שתף קטע נבחר

לחץ על הרשויות: די לפגוע בילדי חינוך מיוחד

המוסדות המיוחדים לא הוחרגו הפעם מהשביתה, הילדים וההורים סובלים - אבל בשלטון המקומי בינתיים מתעקשים. יושב ראש מרכז המועצות האזוריות ושר החינוך תובעים שינוי, ההורים מאיימים ללכת לבית משפט ושר הרווחה כחלון מבטיח: יש אמצעים לשנות את המצב

דווקא ילדי החינוך המיוחד סבלו יותר מכולם - וראשי השלטון המקומי שפתחו הבוקר (יום ב') בשביתה, מותקפים מכל הכיוונים, גם מבית. יושב ראש מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת רמת הנגב, שמוליק ריפמן הודיע שידרוש ממטה המאבק שלא להשבית את החינוך המיוחד בהמשך. גם שר החינוך ושר הרווחה יצאו בקריאה דומה, ובמשרד החינוך אף טוענים שבהשבתה יש מרכיב בלתי חוקי.

 

שביתה ברשויות - עדכונים נוספים ב-ynet:

השביתה: ילד עם שיתוק מוחין מול שער נעול

שביתה וכאוס ברשויות: "לקחנו את הילד לסבתא"

הבוקר יתקיימו לימודים? "הילדים הפכו לנשק"

 

שר החינוך, גדעון סער קרא לא לפגוע בילדי החינוך המיוחד. "אני מתנגד לכל שיבוש במערכת החינוך. חשוב במיוחד שהרשויות המקומיות, שתמיד השאירו מחוץ למאבקים ציבוריים את תלמידי החינוך המיוחד והוריהם, יימנעו מפגיעה כזאת גם בשביתה הנוכחית. יש להפסיק את הפגיעה הזאת במקומות שבהם היא קיימת".

 

שר הרווחה משה כחלון אמר: "באופן אישי אין בעיה עם שביתות, אבל כל דבר צריך להעשות בשכל. יש גופים שצריך להחריג אותם. אי אפשר להכניס ילדים עם צרכים מיוחדים למשחק הזה - צריך לומר באופן ברור שהילדים לא במשחק". כחלון הודיע שיפנה ליו"ר השלטון המקומי בעניין, והוסיף ש"אם בקשתי לא תענה יש לנו יכולת לנקוט אמצעים נוספים כדי לשנות את המצב". 

 

גילה בבוקר כי שער בית הספר סגור ()
גילה בבוקר כי שער בית הספר סגור
 

   

בג"ץ נגד ההשבתות

היועצת המשפטית של משרד החינוך שלחה זה מכבר מכתב התרעה לשלטון המקומי, ובו הדגישה את אי חוקיותו של הצעד המתוכנן, לגבי מערכת החינוך כולה. "השבתת מוסדות החינוך או גרימת שיבושים במתכוון, ברשויות המקומיות הינה בניגוד לדין ועליכם להימנע מהשבתת מערכת החינוך בכל דרך שהיא".

 

לדבריה, בית המשפט העליון דן כבר בשנת 2004 בנושא, בבג"ץ "אורי בן עטיה נגד ראש עיריית בת ים", וקבע באופן חד משמעי כי אין לעירייה סמכות להשבית מערכת חינוך בשל מחלוקות עם השלטון המקומי. "העירייה לא רשאית להפר את חובתה לקיים הלימודים בעיר, גם אם נפלו בינה לבין משרד החינוך מחלוקות אלו ואחרות. ראש עיר אינו מחזיק בסמכות לבטל תלמידי בתי ספר מתלמודם", נכתב בפסיקה.

 

אתי בנימין, יו"ר הנהגת ההורים הארצית, טוענת אף היא כי בעתירה שהוגשה לפני כשנתיים נגד השלטון המקומי, התחייבו ראשיו לא לשבש את פעילות מערכת החינוך במאבק נגד מוסדות הממשלה. "כבר בפסיקה קודמת של בג"ץ התרענו שאנו לא מוכנים שהשלטון המקומי יעמיד את הילדים בחזית כדי להשיג את מטרותיו. בית המשפט קיבל את זאת".

 

אי וודאות במוסדות החינוך: חלקם נפתחו  (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
אי וודאות במוסדות החינוך: חלקם נפתחו (צילום: אבישג שאר-ישוב)
 

היא הדגישה: "מה שנעשה היום זה למעשה ביזוי של פסיקת בג"ץ, ואנו רואים זאת בחומרה רבה. מצער לדעת שהילדים שלנו הפכו להיות הנשק האחרון והיחיד של הרשויות המקומיות מול ממשלת ישראל". לדבריה, אם לא תיפסק הפגיעה בילדי החינוך המיוחד, צפויה פנייה בטענה לביזיון של בית משפט ופגיעה חמורה במערכת החינוך.

 

למה על גב הילדים?

השביתה עוררה בלבול רב בקרב הורים בכל רחבי הארץ. הורה לתלמיד בבית ספר היסודי "הלל" ברמת גן אמר ל-ynet: "נאלצנו להחזיר את הילדים הביתה, והפסדנו יום עבודה. לא ייתכן שבגלל שהשומר שובת, מאות הורים יפסידו ימי עבודה. זו שערורייה".

 

מוטי גלר מוועד ההורים בבאר שבע, אמר שהוא מבין את זעמם של ראשי הרשויות, "אבל אני לא מבין למה זה נעשה ללא שום תיאום עם נציגות ההורים? נוצר בלגן, הורים הגיעו לגני הילדים וראו שער סגור. יש הנחייה חד משמעית לא לפתוח גני ילדים שבהם הורים לא יתנדבו להחליף את הסייעות אך בגלל חוסר התיאום, המידע לא הגיע להורים והגנים נותרו סגורים".

 

בהרצליה הושבתה כל פעילות גני הילדים. ניסן משכיל, יו"ר ועד ההורים בהרצליה, אמר כי הצעד גורם למרמור רב. "אנו דורשים מהעירייה להפעיל את הגנים אפילו במתכונת של צהרונים, העיקר שיעבדו. אני חושב שהצעקה החברתית של ראשי הערים מוצדקת, אבל אסור לעשות זאת על גב הילדים. אין סיבה לפגוע במערכת החינוך ולשבש את סדר היום של ההורים".

 

ובבאר שבע - הלימודים התקיימו כסדרם, פרט למסגרות החינוך המיוחד והגנים. אולג איסקוב (52), נאלץ לטפל בעצמו בבתו, מוגבלת כבת 20 שלומדת בבי"ס "מגן" לחינוך מיוחד. כיוון שהוא עיוור, המצב מקשה עליו במיוחד. "לא ידענו שיש השבתה, עדכנו אותנו רק אחרי שכבר קמתי בחמש ורבע להכין אותה להסעה, ולאחר שלקחו אותה לבית הספר". הוא נאלץ לוותר על יום עבודתו במפעל שיקום, כדי להתפנות ולטפל בה. "אפילו בשביתות של כל המדינה החינוך המיוחד פעל", מחה איסקוב.

 

עופרה חליו (52), אם לצעיר בן 21 המרותק לכיסא גלגלים, נאלצה לקחת אותו עמה למקום עבודתה. "זה משבש את כל מערכת החיים. אני מבינה את העיריות, אך מה ההכרח להשבית את החינוך המיוחד? הם פשוט יודעים שזה הדבר היחיד שיכול להפעיל לחץ, כי פגיעה בנכים עושה את הצעקה".

 

במרכז השלטון המקומי דחו את הטענות: "המאבק נועד להגן על תושבי ישראל ולמנוע את העלאת יוקר המחיה, 

העלאת תשלומי הורים, העלאת תשלומי חינוך, רווחה ותרבות. הבהרנו כי אנו לא משביתים את מערכת החינוך.

 

"לפני כשנה הוביל השלטון המקומי מאבק שבסופו נמנע קיצוץ של מיליארד שקל בחינוך ובתקציב משרד החינוך. השלטון המקומי קורא לשר החינוך להצטרף למאבק, כתף אל כתף. זו גם אחריותו למנוע את הפגיעה האנושה במערכת החינוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החינוך גדעון סער
צילום: גיל יוחנן
בתיכון לומדים
צילום: מוטי קמחי
שר הרווחה משה כחלון
צילום: מוטי קמחי
אין שירות. עיריית חיפה
צילום: אבישג שאר-ישוב
שביתה ברחוב
צילום: ירון ברנר
מומלצים