שתף קטע נבחר

רעש יקר: האוזניים כואבת וערך הנכס יורד

אזעקה של מכונית, שכן שלומד לתופף או תפילות המואזין - לפעמים גם אם נסגור את כל החלונות, שאון היום יום יחדוראל ביתנו. אם נמצא דקה של שקט נגלה שזה גם עולה ביוקר. כמה נפסיד מכל דציבל?

לרעש, שהפך לחלק בלתי נפרד מחיינו, יש השפעה ישירה ומשמעותית על ערך הנכסים שלנו. טענות על רעשים כבר הצליחו לחולל שינוי בעבר ולהוציא מן החוק את השימוש במפוחי רוח, ולאחרונה שב הנושא ועלה לכותרות עם הצעת החוק שהגישה ח"כ אנסטיה מיכאלי, הקוראת להגבלת עוצמת הרמקולים ממסגדים במרכזי הערים. אז איך כל זה משפיע על שווי הנכסים שלנו?

 

 

 

"אנחנו בעיצומו של תהליך, בזכות מודעות הולכת וגוברת", מסביר חיים אטקין, שמאי רכוש מקרקעין, "אחד המטרדים הבולטים הוא מטרד הרעש הנמדד ביחידות דציבל". 

 

מהו "רעש" למעשה?

 

"רעש הוא מטרד קולי המשבש את תנאי החיים הרגילים. טווחי השמיעה של בני האדם הוא מ-0 ועד 140 דציבל. השימוש בדציבל כיחידה למדידת רעש מסמל למעשה את הלחץ הדינאמי של האוויר".

 

"עד 35 דציבלים זה שקט. דיבור שקט מייצר רעש ברמה של 40-45 דציבלים, ודיבור רגיל מגיע לטווחים של 60 דציבלים - הוא הרעש הרעש הרגיל לו אנו נחשפים כמעט לאורך כל שעות הערות שלנו. 80-90 דציבל זה רעש של רכבת, 100-110 דציבל זה רעש של צעקה או מוסיקה רועשת, 130-140 דציבל זה רעש מטוסים ו-170 דציבל זה רעש של פיצוץ חזק מאוד.

חשיפה לרמת רעש של 200 דציבל תגרום למוות"

  

רוצים לקנות דירה? הכנסו למאחורי הפיגומים:

 

אטקין מוסיף כי חשיפה למטרד רעש ממושך, יכולה לשבש את שיווי המשקל עלולה להיות מטרד קשה כשהיא מונעת אפשרות לישון. "הפסיקה הכירה במטרד הרעש כמזיק וכפוגע בשווי הנכס", הוא מסביר, "הפסיקה שניתנה בעניין רעש המטוסים בנתב"ג היא עדות לקדמה המשפטית בנושא הרעש והזכות של כל בעל קניין לחיות בשלווה ובשקט".

 

מואזין. השיב את הנושא לכותרות (צילום: אבישי זיגמן חגי דקל) (צילום: אבישי זיגמן חגי דקל)
מואזין. השיב את הנושא לכותרות(צילום: אבישי זיגמן חגי דקל)

 

כיצד משפיע רעש על שווי נכס?

מחקר שנערך על ידי השמאי הממשלתי קבע, כי שווי הנכס יורד ככל שהרעש מתגבר. "העלייה ברעש בדציבל אחד, הנגרמת מתחבורה בכבישים, מקטינה את ערך הדירות בבנייה רוויה בממוצע בכ-0.95%", מסביר אטקין, "מסיבה זו נבנתה נוסחה שמשמשת לצרכי קביעת ירידת הערך וניתן לעשות בה שימוש לצרכי קביעת מקדמי שווי בין דירות החשופות לרעש ולבין דירות שאינן חשופות לרעש".

 

כך למשל, אטקין מדגים כי בהשוואה של דירה החשופה לרעש כביש סואן וראשי אל מול דירה הנמצאת ברחוב שקט, ההפרש בערך הדירה יכול להגיע ל-30%.

 

מה עושים?

 

"סוף מעשה במחשבה תחילה", מבהיר אטקין, שממליץ לבדוק את הנכס בטרם ביצוע העסקה. "תחנת אוטובוס סמוכה לדירתך תמרר את חייך. זכור גם שרעש מלווה בדרך כלל  בזיהום אוויר של אותם גורמים, שלמעשה גם מרעישים וגם מזהמים במקביל".

 

כדי להתמודד עם שכנים רעשנים במיוחד או ילד שמנגן על תופים, אטקין ממליץ להסתייע במומחים אקוסטיים. פתרון נוסף ויעיל לדבריו, הוא זיגוג כפול המונע חדירת רעש כביש. גם בנייה ירוקה יכולה להקטין השפעות רעש, בזכות איטום ובידוד מתאים. כדי למדוד את עוצמת הרעש, אפשר להתסייע במכשיר לבדיקת רעש וכיום ניתן כבר לראות אפליקציות המשמשות למטרה זו בסמארטפונים השונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסגד. רעש המואזין עלה לאחרונה לכותרות
צילום: אבישי זיגמן חגי דקל
מומלצים