שתף קטע נבחר

שבדיה תחקור מחדש את מותו של ראול ולנברג

שר החוץ השבדי ביקש ממומחים לבחון מחדש כיצד מת חסיד אומות העולם שהציל עשרות אלפים מיהודי הונגריה במהלך השואה. הוא נעצר לאחר כניסת הצבא האדום לבודפשט ב-1945, וככל הנראה מת שנתיים אחר כך בכלא הסובייטי

שבדיה תפתח בחקירה חדשה באשר לנסיבות מותו של חסיד אומות העולם ראול ולנברג , שהציל עשרות אלפי יהודים הונגרים משילוח למחנות ההשמדה לקראת סוף השואה . שר החוץ השבדי, קרל בילדט, ביקש ממומחים לבדוק אם התגלה חומר חדש שיכול לשפוך אור על ימיו האחרונים של ולנברג. כך הודיעה הבוקר (יום ד') דוברת ממשרד החוץ בשטוקהולם.

 

עוד חדשות מהעולם:

 

ולנברג היה דיפלומט שבדי בהונגריה במהלך מלחמת העולם השנייה. הוא ניצל את מעמדו ואת תפקידו כדי להנפיק דרכוני חסות לעשרות אלפי יהודים הונגרים, וכך הציל אותם משילוח למחנות ההשמדה של הנאצים. אולם, הגיבור השבדי נעלם בעקבות מעצרו בידי הצבא האדום עם השתלטות הצבא האדום על בודפשט ב-1945.

 

ראול ולנברג. הציל מהשמדה עשרות אלפי יהודים בהונגריה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ראול ולנברג. הציל מהשמדה עשרות אלפי יהודים בהונגריה(צילום: shutterstock)

 

את החקירה החדשה יוביל הנס מגנוסון, שהיה מעורב במאמץ דומה עם מומחים רוסים בשנות ה-90. לפי בילדט, אנשי המקצוע ברוסיה סיפרו כי ולנברג מת "או כפי שסביר יותר, נהרג" ב-17 ביוני ב1947, בעודו במעצר בברית המועצות. אולם, עדויות ראייה לא מאומתות העלו אפשרות כי הוא נותר בחיים מעבר לתאריך זה.

 

מגנוסון אמר כי יתחיל את עבודתו בבחינת המידע שעלה לגבי חסיד אומות העולם מאז החקירה האחרונה, כדי לראות אם ישנם כיווני פעולה חדשים. הוא לא נשמע אופטימי כי הרוסים יקלו את הגישה לארכיונים שלהם, אבל הוסיף כי הרשויות בשבדיה ימשיכו לשמור על קשר עם שירות הביטחון הרוסי הנוכחי, FSB.

 

הגרסה הרשמית: ולנברג מת מהתקף לב בכלא

הסובייטים טענו כי הוא מת מהתקף לב בעודו בכלא, ורוסיה מעולם לא שינתה את הגרסה הרשמית. השבדים לא ערערו על הקביעה הזאת, אך טענו שלא הוצגו מספיק ראיות כדי להסיק מסקנות נחרצות לגבי דרך מותו של ולנברג.

 

שלשום סיפרו שני חוקרים כי מצאו מסמכים שבדיים חדשים שבהם נכתב כי שירות הביטחון הסובייטי, KGB, התערב בניסיון החקירה הקודם שהחל בתחילת שנות ה-90. החוקר הרוסי, ואדים בירשטיין, שהשתתף בוועדה הראשונה שחקרה את מות ולנברג, אמר כי בדיוק מצאו מסמכים חדשים שלא היו מוכרים להם, כאשר הארכיון נסגר בפניהם באביב 1991.

 

אנטולי פרופקנקו, ראש הארכיון הסובייטי לשעבר, שנודע בשם "הארכיון המיוחד", סיפר כי הרשויות ברוסיה הראו פחות ופחות רצון לגלות את תוכן הארכיב לציבור הרחב, לאחר תקופה קצרה של פתיחות בתקופת נפילת ברית המועצות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חקירה חדשה. ראול ולנברג
צילום: AP
מומלצים