות בהוצאות משפטיות. מדובר היה בעיקר בצעד סמלי נגד חברת הכנסת. הנושא הובא לדיון בפני בג"ץ, והכנסת טענה כי מדובר בצעד מידתי וסביר.

 

המשט לעזה הביא בשעתו להידרדרות חמורה ביחסים בין ישראל לטורקיה, ואנקרה דרשה מירושלים התנצלות פומבית ופיצויים למשפחות ההרוגים. ישראל סירבה, וחוסר ההסכמה ביניהן הביא להחלטת טורקיה השנה להוריד את דרג היחסים

בין המדינות ולשורה של התבטאויות תוקפניות של בכירים טורקים נגד ישראל.

 

ועדת פלמר הבינלאומית שמונתה על-ידי האו"ם לבדוק את אירועי המשט, ושבה לקחו חלק נציגים מישראל ומטורקיה, קבעה כי ישראל הפעילה כוח מוגזם בהשתלטות על "המרמרה", אך גם כי הסגר על רצועת עזה - שאותו יצאו אנשי המשט לשבור - חוקי. נקבע שם כי על ישראל לשלם פיצויים למשפחות ההרוגים, אולם ביקורת הוטחה גם בטורקיה על שלא עשתה די כדי לעצור את המשט. עוד נקבע כי לא ניתן לומר שלאנשי ארגון IHH שהיו על ה"מרמרה" לא היו כוונות אלימות, והדבר נתפש כביקורת נוקבת גם על אנקרה.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיק סגור. ח"כ זועבי
צילום: אוהד צויגנברג
וינשטיין
צילום: גיל יוחנן
ח"כ לוין. "החלטה מסוכנת"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים