שתף קטע נבחר

40% צניחה בדירות שנמכרו בתל אביב באוקטובר

שוק הנדל"ן ממשיך להתקרר: דו"ח "אורות אדומים" שפרסם האוצר מצביע על ירידה במספר העסקאות לרמה דומה לרמת השפל ההיסטורית באוקטובר 2008, עם פרוץ המשבר העולמי. בסך הכל, מחירי הדירות ברחבי הארץ ירדו ב-1.3%

שטף הדו"חות שמגיע ממשרדי הממשלה ממשיך להתריע על התקררות בשוק הנדל"ן. הבוקר (א') פרסם משרד האוצר את דו"ח "אורות אדומים", אשר סוקר את פעילות המשק בחודש אוקטובר 2011. על פי הנתונים, בחודש זה מספר העסקאות הסתכם ב-4,600 בלבד - ירידה לרמה של קצת יותר מרמת השפל ההיסטורית שנרשמה באוקטובר 2008, עם פרוץ המשבר העולמי.

 

כותרות הנדל"ן 

 

במקביל, נרשמה ירידה ברכישת דירות להשקעה, ומחירי הדירות החדשות הוסיפו לרדת בשיעור של 1.3% לעומת חודש ספטמבר. בהשוואה לחודש ספטמבר נרשמה ירידה של 15% במספר העסקאות, ואילו בהשוואה לאוקטובר אשתקד הגיע שיעור הירידה לכ-50%. באוצר הוסיפו כי יש להתייחס בירידה זו בין היתר גם לעובדה שחגי תשרי חלו השנה בחודש אוקטובר.

 

בפילוח גיאוגרפי שיעורי הירידה החדים ביותר במספר העסקאות נרשמו בתל אביב, זאת לאחר שברבעון השלישי היה זה האזור היחידי שהצליח לשמור על יציבות במספר הדירות שנרכשו, בשל גידול במספר העסקאות בדירות יד שנייה. בחודש אוקטובר נרשמה ירידה של 40% בדירות יד שנייה באזור תל אביב. בשוק הדירות החדשות נרשמה ירידה חדה יותר של 50%.

 

באזור השפלה ובאזור המרכז נרשמה ירידה בשיעור של כ-2% במחירים ואילו באזור השרון התמתן שיעור הירידה לשיעור של 0.7% זאת לאחר ירידה של 2.3% בחודש הקודם. באזור ירושלים נרשמה יציבות לאחר ירידה בשיעור של 2% בחודש הקודם.

 

המשקיעים עוזבים את באר שבע

רכישת דירות להשקעה רשמה בחודש אוקטובר שיעור ירידה חד מזה שנרשם בסך העסקאות: בהשוואה לספטמבר נרשמה ירידה בשיעור של 21% ואילו בהשוואה לאוקטובר בשנה שעברה מגיע שיעור הירידה לכ-57%.

 

נראה כי המטרה של משרד האוצר להוצאת המשקיעים משוק הנדל"ן נותנת את אותותיה בשטח: על פי הדו"ח משקל המשקיעים בשוק ירד אל מתחת ל-25%, בהשוואה ל27% בחודש ספטמבר.

 

אזור באר שבע בו היו המשקיעים דומיננטיים ביותר עד לאחרונה, נרשמה ירידה בשיעור של 30% במספר הדירות שנרכשו להשקעה בהשוואה לספטמבר, וירידה של 70% בהשוואה לאוקטובר 2010. במשקל המשקיעים מבין מוכרי דירות יד שנייה לא נרשם שינוי מהחודש הקודם. בממוצע מהווים המשקיעים כחמישית מבין מוכרי דירות יד שנייה. באזור ב"ש מגיע משקלם לכ-30%.

 

האוצר: שיפור בפעילות הכלכלית במשק בנובמבר

מלבד נושא הנדל"ן, הדו"ח סוקר גם את הפעילות הכלכלית הכללית של המשק. על פי הסקירה, שיעור האבטלה המשיך לרדת ונמצא כעת בנקודת שפל של 5% מכוח העבודה האזרחי. יצוא הסחורות, במונחים דולריים, עלה בנובמבר בשיעור מתון, אחרי ארבעה חודשים רצופים של ירידות. עם זאת, נתוני גביית המסים ממשיכים להיות נמוכים מהתחזית והגירעון המצטבר מתחילת השנה ביחס לתכנון המוקדם מסתכם בכ-3.3 מיליארד שקל.

 

לדברי מחברי הסקירה, נתוני הפעילות השוטפים שפרסמה הלמ"ס בדצמבר הצביעו בדרך כלל על שיפור המצב: מדד הייצור התעשייתי לחודש אוקטובר רשם עלייה בשיעור שנתי של 2.5%, שהובלה על ידי עלייה גדולה יותר של 4.6% בענפי ההייטק. מדד המכירות ברשתות השיווק עלה בנובמבר בשיעור שנתי של 1.2%.

 

יחד עם זאת הם מזהירים כי בחינת הרכב הצמיחה ברבעון השלישי של השנה מעוררת חששות ביחס למנועי הצמיחה העיקריים של המשק הישראלי: כלל יצוא הסחורות והשירותים ירד בשיעור שנתי חד של 16.9%, ואילו הצריכה הפרטית עלתה בשיעור שנתי סמלי של 0.9% בלבד, המשקף למעשה ירידה ברמת הצריכה הפרטית לנפש.

 

בשוק ההון נרשמה בנובמבר ירידה במדדי המניות המובילים על רקע האכזבה מההתפתחויות במשבר החובות בגוש היורו. אולם בדצמבר התמתנו ירידות השערים, ובחלק מהמדדים אף נרשמו עליות קלות.

 

לעומת זאת, בהלכי הרוח של הציבור, נרשמה בנובמבר הרעה משמעותית, לאחר השיפור הניכר שנרשם בחודש הקודם. במדד מנהלי הרכש נרשמה ירידה חדה, והוא שב להצביע על הערכות להתכווצות בפעילות התעשייתית. ירידה נרשמה גם במדד אמון הצרכנים, לאחר השיפור שחל בו בחודש אוקטובר. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו שירלי ששון-עזר ואמנון אטד

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
שלט למכירה
צילום: עומר הכהן
מומלצים