שתף קטע נבחר

מסתמן: לא תתרחש שביתה במשק בזמן הקרוב

יו"ר ההסתדרות בבית הדין לעבודה: "מאז שאסרתם עלינו לשבות האוצר מתעלם מאתנו". נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד: "אני אתן החלטה אבל ממש לא בוער לי לעשות את זה מהר, ואני מקווה שבינתיים תקיימו מו"מ"

בבית הדין הארצי לעבודה הסתיים הדיון בעניין עובדי הקבלן במעמד נשיאת בית המשפט, השופטת נילי ארד. השופטת אמרה: "אני אתן החלטה אבל ממש לא בוער לי לעשות את זה מהר, זה יכול לקחת לי גם שבועיים ואני מקווה שבינתיים תקיימו מו"מ". יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הציע לשופטת לקבוע דד-ליין כדי שהמו"מ יהיה תחת איום ישיר של שביתה.

 

 

לפני כן אמר עיני לשופטת: "גם אם יאשרו לנו לשבות אנחנו לא רוצים לשבות מחר בבוקר. המטרה שלנו היא רק שיאשרו לנו לשבות כדי להאיץ את המו"מ. מאז שאסרתם עלינו לשבות האוצר מתעלם מאתנו".

 

ארד אמרה: "אני לא מתכוונת לשלול את זכות השביתה אבל אני רוצה שתמשיכו במשא ומתן ואם וכאשר תגיעו למצב שבו תיאלצו לפתוח בשביתה, תדווחו על כך לבית הדין ואז תתקבל החלטה". השופטת לא הבהירה מה יקרה אם וכאשר ההסתדרות תדווח על כוונה קונקרטית לפתוח בשביתה - אם תזדקק לאישור קונקרטי של בית הדין או תוכל לפתוח בשביתה .

 

כך או כך ברור מדבריו של עיני כי שביתה, אם תפרוץ, לא תפרוץ בימים הקרובים והמו"מ יימשך. יש לציין כי השופטת הציעה לצדדים גישור בכדי לסיים את המחלוקת וההסתדרות דחתה הצעה זו על הסף.

 

"למה הוא לא מוכן לקלוט?"

לפני כן אמר יו"ר ההסתדרות: "שטייניץ וביבי אמרו שהם בעד קליטת עובדי קבלן. שטייניץ אמר שמרגיז אותו שהמזכירה שלו עובדת קבלן ושהוא רוצה לקלוט אותה, אז למה הוא לא מוכן לקלוט"?.

 

עורכת הדין מיכל לייסר מהפרקליטות הציגה במהלך הדיון את עמדת המדינה, כפי שנמסרה אתמול לבית הדין. לייסר אמרה, בין השאר, שאין צורך בשביתה כיוון שאפשר לשפר את העסקת עובדי הקבלן בשמירה ובניקיון בשירות המדינה באמצעות הסכמים קיבוציים ושיפור האכיפה.

 

לדבריה, "המדינה עושה עבודה מדהימה בעניין זה". בשלב זה עופר עיני התפרץ ואמר: "אז יאללה, בואו נהיה כולנו עובדי ניקיון בשירות המדינה אם הכל כל כך טוב". 

 

עיני בכניסה לבית הדין (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
עיני בכניסה לבית הדין(צילום: נועם מושקוביץ)

 

השופטת ארד אמרה בהערת ביניים: "ההסתדרות מבקשת לשבות בטענה שכאשר לא נתנו לה לשבות זה החליש אותה מול המעסיקים ולכן המו"מ לא מתקדם. דיבורים דיבורים ואין כלום".

 

נשיאת בית הדין נילי ארד (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נשיאת בית הדין נילי ארד(צילום: נועם מושקוביץ)

 

לייסר אמרה בתגובה: "אנחנו רוצים מו"מ. נתניהו יזם אותו אבל הם דורשים קליטה ישירה ואת זה צריך ליישם בחקיקה ולא בשביתה".

 

לאחר מכן התפרץ עיני שוב. היה זה לאחר שהשופטת ארד שלה אם ארגוני חברות השמירה והניקיון ששרגא ברוש מייצג את רובם, מוכנים שיסגרו אותם בשביל לקלוט עובדי קבלן. עיני אמר: "טוב שבית המשפט דואג לחברות הניקיון". השופטת נזפה בעיני: "אתה בדיון משפטי ויש לך עורכת דין טובה שמדברת בשמך".

 

שרגא ברוש אמר שהוא מציע לנתניהו מתווה לפיו ייקלטו עובדי קבלן קבועים ועובדי ניקיון ייקלטו. עובדי שמירה וזמניים לא. לדבריו, נתניהו תומך בדבר וראש אגף התקציבים מתנגד. ראש אגף התקציבים התפרץ ואמר: "אתה לא תדבר בשם ראש הממשלה".

 

הממונה על התקציבים אמר בבית הדין על הטענה כי האוצר וראש הממשלה תומכטים בקליטת עובדי קבלן: "אני מייצג כאן את המדינה ועמדת המדינה היא שמיקור חוץ היא רגישת שירותים לגיטימית ותישאר כזאת".

 

האיגוד הכל ארצי לחברות הניקיון קרא אף הוא לשופטת להפעיל שיקול דעת ולמנוע את השבתת המשק. דרור אטרי, מנכ"ל האיגוד הכל ארצי לחברות הניקיון, פנה לארד בבקשה "להכניס שפיות למערכת" ולפעול בדרכים החלופיות והנכונות, במקום שביתה - שתגרור הפסדים כספיים וכאוס במשק הישראלי.

 

אטרי ביטל על הסף את הדרישה להעסקה ישירה, "דרישה שאינה ריאלית, כפי שנטען והוכח על ידי משרד האוצר, נציגי המעסיקים וכלכלנים בכירים". לדבריו, קיימים מספר פתרונות אפשריים לחיזוק מעמדם של עובדי הקבלן ושילוב שלהם יביא להבראת המצב כמו גם לחיסול תופעת מכרזי ההפסד, שמעודדים משרדי הממשלה במסווה חברות הקבלן.

 

צמצום מספר עובדי הקבלן

ההסתדרות דורשת מהמדינה, מהרשויות ומהמעסיקים הפרטיים, לצמצם למינימום את העסקת עובדי הקבלן למינימום ולקלוט את רובם כעובדים מן המניין בשירות המדינה, ברשויות ובחברות פרטיות גדולות המעסיקות עובדי קבלן.

 

מחוץ לכתלי בית המשפט מתקיימת הפגנה גדולה נגד העסקת עובדי קבלן שהרעשים העולים ממנה מפריעים לשמיעת הדיון. המפגינים צועקים: "עובדי קבלן זה פשע מאורגן". עם יציאתו של אוריאל לין קראו המפגיים לעברו: "סוחר עבדים".

 

פעילת המחאה החברתית, דפני ליף, נכנסה לדיון. ליף אמרה ל-ynet: "הדברים שאומרים נציגי הפרקליטות מעוותים לגמרי. יש כמות בלתי נסבלת של עובדים בלי שום ביטחון שסובלים מדי יום והם קוראים לזה צדק".

 

ליף אמרה שבאה להפגין הזדהות עם עובדי הקבלן ותמיכה בשביתה. בתשובה לשאלה בדבר תוכנית שלה לשביתה באותו הנושא אמרה: "פרה פרה".

 

מפגינים מחוץ לבית הדין (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
מפגינים מחוץ לבית הדין(צילום: נועם מושקוביץ)

 

 


פורסם לראשונה 09/01/2012 12:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופטת נילי ארד
צילום: באדיבות אתר הרשות השופטת
עופר עיני
צילום: ירון ברנר
מומלצים