שתף קטע נבחר

הח"כים מתנגדים להורדת המכס על שימורי טונה

בדיון בוועדת הכספים הביעו הח"כים חשש מפיטורי כ-500 עובדים יוצאי אתיופיה וחבר העמים שמועסקים בפריפריה, אם וועדת קדמי תמליץ לבטל את המכס. "צדק חברתי זה גם הגנה על עובדים. הורדת המכס לא בהכרח תוריד מחירים"

ועדת הכספים קיימה היום דיון על הורדת מכסים על ייבוא שימורי טונה, לקראת הגשת מסקנות ועדת קדמי לבחינת מחירי שוק המזון בישראל. לא הוכח כי הורדת מכסים מורידה מחירים לצרכן, אך בוועדת קדמי שוקלים זאת כדי להגביר את התחרות. רוב חברי וועדת הכספים הביעו את חששם שהורדת המכסים תוביל לפגיעה קשה בתעשייה המקומית ואף לפיטורי עובדים.

 

  • המלצה: יופחת המכס על מיצים, טונה ובשר טרי

 

בדיון השתתפו ח"כים, יבואנים, נשיא איגוד לשכות המסחר, מנהל מפעל פרי גליל, נציגת רשות המסים ונציגי מחאת הקוטג'.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הזהיר בפתח הדיון את אנשי האוצר ורשות המסים "כל החלטה שתתקבל בנושא מכסים בעקבות או במקביל לוועדת קדמי, תובא תחילה לדיון בוועדת הכספים בטרם יוחלט סופית על יישומה. לא יופחתו מכסים ללא דיון בוועדת הכספים!", אמר.

  

יו"ר השדולה החקלאית, ח"כ שי חרמש (קדימה) טען כי הורדת המכסים לא תביא להורדת מחירים אך תפגע בעובדי התעשייה. הוא הציג בדיון ארבע קופסאות טונה תוצרת הארץ בעלות 20 שקל לעומת קופסה אחת תוצרת תאילנד שמחירה 15 שקל.

 

לדבריו, "מדובר באחד הענפים הכי תחרותיים בארץ. בעשור האחרון המחיר של קופסת טונה נותר 5 שקלים ואיננו משתנה. טונה איננה זה שרשרת ייצור הכוללת אריזה, שיווק, יצירת קופסאות שימורים וכל השרשרת הזו תיפגע אם יורידו מכסים וייפגעו בתעשייה המקומית".

 

היבואנים מול היצרנים

לעומת זאת, מנכ"ל וילי פוד, יוסי ויליגר, נציג איגוד לשכות המסחר ויבואן בעצמו, אמר: "אם המכס על הטונה ירד אף עובד לא יפוטר. קופסת טונה בארה"ב עולה בסביבות 4 שקלים לעומת ישראל בה היא נמכרת בסביבות 5.49 ל- 9.79 שקלים. המכס על יבוא שימורי טונה עומד כיום על כ-40%. הטלת המכס הגבוה כמעט ומונעת את יבוא הטונה לישראל".

 

אולם מנכ"ל משרד ייעוץ המייצג את היצרנים המקומיים טען: "משרד התמ"ת כבר בדק באמצעות הנספחים המסחריים שלו את מחירי הטונה המדינות רבות והתוצאה: מחירי הטונה בישראל נמוכים ב- 30% מכל המדינות בממוצע".

 

לא כל היבואנים מבקשים להוריד את המכס. בחברת ויליגר למשל, דווקא מתנגדים להורדת המכס משום שהם מייבאים טונה גולמית ולא קופסאות טונה ומייצרים את המוצר הסופי בארץ. "זה תהליך ייצור כמו כל תהליך ייצור אחר", אמר עמי גולדין דירקטור בויליגר ל-ynet.

 

"המפעל שלנו הוא מפעל תעשייה לכל דבר. את חומר הגלם מפשיטים, מכניסים לדודי בישול, אחרי שמבשלים, מנקים אותו. אחרי הניקוי לוקחים ומכניסים אותו לקווי הייצור, חותכים אותו נותנים לו טעמים סוגרים אותו בתוך הקופסאות, מעבירים אותו לסירי לחץ כדי שישמר 4 שנים ואז אורזים. אנחנו מעסיקים 100 עובדים מחבר העמים ויוצאי אתיופיה. אם יבטלו את המכסים מחירי הטונה לא ירדו אלא יעלו, בשנים האחרונות מדד מחירי המזון עלה, בעוד שמחיר הטונה ירד ב-15%, יש פה תחרות הכי חזקה בעולם. מבחינת העסק ארוויח יותר אם אייבא קופסאות, אבל אני רוצה לעשות עוד משהו מאשר למלא את הכיסים כסף. צריכה להיות פה גם תעשייה. אם יסגרו את המפעל עובדים ילכו הביתה".

  

רוב היבואנים אורזים בארץ

לטענת יבואני הקופסאות, יש "הגנה מוגזמת על שימורי טונה": כל שימורי הטונה והסרדינים מגיעים לארץ כמוצרים מיובאים. אבל רק מי שמייבא טונה לארץ ואורז את המוצר פה בקופסאות שימורים מקבל פטור ממכס ומי שמייבא ישירות שימורי טונה משלם כ-50% מכס, שיעור גבוה במיוחד, בתואנה של 'הגנה על הייצור המקומי'.

 

"אין פה תעשייה - רק אריזה", טוענים יבואני הקופסאות, אך למעשה ישנם חמישה מפעלים שמעסיקים למעלה מ-500 עובדים באריזת טונה. יש לזכור שגם מפעל שאורז טונה, נחשב לתעשייה מקומית שמעסיקה עובדים שיתכן שאין להם פתרונות תעסוקה אחרים.

 

לא בטוח של"אפלייה" הזאת יש השפעה על המחיר ולא בטוח שאם יורד המכס - המחיר לצרכן ירד. בעבר, רוב יבואני הטונה ייבאו ארצה קופסאות שימורים. מאז הטלת המכס על קופסאות, המצב התהפך. רובם הגיעו למסקנה שכבר לא משתלם לייבא ארצה קופסאות טונה. לכן חלקם עברו לייבוא טונה בתפזורת. כן, כולל מותגים מוכרים כסטארקיסט, שנארז במפעל יונה בטירת הכרמל, ולא בארה"כ כמצופה.

  

"500 עובדי מפעלים יפוטרו"

גם ח"כים שאינם קשורים לשדולה החקלאית הטילו ספק במהלך הורדת המכסים. יוזמת הדיון, ח"כ ליה שמטוב (ישראל ביתנו) אמרה: "הורדת המכס על יבוא טונה תפגע באופן ודאי בתעשייה המקומית ולא תביא להורדת מחירים".  ח"כ עמיר פרץ (עבודה) הסכים: "כל התערבות עשויה רק להרוס ותפגע קשות בפריפריה, שם מרוכזים רוב המפעלים והעובדים בענף".

 

יוזם נוסף של הדיון, ח"כ מגלי והבה (קדימה) הסביר: "אם הורדת המכס תביא לחיסול התחרות בענף הטונה בישראל, לסגירת המפעלים המקומיים ולפיטורי מאות עובדים, הרי שיצא שכרינו בהפסדינו, שכן 500 עובדי מפעלים שפרוסים ברחבי הארץ מהצפון לדרום יפוטרו, יבואן יחיד ייקח מונופול ובסופו של דבר מחירי הטונה לצרכן רק יעלו".

  

ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) המתנגדת אף היא להורדת המכסים הסבירה: "ישראל נחשפה לשווקים הבינלאומיים, יש לה הסכמי סחר המעודכנים ביותר בעולם ולכן ההפחדות בדבר כלכלה מפגרת ושאנחנו סגורים וכו' חסרת שחר. היום באירופה ובארה"ב מגינים על ייצור מקומי. אנחנו מפגרים בגישה של תחרות פרועה.. מיהו הציבור? האם התעשיינים שעושים תעשיית אמת ולא כלכלה ספקולטיבית והעובדים במפעלים אינם הציבור? הכל זה צרכנות? אז הצרכן יקנה טונה בשקל פחות, אבל פיטורי עובדים תפגע קשה עוד יותר בחברה".

 

מחאת הקוטג': זו טעות של עשרות שנים

יפתח שקד ממובילי מחאת הקוטג' אמר: "הגיע הזמן לבטל טעות בת עשרות שנים של הטלת מכסי מגן לא מוצדקים. הגנה על מפעלי אריזה פוגעת בתעשייה היצרנית האמיתית במדינת ישראל. להבדיל מההתנגדות 'מחאת הקוטג'' לפתיחת גורפת של שוק החלב ליבוא, אין כל סיבה להשאיר את מכסי המגן על יבוא שימורי טונה. הציבור יכול לחסוך כ 200 מיליון שקל בשנה".

 

נציגת רשות המסים, הכלכלנית הבכירה שירלי אביבי הסבירה שכל מוצרי המזון, תוצרי חקלאות ותעשייה, עברו להידון בוועדת קדמי ושם נשקלת הורדת מכסים על מוצרים מסוימים, אך עדיין אין המלצות סופיות. "גם לאחר שהוועדה תגיש את המלצותיה, שר האוצר ייבחן את הנושא", אמרה. "רשות המסים לוקחת בחשבון את התעשייה המקומית, ונציגיה הופיעו בפני ועדת קדמי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: סי די בנק
טונה יקרה לי
צילום: סי די בנק
מומלצים