שתף קטע נבחר

מחירי הנפט לא מזנקים: "אופ"ק תגביר תפוקה"

מחיר הנפט הגולמי במסחר בחוזים עתידיים דווקא ירד בכ-56 סנט לכ-99.77 דולר במסחר בניו-יורק. אנליסט: "אנו נראה הגדלת תפוקה מצד הסעודים"

חרם הנפט שהטיל האיחוד האירופי על איראן אינו משפיע, לפי שעה, על מחיר הנפט בשווקים העולמיים. כך עולה מהמסחר המוקדם בבורסות הסחורות. מחיר הנפט הגולמי במסחר בחוזים עתידיים דווקא ירד בכ-56 סנט לכ-99.77 דולר במסחר בניו-יורק. הנפט מסוג "ברנט" התייקר בכ-3 סנט לרמה של 109.89 דולר. המסחר בסחורות בבורסות אסיה מתנהל במגמה מעורבת, בהיקפים מוגבלים עקב חג ראש השנה הירחי החל בחלק ממדינות המזרח הרחוק. 

 

איראן מוכרת רק כ-20% מהנפט שלה למדינות האיחוד האירופי - כ-600 אלף חביות בשנה. היבואניות העיקריות של נפט איראי באירופה הן איטליה, הרוכשת מאיראן כ-185 אלף חביות, ספרד, הרוכשת כ-161 אלף חביות, יוון, הרוכשת כ-103 אלף, וצרפת, הרוכשת כ-58 אלף חביות בשנה. היבואניות העיקריות של נפטו איראני בעולם הן סין - 550 אלף חביות לשנה; יפן - 327 אלף; הודו - 310 אלף; דרום קוריאה - כ-228 אלף וטורקיה - כ-196 אלף. זאת אחת הסיבות לעובדה שהמדינות הללו מתנגדות להחלטת מדינות המערב להדק את העיצומים על איראן.

 

"סעודיה תגדיל תפוקות, היצע הנפט לא יקטן"

"ייתכן שבטווח הקצר החרם יגרום לעלייה במחיר הנפט", אומר ערן יונגר, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות מגדל, "אבל בטווח הבינוני אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט, ת.ג) לא תיתן לזה לקרות".

 

בארגון אופ"ק חברות ערב הסעודית, נסיכויות המפרץ הפרסי, לוב, ונצואלה ואיראן עצמה. הארגון פועל כקרטל הקובע את מחיר הנפט בשווקים העולמיים בהתאם לאינטרסים הכלכליים והפוליטיים של אותן מדינות. בשנים האחרונות מתנהל באופ"ק מאבק בין ערב הסעודית והנסיכויות, שמנסות לשמור על מחירי נפט נמוכים ככל האפשר כדי להדק את שיתוף הפעולה עם המערב, לבין איראן וונצואלה השואפות לכיוון ההפוך. נראה כי הדינמיקה הזאת תלך ותחריף כעת.

 

לדברי יונגר: "ערב הסעודית והנסיכויות חוששות שאם מחיר הנפט יהיה גבוה מדי, בתקופה שבה העולם המערבי עדיין נמצא במשבר כלכלי, מכירות הנפט ייפגעו והן יפסידו יותר ממה שירוויחו מההתייקרות, ולכן הן יפעלו להגביר את תפוקת הנפט כדי לווסת את המחיר ולשמור עליו כמה שיותר יציב. להערכתי אנו נראה הגדלת תפוקה מצד הסעודים בכל מקרה, ואולי גם כמדיניות של אופ"ק כולה, כך שהיצע הנפט לא יקטן".

 

איראן לא יכולה לטרפד מדיניות כזאת כדי להעניש את המערב על הסנקציות?

 

"היא יכולה לנסות אבל כוח המיקוח שלה הולך ונעשה מוגבל, במיוחד מול אירופה, ובכל מקרה, ערב הסעודית עצמה יכולה להגדיל את התפוקה מספיק כדי למנוע עליית מחירים".

 

לערב הסעודית יש גם אינטרס פוליטי שהנפט לא יתייקר כעת, כדי לא לטרפד את הסנקציות על האויבת שלה.

 

"נכון, כך שיש לה גם סיבה כלכלית וגם סיבה פוליטית למנוע עליית מחירים, וזה מה שהיא תעשה".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: shutterstock
נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים