שתף קטע נבחר

אמיר קטאר משקיע בהפלת אסד, אשתו בבגדים

מה עושים 300 אלף אזרחים עם הכנסות של 70 מיליארד דולר בשנה מגז טבעי? במדינת המפרץ העשירה קונים מועדוני כדורגל ותומכים במורדים בלוב ובסוריה. 3 מיליון הופנו לניתוחים פלסטיים בגופה של אשת השליט. הצד הנוצץ של האביב הערבי

תכירו את המדינה העשירה בעולם - קטאר. עם 15% מעתודות הגז העולמיות שמתחלקות בין פחות מחצי מיליון תושבים, האמירות במפרץ הפרסי מרגישה כמו מעצמה וקו הרקיע שלה נראה כמו כרזה של סרט אוטופי עתידני. שליטה, האמיר שיח' חמד בן חליפה אלת'אני, מביט מהצד על אירועי האביב הערבי, שסדק את מוקדי הכוח המסורתיים של העולם הערבי, והוא לא מפחד לנסות למלא את החלל שנפער. איך הוא עושה זאת?

 

לקריאת כל הטורים של דורון פסקין

 

עוד לפני המהפכות עוררו עליהם הקטארים את זעמם של רוב מנהיגי ערב בשל אי ריסון ערוץ הטלוויזיה הנשכני "אלג'זירה" הזוכה למימון ממשלתי. עתה החשבון עם הקטארים הולך ומתגבר, בייחוד מול מנהיגת מדינות המפרץ, ערב הסעודית, שחרדה ליציבותה הפנימית.

 

מקור כוחה של קטאר הוא עוצמתה הכלכלית האדירה. על משבר כלכלי לא שמעו ברחובות הבירה דוחא. הצמיחה שהשיג המשק הקטארי בשנתיים האחרונות היא הגבוהה בעולם - כ-17% בשנת 2010 וכ-19% בשנת 2011. בשנת 2010 הפכה קטאר למדינה העשירה בעולם מבחינת ההכנסה לנפש עם כ-90 אלף דולר בשנה. השנה כבר צפוי הנתון לחצות את קו 110,000 אלף הדולרים.

 

הכסף קונה הכל

כל העושר הזה נובע מהיותה של קטאר מעצמה עולמית בתחום הגז הטבעי. עתודות הגז הטבעי של קטאר מוערכות ב-25 טריליון מ"ק, קרי כ-15% מהעתודות העולמיות. בעשור האחרון ייצוא הגז הטבעי צמח בקצב שנתי של כ-10% בשנה עד שהתייצב בשנת 2010 על 77 מיליון טון. הערכות בלתי רשמיות מדברות על כך שייצוא הגז בשנה שעברה הכניס לקופה הקטארית למעלה מ-70 מיליארד דולרים.

 

עם גב כלכלי שכזה ועוד לשנים ארוכות, מה הפלא שהשליט הקטארי מרגיש עצמו כמייצג מעצמה ולא מדינה זעירה בת 300 אלף אזרחים?

 

בשנים האחרונות נוכחו הקטארים לדעת כי הכסף קונה הכל. קטאר הדהימה את העולם כשזכתה באירוח אליפות העולם לכדורגל בשנת 2022. קריאות לחקירת תקינות התהליך וחשדות לשוחד שניתן לבכירים פיפ"א כדי שיצביעו לטובת קטאר הושבו ריקם. בסופו של דבר מדובר באינטרסים כלכליים עצומים. תהיינה אלה בעיקר החברות הזרות שיגזרו קופון בעשור הקרוב עת הקטארים מתעתדים לשפוך למעלה מ- 100 מיליארד דולר על הקמת התשתיות הדרושות לאירוח אירוע בסדר גודל עולמי שכזה.

 

אמיר קטאר ואשתו עם דגם של גביע העולם בכדורגל (צלום: רויטרס) (צלום: רויטרס)
אמיר קטאר ואשתו עם דגם של גביע העולם בכדורגל(צלום: רויטרס)

 

מאז 2005 החלו הקטארים לתרגם את ההון הגדול שברשותם להשתלטות על נכסים עולמיים ידועים. הדבר נעשה באמצעות "רשות ההשקעות הקטארית", זרוע ההשקעה של המשפחה השלטת. בראש ארגון זה שהונו מוערך בכ-75 מיליארד דולר הועמד ראש הממשלה שיח' חמד. בתיק ההשקעות של הקרן הקטארית ניתן למצוא שמות ידועים כמו קרדי סוויס, ברקליס, הארודס, פולקסוואגן והבורסה של לונדון. בארבע השנים האחרונות השתלטו הקטארים גם על חברות אנרגיה במערב אירופה, בנקים ביוון ומועדוני כדורגל בספרד ובצרפת. כמו כן, יש דיווחים על השקעה של 10 מיליארד דולר ברכישת אחזקות בחברות המפיקות זהב בכל רחבי העולם.

 

שלושה מיליארד דולר להפלת קדאפי

כשהחל גל המהומות בעולם הערבי, החליט השליט הקטארי כי זו שעתו הגדולה. שידורי אלג'זירה אימצו קו ברור כנגד השליטים (גם אם כיסוי האירועים בסוריה החל בגמגום) והשליט החל להזרים מיליארדי דולרים למורדים.

 

בלוב מימנה קטאר כמעט לבדה את חימושו של צבא המורדים שרבים מאנשיו היו לוחמי אל קאעידה לשעבר (בשנים האחרונות נטען כי קטאר משלמת לבכירים באל קאעידה סכומי כסף גדולים תמורת הבטחה לא לבצע פיגועים בשטחה נגד מטרות מערביות).

 

קטאר גם הייתה זו שלקחה על עצמה לשווק את משלוחי הנפט הראשונים מהאזור שנשלט על ידי המורדים הלובים עוד לפני השלמת ניצחונם. היו אלה משלוחים עם משמעות סמלית בעיקר, אך הדבר ביטא את חשיבותה של קטאר בלוב החדשה. נציג המורדים בדוחא הצהיר באחרונה כי הסיוע שניתן למורדים על ידי קטאר להפלת מועמר קדאפי הסתכם בכ-3 מיליארד דולר.

 

על משבר כלכלי לא שמעו ברחובות הבירה דוחא (צלום: רויטרס) (צלום: רויטרס)
על משבר כלכלי לא שמעו ברחובות הבירה דוחא(צלום: רויטרס)

 

בעקבות הצהרתו בשבוע שעבר של שיח' חמד כי יש לשלוח חיילים ערבים לסוריה כדי להפסיק את מרחץ הדמים, מעריכים גורמים שונים בעולם הערבי כי בפועל מזרים השליט הקטארי מיליארדים למיליציות החמושות כדי שיובילו לנפילתו של בשאר אסד. מקורות ערביים טוענים כי שיח' חמד נואש מהמהלכים הרפים שמובילה לדעתו הליגה הערבית כלפי המשטר בדמשק.

 

שלושה מיליון דולר למנתחים פלסטיים

עליית קרנה של קטאר ושליטה הזניקה לקדמת הבמה גם את אשתו, שיח'ה מוזה בינת מסנד. האישה הראשונה של קטאר משדרת לעולם כי היא מקדישה את חייה לקידום החינוך. ברם, את פרסומה בעולם היא קנתה דווקא בשל הופעותיה המרשימות בבירות העולם וטעמה המיוחד והיקר בסגנון הלבוש.

 

בחוגים מסויימים בקטאר, שיח'ה מוזה מעוררת איבה. לטענת חלק מהגורמים הללו, הסגנון היח"צני של מוזה מעיד על רמת השחיתות הנרחבת בקרב המשפחה השלטת.

 

לפני מספר שבועות דיווחו כמה אתרי אינטרנט ערביים שבמהלך ביקוריה בלונדון בשנים האחרונות השקיעה כ-3 מיליון דולר בניתוחים פלסטיים בגופה (ישבן וחזה). מתוך סכום זה, כ-200 אלף דולר הוענקו לנהג האישי שלה. אגב, את הידיעה הזו אלג'זירה לא שידרה.

 

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים