שתף קטע נבחר

רצים לצלם בטבע? אל תבהילו את השועלים

עידן הצילום הדיגיטלי מביא רבים אל הטבע המקומי כדי לתעד אותו, אך לעתים הצלמים גורמים להפרעה לחיות הבר או לפגיעה בנופים ביבשה ובים. קבוצת צלמי טבע הקימו אגודה חדשה שתפעל לקידום צילום מתחשב בסביבה למען הדורות הבאים

בכוח העדשה. הדרך לתמונה המושלמת רצופה בכוונות טובות כדי ללכוד את הרגע הנכון בו דורס ממריא אל על או שועל חמקמק מגיח מבין השיחים, אך לעיתים דווקא הרצון לתעד את הטבע ללא ידע מתאים, עלול לפגוע בו ובחיות הבר המצויות בו.

 

עוד בערוץ בע"ח:

 

האם אפשר לתעד את הטבע המקומי מבלי לגרום לו לנזק? הכירו את ה"האגודה הישראלית לצילום טבע". יוזמה חדשה של צלמי טבע מקומיים מנסה לקדם את תחום צילום הטבע בישראל לכיוון מתחשב יותר בסביבה, במטרה לשמור עליה גם לדורות הבאים. 

 

"הרבה צלמים נשאבים לתחום של צילום טבע וזו תופעה מבורכת, אבל דווקא חוסר בידע מתאים, אי היכרות עם דפוסי המחייה של חיות בר או פגיעה בטבע בדרך לצילום, עלולים לגרום לנזק שלא בכוונה", אומר ל-ynet אמיר איילון, צלם טבע ויו"ר האגודה.

 

צילום: אמיר איילון

 

 

לא בזדון: הגיעו לצלם ציפורים והפריעו לקינון

"כך לדוגמא, קבוצת צלמים חובבים שהכירה בפייסבוק, הגיעה לצלם בקיץ שעבר קינון של עופות ים ממין שחפיות ים ושחפיות גמדיות, המצויות בסכנת הכחדה באזור מעיין צבי", מספר איילון. "הם הסתובבו בין הקנים בזמן שההורים דגרו על ביצים או טיפלו בגוזלים וצילמו אותם מקרוב. למרות שהשחפיות ניסו לסלק אותם ללא הצלחה, מבחינת הצלמים הם זכו במפגש קרוב לחיות בר, אבל לא הבינו באותו רגע את הנזק הגדול שהם גרמו לחיות".

 

זו רק דוגמא אחת מיני רבות לתופעה של פגיעה בחיות בר שנגרמת מאחר שהצלמים לא מודעים לאורח החיים של חיות הבר.

 

"בקינונים של ציפורים הגעה של צלם יכולה להיות הרסנית. מספיק שהצלם מפריע לציפור וגורם לה להתרחק לשתיים שלוש דקות, הביצים נותרות חשופות לשמש והגוזלים ימותו. כך גם מרדף אחרי ציפורים נודדות, שעברו אלפי קילומטרים עד שהגיעו מותשות לארץ וברגע שהן רוצות לנוח, מגיעים צלמים לתעד אותן ומפריעים להן".

 

לאחר שנה של עבודה על הקמת האגודה ויצירת קוד אתי, תוך התייעצות עם מומחים וצלמי טבע מובילים, הם הקימו אתר קהילתי עם מדריכים ושפע של גלריות פראיות. הם כי מקווים כי בפורומים השונים שעוסקים בחיות בר, נוף, ציפורים ואפילו צילום תת-ימי, הם יצליחו להפיץ את המסר שלהם לצלמים. 

 

באגודה לוקחים חלק מיטב מצלמי הטבע בישראל וחברי האגודה מקווים המקום יהווה בית יצירתי לצלמי טבע, חובב ומקצועי כאחד. מטרות האגודה, הן לא רק חינוך והסברה, אלא גם לשמש פלטפורמה מקצועית בעזרתה יוכלו המשתתפים להשתפר ולהתמקצע ביכולותיהם.

 

בעתיד מתכננים לארגן באגודה פעילויות לחברים ובהן הרצאות מקצועיות, אירוח חוקרים בתחום ואני מקצועי, וכן סדנאות צילום וטיולים משותפים בטבע.  באגודה מציינים כי כל הפעילות נעשית בהתנדבות וללא מטרות רווח. באגודה גובים אומנם דמי חבר שנתיים בסך של 100 שקלים לשנה, אך מציינים כי ככל שיצטרפו יותר אנשים ויגיעו תרומות לאגודה, סכום החברות יפחת בהדרגה.  

 


צילום: ערן היימס

תנו לזיקית לזחול (צילום: ערן היימס)

 

"לצילום יש כוח גדול לשמור על הטבע"

היוזמה, זכתה גם לברכת הדרך מקרב גופי שמירת טבע בישראל. נציגים מ"החברה להגנת הטבע" לוקחים חלק פעיל באגודה וגם מרשות הטבע והגנים הגיעה תמיכה בפעילות החדשה.

 

"אנו רואים בהקמת האגודה צעד חשוב לכל מי שעולם הצילום קרוב לליבו, וחשוב לא פחות לכל מי ששמירת טבע בישראל קרובה לליבו", כתבו ברשות הטבע והגנים לחברי האגודה. "צלמי הטבע בישראל, המקצועיים והחובבים כאחד, ראויים לבית מקצועי חם, ואנו מקווים כי עם הקמת האגודה יחל גם שיתוף פעולה ממוסד לטווח הארוך, בין צלמי הטבע ובין השומרים על הטבע בארץ".

 

מבחינתו של איילון והצוות המנהל את האגודה, ביניהם יואב פרלמן, יורם שפירר רוני לבנה וצלמים נוספים - מדובר ביוזמה עם טווח נשימה ארוך במיוחד. "לצילום יש כוח גדול והמשימה שלקחנו על עצמנו היא לא רק להנציח את היופי של הטבע בישראל, אלא גם לעזור לחנך ולשמור עליו. בין אם מדובר בהצטרפות למאבקים סביבתיים, הצטרפות למיזמי שמירה על הטבע ועד לקידום תחום של צילום הטבע לרמה מקצועית ואמנותית גבוהה", הוא מסכם. "בעולם קיימים ארגונים רבים שמאגדים צלמי טבע והרגשנו שזה משהו שהיה חסר כאן שיכול לעזור לא רק לצלמים בתחילת דרכם".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תן זהוב בגליל
צילום: איליה שלמייב
לוגו האגודה
האגודה הישראלית לצילום טבע
שועל מצוי סקרן
צילום: אמיר איילון
דולפינים במפרץ אילת
צילום: אמיר שטרן
התחשבות בחיות קטנות וגדולות כאחד. זנב סנונית בפעולה
צילום: טל ספוז'ניקוב
מומלצים